10 Carti despre Creativitate

0

Ca urmare a postarii “Ce spune un cabalist despre Creativitate” am facut pentru tine o lista cu 10 carti despre creativitate. Asa… ca o replica a celor din zilele noastre.

Pentru tine... 10 carti despre Creativitate.
Pentru tine… 10 carti despre Creativitate.

 

Creativitatea este un proces mental și social care implică generarea unor idei sau concepte noi, sau noi asocieri ale minții creative între idei sau concepte existente.

În Dicționarul enciclopedic (1993) creativitatea este definită ca “trăsătură complexă a personalității umane, constând în capacitatea de a realiza ceva nou, original”.

In speranta ca vei fi inspirat sa realizezi ceva nou, ti-am pregatit o lista de carti despre creativitate.

 

10 Carti despre Creativitate

 

1 – O lume iesita din minti – Revolutia Creativa a Educatiei – Sir Ken Robinson

 

Revolutia creativa a educatiei
CLICK pe carte pentru detalii [Carti despre Creativitate]

Trăim un paradox. Majoritatea copiilor se consideră a fi foarte creativi, majoritatea adulţilor, nu. Ce se schimbă pe măsură ce creştem? Organizaţii de pretutindeni concurează într-o lume care se schimbă mai repede ca niciodată. Liderii acestora spun că au nevoie de oameni care să gândească creativ, care să fie flexibili şi care să se adapteze repede. Şi foarte adesea spun că nu găsesc astfel de oameni. De ce?

În acest volum provocator şi plin de inspiraţie, Ken Robinson îşi pune trei întrebări vitale:

1. “De ce este atât de importantă promovarea creativităţii? Oameni de afaceri, politicieni şi educatori subliniază importanţa vitală a promovării creativităţii şi inovaţiei. De ce este atât de important acest aspect?”

2. “Care este problema? De ce trebuie ajutaţi oamenii să devină creativi? Copiii sunt plini de idei. Ce se întâmplă cu noi pe măsură ce înaintăm în vârstă, de ajungem să credem că nu suntem creativi?

3. “Ce presupune acest lucru? Ce este creativitatea? Oricine poate să fie creativ sau doar câţiva aleşi? Poate fi dezvoltată creativitatea, şi dacă da, cum?”

În această ediţie revăzută şi actualizată, Ken Robinson ne oferă o abordare inovatoare pentru a înţelege conceptul de creativitate în educaţie şi în afaceri. Sir Ken susţine că aceste probleme cu care se confruntă oamenii şi organizaţiile de pretutindeni sunt generate de şcolile şi universităţile pe care le-am urmat, majoritatea oamenilor părăsind sistemul de educaţie fără să aibă nicio idee legată de adevăratul lor potenţial creativ.

O lume ieşită din minţi este un manifest pentru abordări radical diferite în ceea ce priveşte leadershipul, sistemul de învăţământ şi pregătirea profesională cu scopul de a ne ajuta să facem faţă extraordinarelor provocări pe care le aduce cu sine secolul XXI.

[ Carti despre Creativitate ]

2 – Gîndeşte ca un artist. Învaţă cu van Gogh, Picasso sau Andy Warhol cum să fii creativ în orice domeniu – Will Gompertz

 

Cum sa fii creativ in orice domeniu
CLICK pe carte pentru detalii [Carti despre Creativitate]

Cum reuşesc unii să vină mereu cu idei noi? Şi cum fac ca ideile lor să fie apreciate? Ca arts editor la BBC, Will Gompertz a studiat şi intervievat de-a lungul anilor unii dintre cei mai originali artişti ai lumii. În opinia sa, există cîteva calităţi pe care le au toţi oamenii de succes, indiferent dacă sînt scriitori sau regizori, matematicieni sau filosofi. Iar creativitatea este una dintre ele. Analizînd sursele de inspiraţie şi modul de lucru al marilor artişti mai vechi sau mai noi, de la Vermeer şi Michelangelo pînă la Marcel Duchamp şi Andy Warhol, Will Gompertz te învaţă să gîndeşti creativ. Sfaturile sale te vor ajuta să-ţi valorifici talentul şi să-ţi descoperi noi resurse, oricare ar fi domeniul tău de activitate.

 

3 – Originile creativității umane – Edward O. Wilson

 

Originile creativitatii
CLICK pe carte despre detalii [Carti despre Creativitate]

Creativitatea este o trăsătură umană definitorie, iar explorarea originii acesteia ne poate ajuta să ne înțelegem mai bine ca indivizi și ca specie.

Reflectând asupra dezvoltării cognitive a omului și asupra relației dintre știință și disciplinele umaniste, marele biolog E.O. Wilson așază într-o nouă lumină aspecte ale ființei noastre – precum capacitatea de a folosi limbajul, înclinația către poveste sau gustul pentru artă – fără de care apariția omului modern nu ar fi fost posibilă.

Originile creativității umane este, astfel, o carte care, prin întrebările ei provocatoare, ne hrănește dorința de a ne cunoaște și de a ne descoperi afinitățile cu lumea naturală.

[ Carti despre Creativitate ]

4 – Being Creative. Fii inspirat. Descoperă-ți originalitatea – Michael Atavar

 

Fii inspirat
CLICK pe carte pentru detalii [Carti despre Creativitate]

Creativitatea începe cu tine.

Printr-o serie de 20 de exerciții practice și eficiente, bazate pe o abordare vizuală unică, Michael Atavar te provoacă să-ți deschizi mintea, să-ți schimbi viziunea și să-ți descoperi creativitatea. Indiferent de pasiunea, îndemânarea sau scopul tău, această carte te va ghida cu pricepere de la ideile promițătoare la etapele complicate ale dezvoltării pentru a face din conceptele tale o realitate. Adesea tratăm creativitatea ca și cum ar fi ceva separat de noi — când, de fapt, așa cum demonstrează și această carte, este incredibil de simplu: creativitatea nu este nimic altceva decât chiar propria ta esență.

 

5 – Mintea creativă – Scott Cochrane

 

Mintea creativa
CLICK pe carte pentru detalii [Carti despre Creativitate]

Mintea creativă. Schimbă-ţi radical gândirea. Abandonează zona de confort. Dezvoltă strategii îndrăzneţe

Foarte multe companii îşi limitează gândirea strategică la ceea ce ştiu deja să facă. Se aşteaptă ca managerii să stabilească obiective concrete şi să construiască planuri detaliate, pas cu pas, pentru a le atinge mai uşor. O asemenea abordare poate satisface necesităţile unei firme doar pe termen scurt, dar generează inovaţii modeste şi, în cel mai bun caz, o dezvoltare progresivă. Rezultatul va fi faptul că afacerea va stagna la un nivel de performanţă pe care nu îl va mai putea depăşi.

În Mintea creativă veţi descoperi o abordare complet diferită a procesului creativ.

Veţi afla:
• Cum să vă duceţi compania dincolo de nivelul actual al performanţei, cum să construiţi o dinamică a creşterii şi a expansiunii şi cum să deveniţi lider de piaţă în domeniu.
• Cum să depăşiţi gândirea de grup clasică şi să vă eliberaţi adevărata putere creatoare.
• Cum să deveniţi un lider de opinie folosind secretele puterii creaţiei. Cum să inovaţi şi să vă dezvoltaţi modelul de afaceri.

Folosirea tehnicilor practice şi a paşilor descrişi în Mintea creativă va aduce companiei dumneavoastră o infuzie de putere creativă şi va stimula inovaţia. Renunţaţi la modelul tradiţional de afacere şi generaţi creşterea dinamică pe care o meritaţi!

[ Carti despre Creativitate ]

6 – Scanteia creativa – Agustin Fuentes

Scanteia creativa
CLICK pe carte pentru detalii [Carti despre Creativitate]

Scanteia creativa – Cum au devenit oamenii fiinte exceptionale datorita imaginatiei.

Un studiu nou si indraznet de paleontologie, arheologie, genetica si antropologie, care va anula toate parerile gresite legate de rasa, razboi, pace si natura umana si care va raspunde la o intrebare veche de cand lumea: ce-i face pe oameni atat de exceptionali comparativ cu restul speciilor de pe Pamant?

Secretul este creativitatea. Agustin Fuentes sustine ca aceasta sta la baza desenelor pictate cu degetele de copii, a modului in care stramosii nostri se organizau in triburi sau vanau, a felului in care se pornesc razboaiele sau, dimpotriva, se semneaza tratatele de pace, a relatiilor intime, a modului in care avem grija de planeta noastra sau de comunitatile in care traim si, de fapt, la baza artei, religiei si chiar a stiintei. Creativitatea presupune imaginatie si colaborare. Orice poet are o muza. Orice inginer un arhitect, orice politician un grup de sustinatori. O colaborare poate fi de mai multe feluri, dar o colaborare de succes nu este posibila fara imaginatie, acel secret care ne-a adus de la cutite si mese calde, la iPhone-uri si aparate de zbor intergalactice. Fuentes sustine ca, in ziua de azi, ca sa poti sa faci un lucru util, care sa dureze, trebuie sa intelegi tipul de colaborare pe care o ai cu cei din jurul tau, trebuie sa intelegi lucrurile care pot fi puse in practica gratie imaginatiei, sau, la polul opus, lucrurile care nu sunt posibile si, mai apoi, ce mult influenteaza creativitatea lumea in care traim.

O carte convingatoare, captivanta, plina de informatii… Fuentes a facut o treaba excelenta: a trecut in revista cele mai recente studii din antropologie si primatologie, subliniind faptul ca probleme cum ar fi gasirea hranei, evitarea pradatorilor, transferul de informatie si manipularea mediului inconjurator se rezolva cu ajutorul unei colaborari creative. – Wall Street Journal

Pornind de la ultimele descoperiri din biologie sau arheologie, Fuentes construieste teoria conform careia creativitatea si cooperarea sunt marile forte motrice ale progresului uman. In plus, demonstreaza ca multe dintre lucrurile pe care le credem despre noi insine, de la religie la rasa, sunt gresite. – NationalGeographic.com, Book Talk

Fuentes demonstreaza modul in care creativitatea a permis unei specii vulnerabile, fara colti sau gheare, sa supravietuiasca intr-o lume plina de pradatori fiorosi. Indiferent ca vorbeste despre conflictele armate inregistrate in ultima vreme sau despre controversele contemporane despre sex si religie, Fuentes subliniaza un aspect important din trecutul omului: vom supravietui ca specie atata vreme cat vom continua sa fim creativi. – Booklist

[ Carti despre Creativitate ]

7 – Rolul inteligentei emotionale in dezvoltarea creativitatii – Laura Monica Morarasu

dezvoltarea creativitatii
CLICK pe carte pentru detalii [Carti despre Creativitate]
Cuprins:

Argument
I. Inteligenta emotionala. Cadru general teoretic
I.1 Inteligenta
I.2 Nivelul emotional
I.3 Inteligenta emotionala
II. Aspecte ale dezvoltarii psihologice la varsta scolara mica
II.1 Dezvoltarea senzoriala
II. 2. Dezvoltarea cognitiva
II.3. Dezvoltarea motivational – afectiva
II.4. Dezvoltarea personalitatii
II.5.Dezvoltarea socializarii
III. Dezvoltarea creativitatii scolarilor mici
III.1. Niveluri ale creativitatii
III.2.Etape ale procesului creativ
III.3. Factorii creativitatii
III.4.Metode de stimulare a creativitatii
IV.Inteligenta emotionala – factor al dezvoltarii creativitatii
IV.1.Introducere
IV.2.Obiectivele si ipoteza cercetarii
IV.3.Metodologia cercetarii
IV.4.Desfasurarea cercetarii
V. Program de dezvoltare a inteligentei emotionale
Bibliografie

[Carti despre Creativitate]

8 – Creativitate Cuantica – Amit Goswami

creativitatea cuantica
CLICK pe carte pentru detalii [Carti despre Creativitate]

LA CE FOLOSESTE CREATIVITATEA CUANTICA?

Ce poate face creativitatea cuantica, pentru mine si pentru tine, diferit de ceea ce poate oferi creativitatea mecanica, de tip „aduna si asambleaza“ ?

Creativitatea cuantica ne permite sa rezolvam probleme neobisnuite ce necesita solutii holistice, precum degradarea mediului.
– Creativitatea cuantica ne permite sa exploram semnificatia propriei vieti si semnificatia lumii din jur. Ea ne trezeste catre evolutia creativa a constiintei pe planeta noastra.
– Creativitatea cuantica ne permite nu doar sa exploram arhetipurile, ci si sa le intrupam.
– Creativitatea cuantica ne permite sa exploram la prima mana cele trei principii cuantice majore: discontinuitatea, nonlocalizarea si „ierarhia incurcata“. Explorarea discontinuitatii ne invata inteligenta in general, explorarea nonlocalizarii ne invata inteligenta ecologica, iar explorarea ierarhiei incurcate ne invata inteligenta emotionala.
– Creativitatea cuantica ne obliga sa invatam cum sa functionam in prezenta adevaratei libertati, ce ne invata responsabilitatea reala.
– Creativitatea cuantica ne permite sa integram atat viata interioara, cat si pe cea exterioara.
– Creativitatea cuantica ne permite sa obtinem implinirea spirituala.
– Creativitatea cuantica ne poate ajuta sa devenim bogati si renumiti daca asta este ceea ce cautam.

Geniul adevaratei creativitati este inhibat in majoritatea dintre noi – a-l elibera inseamna a deveni arhitectul propriei noastre vieti.

A intelege ceea ce implica creativitatea umana, ce rol joaca in dezvoltarea noastra personala, cum functioneaza procesele creative si de unde vine propria motivatie ne va ajuta sa trecem de granitele sinelui nostru intemnitat pentru a experimenta bucuria si a face o diferenta in lume.

[Carti despre Creativitate]

9 – Cum sa eliberezi artistul din tine. Calea artistului catre o creativitate superioara – Julia Cameron

artcistul din tine
CLICK pe carte pentru detalii [Carti despre Creativitate]

De-a lungul veacurilor, artistii au vorbit despre inspiratie, marturisind ca le vorbea Dumnezeu sau ingerii. In epoca pe care-o traim, astfel de conceptii, precum si aceea ca arta este o experienta spirituala, sunt rareori pomenite. Si totusi, experienta centrala a creativitatii este mistica. Deschizandu-ne sufle-tele catre ceea ce trebuie facut, il intalnim pe Dumnezeu.

Fata de munca noastra dam dovada de devotiunea calugarilor, si, intocmai ca si ei, unii dintre noi vor fi vizitati de viziuni, iar altii vor trudi in toate zilele, cunoscand gloria doar de la distanta, ingenunchind in capela, dar neprimind niciodata un Tony, ori un Oscar, sau un premiu National Book.

Si totusi, vocea linistita si mica poate sa vorbeasca in noi la fel de tare ca in oricine altcineva.

Astfel ca ne rugam. Cativa vor cunoaste faima. Onoarea insa ii va vizita pe toti cei care muncesc. Ca artisti, experimentam faptul ca “Dumnezeu e in detalii”. Producandu-ne arta, ne facem vietile artistice. Producandu-ne arta, ne intalnim direct cu mana Creatorului nostru. – Julia Cameron

 

10 – Creativitatea spontana – Tenzin Wangyal Rinpoche

creativitatea spontana
CLICK pe carte pentru mai multe detalii [Carti despre Creativitate]

Cand auzi sau citesti cuvantul „creativitate”, ce iti vine in minte?

Pentru multi dintre noi, creativitatea este teritoriul unei persoane dotate cu un talent unic, pe care il pune in slujba unei arte.

Din aceasta perspectiva, creativitatea este un demers solitar: lupta individului de a-si exprima viziunea personala asupra lumii.

Dar daca am privi creativitatea printr-o lentila mai larga, ca fiind o forta dinamica ce ne anima si ne conecteaza cu fiecare fiinta de pe planeta?

Din aceasta perspectiva, creativitatea nu mai este doar o scanteie care aprinde focul inspiratiei, ci si o modalitate de a trai spontan din spatiul sacru aflat in interiorul nostru, din sursa potentialului nostru infinit si a calitatilor precum dragostea, compasiunea si bucuria.

Exprimarea – pe orice voce si in orice forma – care decurge din acest nucleu are puterea de a ne vindeca si de a spori binele in lume, caci inima creativitatii consta in a-i servi pe ceilalti si lumea in ansamblu.

Tenzin Wangyal Rinpoche, cunoscut maestru de meditatie, initiat in intelepciunea atemporala a traditiei tibetane budiste, ne indruma in cartea de fata spre dezvoltarea capacitatii de a ne trai pe deplin viata si de a ne clarifica ce ne impiedica sa ne exprimam talentele creative in vederea binelui general.

 

Incheiem aici lista celor 10 carti despre creativitate.

Lectura placuta si utila iti doresc!

2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here