Anansi

0

Anansi în varianta Jamaicană

Anansi

personaj din folclorul Ghanez

Anansi este un personaj în folclorul african. El ia adesea forma unui păianjen și este considerat a fi spiritul tuturor cunoștințelor.

Poveștile care îl au ca personaj pe Anansi sunt unele dintre cele mai cunoscute de poporul Asante din Ghana. Poveștile au constituit o tradiție exclusiv orală, iar Anansi însuși a fost sinonim cu priceperea și înțelepciunea în vorbire.

Comerțul cu sclavi a făcut ca Anansi să trecă în Caraibe și în alte părți ale Lumii Noi. Anansi a jucat un rol important în viața sclavilor, poveștile permițând afro-americanilor înrobiți să-și stabilească un sentiment de continuitate cu trecutul lor african și le-au oferit mijloacele necesare pentru transformarea și afirmarea identității lor în limitele captivității.

Anansi este descris în multe feluri. Uneori el arată ca un păianjen obișnuit, uneori este un păianjen purtând haine sau având o față umană și uneori arată mai mult ca un om cu elemente de păianjen, cum ar fi cele opt picioare.

În mitologie Anansi este un spirit care acționează în numele lui Nyame, tatăl său. El aduce ploaia pentru a opri incendiile. Mama lui este Asase Ya. Există mai multe mențiuni despre copiii lui Anansi, primul fiu este numit adesea Ntikuma. El este descris ca un păianjen, un om sau o combinație a acestora.

Redăm mai jos una din cele mai sugestive povești care îl are ca personaj principal pe Anansi:

Anansi era foarte inteligent, dar a decis să adune toată înțelepciunea pe care o găsește și să o ascundă într-un loc sigur. Astfel a decis să ascundă toată înțelepciunea lumii într-o oală.

Cu toate că înțelepciunea fost pusă la adăpost în oala aleasă, el era încă preocupat de faptul că acestă alegere nu era suficient de sigură, așa că a luat în secret vasul hotărând să-l ascundă într-un copac înalt.

Fiul său Ntikuma, l-a văzut plecând și l-a urmat la o mică distanță pentru a vedea ce face.

Oala era prea mare ca Anansi să o poată ține în timp ce urca pe copac, așa că a legat-o în fața lui. În acest fel, oala îi stătea în cale și Anansi continua să alunece, devenind din ce în ce mai frustrat și supărat cu fiecare încercare.

Ntikuma a râs când a văzut ce face Anansi.

“De ce nu legi oala în urma ta? Atunci vei putea să te prinzi mai ușor de copac.” a sugerat acesta.

Anansi era atât de enervat de încercările sale eșuate, încât i-a dat dreptate copilului. Dar în încercarea lui de a schimba locul oalei, aceasta s-a spart și toată înțelepciunea a căzut pe pământ.

În acel moment a pornit o furtună și ploaia a spălat înțelepciunea în pârâu, apoi ea a ajuns în mare și s-a răspândit peste tot în lume, astfel încât acum este câte puțin din ea în toată lumea.

Deși Anansi și-a urmărit fiul acasă prin ploaie, el a fost împăcat cu pierderea, pentru că spune el: “Care este folosul înțelepciunii dacă un copil trebuie să te învețe cum e mai bine?

 

2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here