Pranama- atingerea picioarelor vârstnicilor în India

0

Semnificația atingerii picioarelor vârstnicilor în cultura indiană

Pranama este o formă de “salut respectuos” sau “aplecare reverențială” înaintea unei persoane – de obicei bunicii, părinții, bătrâni, profesori sau cineva profund respectat, cum ar fi o persoană spirituală. Acest obicei se găsește în cultura indiană.

Cei care nu știu prea multe despre cultura și tradiția indiană sunt foarte încurcați atunci când văd copiii atingând picioarele bătrânilor lor. Acesta este, de fapt, cel mai comun gest indian. Atingând picioarele cuiva înseamnă că persoana care face acest act își arată respectul și subordonarea față de cel ale cărui picioare sunt atinse. Totuși, un aspect important legat de acest gest este acela că persoana ale cărei picioare sunt atinse este întotdeauna superioară în funcție de vârstă și de poziție socială.

Atingerea picioarelor bătrânilor este prima lecție de maniere și etichetă pe care toți copiii indieni o învață. Din moment ce indienii trăiesc în mod normal în familii lărgite, acest gest este realizat de fii și de nurori față de părinții și socrii lor. Deși copiii foarte mici sunt ghidați de părinți pentru a face acest gest, se așteaptă ca aceștia să facă acest lucru în mod spontan.

În cultura indiană există anumite ocazii când se așteaptă ca o persoană să atingă picioarele bătrânilor săi. Acestea includ momentul dinaintea plecării sau la întoarcerea dintr-o călătorie, la nunți, ocazii religioase și festive etc. În trecut, era un obicei în India ca tinerii să atingă picioarele părinților dimineața și înainte de a merge la culcare. Există mulți care continuă să respecte această regulă.

Când picioarele unui bătrân sunt atinse, el / ea, la rândul său, trebuie să atingă capul persoanei care face plecăciunea și să-l binecuvânteze pentru viață lungă, bogăție și înțelepciune.

Se spune că atunci când te înclini și cel mai mare îți atinge capul cu mâna în timp ce te binecuvântează, energia și înțelepciunea sa spirituală trece asupra ta.

Cultura indiană pune un accent deosebit pe statutul bătrânilor din societate. Bătrânii sunt respectați deoarece sunt considerați înțelepți care transmit cunoștințe din experiența lor neprețuită în societate.

 

 

 

2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here