RECENZIE: Bardo Thodol – Cartea tibetana a mortilor

0

Bardo Thodol – Cartea tibetana a mortilor

Bardo Thodol - Cartea tibetana a mortilor
CLICK pe carte!

 

 

Editura HERALD
Colectia: HIMALAYA
Traducator: Horia Al. Cabuti
Studiu introductiv: Horia Al. Cabuti
Coperta: Policromie, carton laminat
Conceptia grafica a copertei: Codrut Radu
Nr. pagini: 272
Limba: Romana
ISBN: 978-973-111-694-5
Format: 13 x 20 cm
Cod bara EAN 13: 5948417090397
An aparitie: 2018

 

 

 

RECENZIE de CARTE

Bardo Thodol – Cartea tibetana a mortilor

 

Exista cineva oare, care nu s-a intrebat macar o data, ce se intampla dupa ce Viata ia sfarsit si poarta catre Moarte se deschide?
Exista oare cineva care nu s-a infiorat macar o clipa in fata misterului Mortii? Acel mister care… este de fapt singurul fenomen sigur pe care cineva il experimenteaza “in aceasta viata”.

Ei bine, acest subiect a fost unul care cu siguranta m-a intrigat. As fi putut folosi termenul “pasionat”, dar recunosc ca e prea mult spus. Pasiune nu a fost, dar, ca oricare alt fenomen care mi-a starnit interesul, evident ca a nascut in interiorul meu dorinta de a-l “studia”.
Iar eu, pentru studiu, am ales intotdeauna Calea Cartii… mai vechi sau mai noi.

Si astfel… m-am intalnit cu Bardo Thodol. Nu doar o data.

Ci, acum, pentru a patra oara in aceasta viata mi-a fost dat sa citesc Bardo Thodol -Cartea tibetana a mortilor.

Dintr-o pura coincidenta (sau nu?) de aceasta data am avut sansa sa tin in maini editia a IV-a a cartii publicata de Editura Herald.

Poate ca nu as fi mentionat acest lucru, daca nu acesta ar fi fost exact motivul pentru care scriu recenzia.

Desi sunt la a patra citire, aceasta editie este de departe cea mai completa, cea mai profunda, cea mai elaborata pe care am citit-o.

Fara sa subliniez prea mult alegerea extraordinar de reusita a copertii, nu pot totusi sa ma abtin sa mentionez faptul ca, traducatorul a facut un lucru extraordinar.

Nu doar ca, Horia Al. Cabuti, a reusit sa transpuna in frumoasa noastra limba, intelepciunea si profunzimea doctrinei Bardo Thodol, dar ne-a daruit in plus si un studiu introductiv, care face ca adancimile spiritualitatii ascunse in paginile cartii, sa ne fie mult mai usor de accesat.

“Ne aflam in fata unui text exoteric, straniu, profund, tulburator”. Exact acestea sunt cuvintele cu care, editia IV a cartii-manuscris Bardo Thodol incepe.

“Ne aflam in fata unui text exoteric, straniu, profund, tulburator”. Poate ca, acestea sunt si cuvintele pe care le-as fi folosit ca sa descriu cartea din mana mea… daca nu le-ar fi folosit cu atata maiestrie Horia Al. Cabuti.

In studiul introductiv de o importanta incredibila pentru intelegerea profunzimilor acestui manuscris (care este o scriere tantrica de sorginte teoretica mahayanica), el ne pune la dispozitie o harta detaliata.
Un adevarat Ghid al budhismului si tantrismului, al filozofiei Yoga, al spatiului si al timpului tibetan, care, pentru multi europeni sunt notiuni cu desavarsire necunoscute.

Atribuita marelui guru Padma Sambhava (sec.VIII e.n), fondatorul budhismului tibetan, Bardo Thodol – Cartea tibetana a mortilor, este poate, textul cel mai direct aplecat asupra fenomenului mortii.

Sa faci recenzia unei carti de o asemenea dimensiune, sa incerci sa transpui o intreaga doctrina si importanta ei fundamentala, in doar cateva cuvinte omenesti… este, probabil, un lucru imposibil de realizat.

Dar, daca imposibilul poate fi atins pe alocuri… tot astfel incerc sa ating la suprafata cateva dintre aspectele pe care, personal, cred ca trebuie sa le cunoastem in viata. Si nu gresesc daca inaintea cuvantului “trebuie” adaug si termenul “mandatoriu”. Daca nu ai reusit sa citesti cartea pana astazi, sunt sigura ca dupa ce o vei face, imi vei da dreptate.

Bardo Thodol ne introduce si ne permite sa aprofundam ritualurile de calauzire prin imperiul mortii, ritual pe care un maestru spiritual il indeplineste pe parcursul celor 49 de zile simbolice terestre. Patruzeci si noua de zile in care, defunctul este prizonier al propriilor iluzii karmice, faste sau nefaste; iluzii pe care nu este capabil sa le recunoasca ca pe propriile sale creatii mentale, si forme gand.

Printre notiunile pe care le poti intelege si atinge in Bardo Thodol, doctrina care este esenta tuturor doctrinelor, enumerez doar cateva. Doar cateva “idei” despre care eu as citi de nenumarate ori, si probabil ca de fiecare data as mai descoperi ceva nou… ceva ce nu am inteles la o prima citire:

  • Budismul tantric tibetan apeleaza permanent la toata gama de emotii omenesti: frica, mania, groaza, aceasta fiind si o metoda de acelerare a actului initiatic. Intensitatea emotiilor degaja energii ce permit fuziunea cu Absolutul.
  • Bardo reprezinta starea intermediara pe care o stabate decedatul din clipa mortii pana la eliberarea intr-una din lumile superioare, ori pana la intrarea intr-o matrice si renastere.
  • Ce metode ai pentru inchiderea portilor matricelor
  • Alegerea portii unei matrice – cum sa-ti alegi un nou corp
  • Viziuni prevestitoare despre locul nasterii – cum sa recunosti semnele si caracteristicile locului si continentul renasterii
  • Alegerea alternativa a unei nasteri supranaturale sau a unei nasteri prin germeni
  • Nasterea supranaturala prin transfer intr-un regat paradisiac
  • Nasterea prin matrice: reintoarcerea in lumea umana
  • Esenta invataturilor din Bardo Thodol este ca, a privi mintea umana ca pe o individualitate, ca separata de alte minti, este doar un joc al Iluziei (Maya), al ignorantei. Cu alte cuvinte, orice minte sau constiinta individuala nu poate realiza Realitatea (care e formata din fenomene, spatiu, spirit si materie, natura mintii primordiale, natura absolutului).
  • Oricare ar fi fost practicile religioase ale unei fiinte, in momentul mortii se manifesta diverse iluzii tulburatoare, datorita carora acest Thodol este indispensabil.

Editia a IVa a cartii Bardo Thodol – Cartea tibetana a mortilor, publicata de Editura Herald, construieste pentru cititor si legatura cu suflurile vitale, canalele subtile (Nadi), centrii de forta (chakre), mandale, cuvintele de forta (mantre), Shishya (Cheia) si initierile.

Fiecare cuvant sacru, fiecare termen folosit, fiecare fenomen si aspect mentionat… toate sunt descrise in notele de final (note ce apartin editiei engleze ingrijite de dr. Evans-Wentz, traducere de Lama Kazi Dawa Samdup, primul traducator al lui Bardo Thodol intr-o limba europeana). In manuscris, dar nu si in textul tiparit, imediat dupa textul Bardo Thodol exista 13 foi continand ritualuri si rugaciuni, traduse in aceste note.

“Asadar, citeste acest text, raspandeste-l. Cel ce l-a auzit o data, chiar daca nu l-a inteles, isi va aminti in starea intermediara de el, fara sa-i scape un cuvant, caci atunci inteligenta este de noua ori mai lucida. Prin urmare, el trebuie auzit de urechile tuturor fiintelor in viata, trebuie citit la capataiul tuturor bolnavilor, trebuie citit langa fiecare corp lipsit de viata; trebuie raspandit, difuzat pretutindeni. Cei ce asculta aceasta doctrina sunt cu adevarat norocosi.”

Inchei aici recenzia despre Bardo Thodol… aceasta carte si in acelasi timp Doctrina, care elibereaza prin vederea sau ascultarea ei, fara sa fie nevoie de meditatie… chiar si pe cei ce au karma deosebit de rea… pe drumul Caii Secrete.

 

3 Citate pentru Tine

“Astfel, antrenamentul in acest Bardo are o importanta particulara chiar din timpul vietii. Acest text trebuie pretuit, citit, retinut si pastrat in minte cu exactitate; citit regulat de trei ori pentru ca toate cuvintele si intelesurile lor sa fie foarte clare, pana cand ajungi sa nu le mai uiti chiar si atunci cand esti urmarit de sute de calai. Aceasta se numeste Marea Eliberare prin ascultare, deoarece chiar si cei care au savarsit cele cinci pacate capitale sunt sigur eliberati, daca aceasta invatatura ajunge la urechile lor.”

“Sunt multe locuri unde se poate obtine eliberarea, daca se ajunge la recunoasterea uneia sau alteia dintre ele. Insa cei cu conexiuni karmice slabe [cu aceasta invatatura], cei ale caror limitari sunt numeroase [din pricina] actiunilor rele, vor rataci din ce in ce mai jos, pana in Sidpa Bardo. Totusi, si acolo, ca si in cazul treptelor unei scari, exista suficiente tipuri de confruntari [sau reamintiri]; eliberarea va fi obtinuta recunoscand una sau alta din trepte. Insa cei cu cele mai slabe conexiuni karmice, nestiind sa recunoasca, vor aluneca si mai jos, sub influenta ororii si groazei. [Pentru ei] exista diferite trepte de invatatura pentru inchiderea portilor matricelor si pentru alegerea unei porti. Printr-una sau alta dintre aceste invataturi, ei vor gasi metoda de vizualizare si [vor apela] la virtutile nelimitate [superioare]…”

” Gandind astfel, dirijeaza-ti hotararea [sau vointa] ferm [catre acest regat] sau oricare alt regat pe care-l doresti: catre Regatul Fericirii Supreme sau catre Regatul Densei Concentrari sau catre Regatul [celor cu Parul Lung] sau catre manastirea (Vihara) Stralucirii Lotusului in prezenta lui Urgyan. Sau dirijeaza-ti vointa catre Regatul pe care il doresti mai mult, in concentrare fara distragere [a spiritului]. Astfel facand, nasterea in regatul respectiv va fi instantanee. Iar daca doresti sa ajungi fata in fata cu…”

 

Ma opresc aici.

Te las pe tine sa cercetezi mai departe.

Cu ochii, cu mintea, cu inima. 

In timpul acestei vieti… pregatind momentul Mortii, moment prin care… inevitabil… toti trecem intr-o zi.

Bardo Thodol
CLICK pe carte

DESCRIEREA CARTII asa cum apare in site-ul Editurii Herald:

Cartea tibetana a mortilor (Bardo Thodol) este unul dintre textele fundamentale ale budismului tantric tibetan (Vajrayana), dar si al intregii spiritualitati a lumii.

Tema cu care acest text ne confrunta este una extrem de sensibila pentru orice fiinta umana, subiect al unor perene framantari metafizice si – dupa cum vom vedea – chiar practice, oricat de neobisnuit ar suna.

Daca tot restul de evenimente care se succed in viata unui om se afla sub pecetea relativitatii, fenomenul mortii este cert si inevitabil. Marile traditii spirituale ale lumii s-au ocupat în mod firesc de aceasta tema. Avem o carte crestina a mortii, una egipteana s.a.m.d.

Lucrarea de fata este unul dintre aceste manuale despre „modul de a muri”, probabil cel mai notoriu, structurat sub forma unor texte foarte puternice, care se citesc muribundului si mai apoi defunctului, cu scopul de a-i ghida principiul constient prin tot acest proces, usurandu-i „navigatia” si alegerile la care este permanent supus în ceea ce numim uzual „lumea de dincolo”.

O lectura captivanta, terifianta pe alocuri, care insa in final ne transmite un mesaj luminos legat de perenitatea vietii.

***

Pentru mai multe detalii, da CLICK AICI pentru a accesa pagina cartii, direct pe site-ul Editurii HERALD.

Editia a IV-a a cartii Bardo Thodol – Cartea tibetana a mortilor, mai poate fi achizitionata si din librariile online:

2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here