Bucătăria vietnameză

0

Bucătăria vietnameză

Bucătăria vietnameză este combinația dintre aromă, gust și culoare. Respectă întotdeauna cele cinci elemente cunoscute pentru echilibrul lor. Mâncărurile vietnameze includ cele cinci gusturi fundamentale (ngũ vị) asociate celor cinci elemente: picant (metalic), acru (lemn), amar (foc), sărat (apă) și dulce (pământ), care corespund celor cinci organe (vezica biliară, intestinul subțire, intestinul gros, stomacul și vezica urinară).

Bucătarii vietnamezi încearcă să folosească în vasele lor cele cinci culori (ngũ sắc) corespunzătoare celor cinci elemente: alb (metal), verde (lemn), galben (pământ), roșu (foc) și negru (apă).

Bucătarii din Vietnam apelează la cele cinci simțuri (năm giác quan): aranjarea alimentelor atrage privirea, sunetele provin din foșnetul anumitor ingrediente, pe limbă sunt detectate cinci mirodenii, ingredientele aromatice provenite în principal din ierburi stimulează mirosul, iar la unele mese, degetul alimentar poate percepe prin atingere.

Nước mắm (sosul de pește) este cel mai frecvent condiment utilizat în gătitul vietnamez. Acesta este gătit din pește crud fermentat și este servit cu majoritatea mâncărurilor. Bucătăriile vietnameze nu sunt cunoscute pentru ingredientele de cea mai bună calitate, ci mai degrabă pentru cele foarte ieftine și simple care sunt amestecate creativ împreună pentru a crea mâncăruri cu aromă îndrăzneață.

Toate felurile de mâncare, cu excepția bolurilor individuale de orez, sunt comune și trebuie așezate pe mijlocul mesei. Este, de asemenea, obișnuit pentru cei mai tineri să ceară sau să aștepte ca bătrânii să mănânce mai întâi, iar femeile să stea chiar lângă oală pentru a servi celelalte persoane.

În ciuda faptului că este o țară mică din Asia de Sud, mâncărurile din fiecare regiune din Vietnam poartă caracteristicile lor distinctive și unice, care reflectă condițiile geografice și de viață ale oamenilor de acolo.

Masa tradițională din sudul Vietmanului include de obicei cơm trắng (orez alb simplu), cá kho tộ (pește în oală de lut), canh chua cá lóc (ciorbă acră cu pește) și masa ar fi incompletă fără sos de pește servit drept condiment.

Vremea caldă și solul fertil din sudul Vietnamului creează o condiție ideală pentru cultivarea unei game largi de fructe, legume. Ca urmare, alimentele din sudul Vietnamului sunt adesea vibrante și aromate, prin utilizarea de usturoi și ierburi proaspete. Zaharul este adăugat mai mult decât în ​​celelalte regiuni.

Centrul Vietnamului este regiunea în care mâncarea este pregătită cu cele mai puternice și cele mai îndrăznețe arome. Această regiune se află în mod constant în condiții meteorologice dure pe tot parcursul anului, astfel încât oamenii de acolo nu au atât de multe ingrediente verzi ca cei din nord și sud.

Abundența mirodeniilor produse de terenul montan central al Vietmanului face ca bucătăria acestei regiuni să fie remarcabilă pentru mâncarea aromată, ceea ce o deosebește de celelalte două regiuni. Odată capitala din ultima dinastie a Vietnamului, tradiția culinară a Huế prezintă mâncăruri extrem de decorative și pline de culoare, reflectând influența bucătăriilor regale vechi vietnameze. Bucătăria din regiune este de asemenea notabilă pentru mesele sale sofisticate, care constau în multe feluri de mâncare complexe servite în porții mici. Ardeii iuți și sosurile de creveți se numără printre ingredientele utilizate frecvent.

Bucătăria nord-vietnameză are o puternică influență chinezească. În timp ce orezul este o bază în dieta sudică vietnameză, nordul are o preferință pentru tăiței. Datorită diferențelor drastice în ceea ce privește clima și stilul de viață în cele trei regiuni principale din Vietnam, alimentele variază. Gătitul nord-vietnamez este cel mai puțin îndrăzneț în aromă în comparație cu alimentele din centrul Vietnamului.

Piperul negru este folosit în loc de chilii ca ingredientul cel mai popular în a produce arome picante. În general, bucătăria nord-vietnameză nu este îndrăzneață în niciun gust – dulce, sărat, picant, amar sau acru. Cele mai multe alimente din Vietnamul nordic au aromele ușoare și echilibrate care rezultă din combinațiile subtile ale multor ingrediente aromatizante.

Utilizarea cărnii, cum ar fi carnea de porc, carnea de vită și carnea de pui, a fost relativ limitată în trecut. Peștii de apă dulce, crustaceele și moluștele, cum ar fi creveți, calmari, crabi, scoici și midii, sunt utilizați pe scară largă. Multe feluri de mâncare notabile din nordul Vietnamului sunt centrate pe crab (de exemplu, bún riêu).

Sosul de pește, sosul de soia, sosul de creveți și lămâie se numără printre principalele ingrediente aromatizante. Fiind leagănul civilizației vietnameze, nordul Vietnamului produce multe feluri de mâncare cum ar fi bún riêu și bánh cuốn, care au fost adoptate în Vietnamul central și de sud prin migrație. Alte feluri de mâncare vietnameze originare din nord, în special din Hanoi, includ “bún chả” (tăiței de orez cu carne de porc marinată la grătar), phà gà (tăiței de orez cu pui), chà cá Lã Vòng (tăiței de orez cu pește grilat).

Nem cuon sau Goi cuon (rulouri de primăvară vietnameze), din carne de porc, creveți, legume, bún (vermicelli de orez) și alte ingrediente învelite în bánh tráng (cunoscută sub denumirea de hârtie din orez)

Bún bò Huế– O supă picantă, de paste de orez cu lămâie verde, servită cu ierburi proaspete și legume

Cha ca La Vong – Pește prăjit cu vermicelli de orez, arahide prăjite și coriandru, toate scufundate în sos

Bun cha – carne de porc la grătar peste vermicelli de orez alb și frunze aromate
shanti spirit simbol 2

Articole pe aceeași temă:

Bucătăria Africii Centrale

Mâncăruri tradiționale indiene

Sushi- desfătare de gust și culoare

 


shanti spirit simbol 2

Dacă dorești să primești toate articolele și traducerile noastre, direct în inbox-ul tău, fără să te mai străduiești să le cauți… te invităm să te ABONEZI la noutăți.

 

2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here