Care este viziunea ta despre Dumnezeu?

0

Există două tipuri de credințe, una care vă spune în ce trebuie să credeți și cealaltă în ce puteți crede. Când practicați credința de primul fel, există puțină libertate și puțină valoare pentru orice experiență personală pe care o aveți, ceea ce nu confirmă doctrinele credinței. Dacă aveți suficientă îndrăzneală pentru a declara astfel de experiențe altora, puteți fi pedepsiți, excomunicați sau declarați eretici sau nebuni. Istoria dovedește că mulți oameni au fost torturați, uciși, și mutilați pentru credințele lor religioase care păreau să amenințe stabilitatea unității. Astfel de credințe sunt mai mult ca regimurile autoritare care restricționează sever libertatea oamenilor de a se exprima și de a practica ceea ce cred.

Din moment ce lumea este o iluzie, noțiunile noastre despre Dumnezeu sunt și ele parte din iluzie. Nu ne așteptăm să avem cunoștințe corecte, ci să rămânem înșelați și ignoranți pentru a facilita continuarea normală a vieții. Din perspectiva naturii, eliberarea este o aberație, la fel ca un prizonier care încearcă să sară pe pereți și să scape.

Prin urmare, este dificil să ne depășim ignoranța și amăgirea pentru a cultiva atitudinea corectă față de cunoașterea lui Dumnezeu sau de posibilitatea eliberării. Următoarele orientări sunt menite să ne ajute să ne limpezim mintea și să găsim o anumită direcție:

  1. Nimeni din cei ce trăiesc în prezent pe Pământ nu l-a văzut vreodată pe Dumnezeu. Dacă vă spun că l-au văzut, știți că fie delirează, fie sunt necinstiți. Dumnezeu nu poate fi văzut, pentru că el este Văzătorul, cel care vede. Într-o lume a dualității, atât subiectul cât și obiectul nu pot fi aceleași în același timp. Puteți vedea o viziune despre El, o formă a Lui sau o iluzie a Lui, dar nu pe El.
  2. Dumnezeu este de nedefinit și de nedescris. Prin urmare, dacă cineva spune că acest lucru și numai acesta este Dumnezeu, știți din nou că persoana fie delirează, este necinstită, ignorantă, fie pur și simplu greșeste.
  3. Dacă credeți că Dumnezeu și creația Lui sunt distincte, nu veți fi niciodată capabili să îl experimentați. Atâta timp cât îl percepeți prin mintea și simțurile voastre, cu dualitatea subiectului și obiectului, veți rămâne separați de El. Pe de altă parte, dacă voi credeți că Dumnezeu și creația lui sunt la fel, veți avea ocazia să-i simțiți prezența în jurul vostru și în interiorul vostru.
  4. Pentru minte, Dumnezeu este un concept, o idee, o filozofie sau o noțiune. Din moment ce acestea sunt produse ale minții voastre și din moment ce mintea voastră nu poate înțelege adevărurile care nu sunt de ajuns, pentru voi ele vor rămâne iluzii ale minții voastre. Deoarece lumea pe care o creăm pe Pământ este, de asemenea, o expresie a aceleiași minți, același lucru este valabil și pentru toți cei care trăiesc aici pe Pământ. Noțiunile lor despre Dumnezeu sunt fie împrumutate, false, delirante, greșite, incomplete, imperfecte sau incorecte.
  5. Intelectual, Dumnezeul vostru este creația voastră. Este posibil să nu aibă nici o legătură cu realitatea lui Dumnezeu într-o stare absolută. Cunoașterea și înțelegerea voastră a lui Dumnezeu este relativă la cunoștințele, rațiunea, dezvoltarea mentală, maturitatea, dorințele, interesele și așteptările voastre. Cu alte cuvinte, trebuie să fiți deschisi, toleranți și umili față de credința voastră.
  6. Dumnezeu este ca oricare dintre cele cinci elemente pe care le cunoaștem, și anume pământul, apa, focul, aerul și eterul, cu excepția faptului că are voință. El devine ceea ce vreți să devină și își asumă orice aspect și formă pe care intenționați să i le dați. Dacă voi credeți că Dumnezeu nu există, el nu va exista pentru voi. Dacă voi credeți că există peste tot, El există peste tot pentru voi. Dacă voi credeți că El există numai în ceruri, pentru voi El va exista numai în cer și nu îl veți găsi deloc pe Pământ.

Acest lucru poate părea confuz, dar să luăm exemplul apei. O persoană poate vedea apă într-o oală și susține că apa are forma oalei. O altă persoană o poate pune într-un pahar și susține că apa are forma sticlei. Poate adăuga sare în apă și va susține că apa este sărată, iar altul poate adăuga zahăr și poate spune că este dulce. Astfel de contradicții se întâmplă atunci când oamenii nu privesc apa (esența), ci forma care o susține. În această analogie, oala, sticla, sarea și zahărul sunt iluziile (formele) pe care oamenii le creează despre realitatea lui Dumnezeu (apa) și le consideră adevărate. În adevăr, este ceea ce facem cu privire la noțiunile noastre despre Dumnezeu. Ne concentrăm pe nume și forme sau pe aspectele exterioare și ignorăm esența care este ascunsă sub ele.

Ce înseamnă asta? Asta înseamnă că trebuie să aveți o minte deschisă despre Dumnezeu și să începeți cu ceea ce aveți, în ceea ce credeți sau nu, fără a fi dogmatic, fanatic sau definitiv. Așa cum marele Budha a făcut cu secole în urmă, nu încercați să îl definiți pe Dumnezeu pentru întreaga lume și nu vă certați cu alții despre noțiunile dumnezeiești. Lăsați-i pe oameni să-și practice credința în căile lor individuale și să creadă în orice Dumnezeu alege să creadă.

În ceea ce vă privește, începeți cu ceea ce vă vine în mod firesc, ca punct de plecare și rămâneți deschisi și flexibili. Dacă vrei să-L vezi într-o statuie și să te închini, poți face asta. Dacă vrei să-L vezi în universul infinit ca un Dumnezeu fără formă și infinit, ai libertatea să o faci. Cu toate acestea, nu îți oferă dreptul de a denigra pe cei care îl pot vedea într-un copac, râu, munte, plantă sau simbol.

În toate aceste cazuri, Dumnezeu este esența tuturor lucrurilor. El devine tot ce-și doresc adepții săi. Pentru ei, El devine gândurile lor și se schimbă în funcție de iluzii și așteptări. Dacă iubiți pe cineva necondiționat, veți face același lucru. Dumnezeu se formează după credințele voastre. El nu va intra în mintea voastră sau în viața voastră, dacă vă închideți mintea și inima și nu-L lăsați să intre. El nu va intra în inima voastră până când nu vă goliți mintea voastră de toate dorințele pentru alte lucruri. De asemenea, vă puteți deschide inima cu iubire și lăsați-L să intre. În ambele cazuri, alegeți cum doriți ca Dumnezeu să facă parte din viața și conștiința voastră.

Dumnezeu este „persoana” cea mai îndrăzneață pe care o veți găsi vreodată în adâncul inimii voastre și în cea mai înaltă viziune la care puteți ajunge. Dumnezeu se potrivește doar cu viziunea și rugăciunile voastre. Este ceea ce înseamnă atunci când citim că Dumnezeu este neformat, nedefinit și de nedescris. El este neformat, astfel încât să-i poți da o formă proprie, este nedefinit, astfel încât să-L poți defini în funcție de cunoștințele și înțelegerea ta și este indescriptibil, astfel încât să te poți referi la El prin propriile tale descrieri.

Ca spirit pătrunzător al tuturor, Dumnezeu se integrează în orice aspect, formă, proces și condiție, fără alegere, preferință sau condiție. El completează, perfecționează, îmbunătățește, se unește sau dispare în funcție de dorința voastră de a vă completa ecuația unei relații sau a viziunii voastre despre viață sau realitate. Dacă înțelegeți acest adevăr profund, îndoielile voastre cu privire la Dumnezeu vor dispărea și mintea voastră se va împlini în credința pe care o aveți. Dacă un tată are cinci copii, aceștia îl iubesc în moduri diferite. Unul sau doi îl pot urî chiar și doresc să fie mort sau plecat pentru totdeauna. Creator al tuturor, Dumnezeu are mulți copii. Unii îl iubesc și unii îl urăsc, în timp ce El nu are așteptări de la ei. În schimb, din dragostea sa totală, devine ceea ce ei vor să devină.

Asta e realitatea. Dumnezeu devine realitatea pe care doriți să o vedeți în viața voastră. Toată viața care vi se întâmplă este că Dumnezeu se întâmplă. Dumnezeu ești tu și creația ta în oglinda existenței. Dar într-o zi trebuie să spargeți acea oglindă a iluziei pentru a găsi un adevăr diferit care nu este în prezent cunoscut sau vizibil.

Acestea sunt diferențe individuale pe care nimeni nu le poate rezolva. Trebuie să-ți iei responsabilitatea personală pentru viața ta și să te referi la Dumnezeul celei mai înalte viziuni. Aveți chiar permisiunea de a fi El în toate stările conștiinței voastre. De aceea, lăsați-L să devină formele pe care le vedeți cu ochii voștri și lăsați-L să devină sunetele pe care le ascultați cu urechile voastre. Lăsați-L să devină cuvintele pe care le citiți într-o Scriptură sacră sau transformat în devotamentul vostru când Îl simțiți în inima voastră. În tăcerea inimii tale, când îți depășești mintea și simțurile, lasă-l să devină esența ta. Deoarece El este necondiționat în dragostea și exprimarea sa, permiteți-i să se încadreze în viziunea voastră în funcție de visele, speranțele și așteptările voastre, mai degrabă decât să vă lase să suferiți de îndoială și vină.

Selecție din scrierile lui Jayaram VJayaram V, autor și profesor de hindiusm

shanti spirit simbol 2 Dacă ți-a plăcut acest articol și dorești să primești toate articolele și traducerile noastre, direct în inbox-ul tău, te invităm să te ABONEZI la noutăți.

2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here