Carti Interzise – Cabala Speculum

1

Cabala Speculum – Carti Interzise

Cabala Speculum 1

 

Cabala Speculum – Carti Interzise

 

În 1654, apare lucrarea, “Cabala Speculum“, care avea să fie curînd interzisă. În acea perioadă, instituţia Bisericii deţinea mult mai multă putere decît în prezent.

Ea se putea opune cu mai multă uşurinţă decît astăzi în luarea deciziilor, în spiritualitate şi în dezvoltarea ştiinţifică.

Pe plan spiritual, biserica susţinea, ca în prezent de altfel, ideea nemuririi sufletului şi răsplata celor drepţi în lumea de dincolo.

Cabala În opoziţie cu acestea, se afla în vremea aceea ştiinţa alchimiei, al cărei scop era acela de a găsi Piatra Filosofală, cu care să poată fi obţinut elixirul nemuririi.

Desigur, alchimiştii au fost persecutaţi, urmăriţi şi executaţi, dar multe dintre lucrările acestora au supravieţuit pînă în prezent.

Cabala Speculum 3 Carti interziseLucrarea “Cabala Speculum” de Stephan Michelspacher include numeroase gravuri interzise.

Prima luata în discuţie se referă la crearea universului.

În gravură poate fi observată, în partea de sus, naşterea universului cu Creatorul în mijloc şi primii oameni, un bărbat şi o femeie, în stînga şi în dreapta. Privind cu atenţie, se poate observa că aceştia din urmă sunt legaţi cu lanţuri de întreaga creaţie. Se conturează aici metafora unei idei foarte periculoase în acea vreme.

Privitorul imaginii din “Cabala Speculum” se poate întreba de ce aceşti oameni sunt înlanţuiţi de creaţie, dacă principiul suprem este acela al Creatorului şi dacă nu cumva ar fi posibil ca omul să poată atinge statutul divin.

Carti interzise Cabala Speculum 4

Cea de a doua gravură in Cabala Speculum naste intrebari

Cea de a doua gravură arată, în partea superioară, interiorul unei case cu blazon, care ar putea reprezenta oricare casă şi oricare blazon al oricărui mare aristocrat al vremii respective.

Coborînd privirea spre partea inferioară, se poate observa însă că la subsolul acestei case există un laborator alchimic, în care alchimiştii trebăluiesc de zor pentru a afla secretul vieţii veşnice.

Din nou, privitorul poate ajunge să se întrebe de ce aristocraţii vremii, care se considerau buni creştini, finanţau în secret cercetări alchimice cînd, conform credinţei, răsplata trebuie să vină pentru cei drepţi în lumea de apoi.

Aceste gravuri din lucrarea “Cabala Speculum” şi întrebările pe care ele le ridicau nu au fost pe placul Vaticanului care, din nou, a recurs la interzicerea lucrării.

Carti Interzise

 

Text: Yami Kamui-Krueger

Yami Kamui-Krueger se numără printre puținii cercetători din domeniul paranormalului care s-au încumetat să abordeze aspectele mai obscure și mai puțin cunoscute ale domeniului.

Prima carte s-a vândut bine și urmează să fie publicată și in limba engleză ținând cont de faptul că a adus in prim plan numeroase aspecte pe care mulți alți cercetători le-au evitat sau nu le-au abordat.

Deși este vorba despre un autor nou, Yami Kamui-Krueger a adus deja inovația in studiul paranormalului abordând subiecte vechi intr-o manieră nouă și îndrăzneață.

Lumea e o carte care se lasă citită atâta timp cât există cineva dispus să îi răsfoiască paginile. Volumul de față se constituie într-o încercare de a prezenta și de a explica o parte din subiectele controversate din domeniul supranaturalului cu gândul de a îndepărta măcar câteva din nelămuririle și prejudecățile care le înconjoară.“ spune Yami Kamui-Krueger in cartea sa “Supranaturalul Dezvaluit“.

Supranaturalul Dezvaluit
CLICK pe carte pentru mai multe detalii

Nota: Sursa imagini Wikimedia Commons – the free media repository

2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here