Simbolul culorilor în cultura chineză

0

Simbolul culorilor în cultura chineză

În cultura chineză culoarea reflectă anumite valori, cum ar fi culori considerate a fi bune sau culori inutile. Cuvântul chinezesc pentru “culoare” folosește același caracter cu cel al “emoției”.

În cultura tradițională chineză negrul, roșul, turcoazul (o combinație a ideii de verde și albastru), albul și galbenul sunt văzute ca fiind culori standard. Aceste culori corespund celor cinci elemente: apă, foc, lemn, metal și pământ, consacrate în tradiția chineză.

Negru

Negrul, corespunde apei și este o culoare neutră. Reprezintă energia conservatoare. I Ching, sau Cartea Schimbărilor, privește negrul ca pe culoarea Cerului. Expresia “cerul și pământul negru misterios” a fost înrădăcinată în observația că cerul nordic a fost negru de mult timp. Ei credeau că Tian Di sau Împăratul Ceresc locuia în Steaua Nordului.

Simbolul Taiji utilizează albul și negrul pentru a reprezenta unitatea Yin și Yang. Chinezii au privit negrul ca regele culorilor și l-au onorat mai consistent decât orice altă culoare. Lao Zi a spus că cinci culori orbesc oamenii, iar din acest motiv Școala Dao a ales negrul drept emblemă.

În China modernă, negrul este folosit în îmbrăcămintea zilnică.

Roșu

Roșu corespunde focului și energiei expansive, simbolizează belșugul și bucuria. Culoarea roșie simbolizează norocul și se crede că îndepărtează răul. Roșul se găsește peste tot în timpul Anului Nou Chinez și al altor sărbători și adunări de familie.

Roșul este strict interzis la înmormântări, deoarece este o culoare tradițională simbolică a fericirii.

În China modernă, roșul rămâne o culoare foarte populară.

Turcoaz

Turcoazul reprezintă elementul lemn și energia generativă.

În general, verdele este asociat cu sănătatea, prosperitatea și armonia.

Separat, ca amuzament, pălăriile verzi sunt asociate cu infidelitatea și se folosesc ca simbol pentru un soț înșelat.

Alb 

Albul corespunde metalului și energiei contractante, reprezintă aurul și simbolizează luminozitatea, puritatea și împlinirea.

Albul este și culoarea doliului. Este asociat cu moartea și este folosit predominant în funeraliile culturii chineze. Chinezii vechi purtau haine și pălării albe numai când plângeau pentru cei morți.

Galben

Galbenul corespunde cu pământul și energia stabilizatoare și este considerat cea mai frumoasă și prestigioasă culoare. Pronunția chineză a galbenulului generează Yin și Yang, implicând faptul că galbenul este centrul tuturor lucrurilor. Galben înseamnă neutralitate și noroc. Galbenul este uneori asociat cu roșul în locul aurului.

Galben era culoarea împăratului în China Imperială și este considerată culoarea simbolică a celor cinci legendari împărați din China antică. Galbenul deseori decorează palatele regale, altarele și templele.

Galbenul reprezintă, de asemenea, eliberarea de grijile lumești și este, prin urmare, apreciat în budism. Hainele călugărilor sunt galbene, ca și elementele templelor budiste. Galbenul este, de asemenea, folosit și ca o culoare de doliu pentru budiștii chinezi.

Galbenul este, de asemenea, simbol al eroismului, spre deosebire de asocierea occidentală a culorii cu lașitatea.

shanti spirit simbol 2 Dacă dorești să primești toate articolele și traducerile noastre, direct în inbox-ul tău, fără să te mai străduiești să le cauți… te invităm să te ABONEZI la noutăți.

 

2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here