Dacă ți s-a spus vreodată că partenerul pare să fie fratele tău sau te-ai întrebat o clipă dacă un cuplu care mergea pe stradă era soț și soție, sau frate și soră, să vedem cum se întâmplă asta.
Primul lucru care te atrage când vezi o persoană este o trăsătură fizică. Pot fi ochii, buzele, nasul sau pot fi o expresie, cum ar fi zâmbetul sau un gest.
Motivul principal este că te identifici undeva fizic cu persoana respectivă. Este ca și cum ar exista o intenție în alegere.
Robert Zajonc, psiholog de la Universitatea din Michigan, a realizat un studiu în care trebuia să selectezi o persoană într-o serie de fotografii. Unele dintre fotografii au fost retușate cu trăsături ale persoanei supuse studiului.
Rezultatele au fost că marea majoritate a ales ca fiind cea mai atractivă, persoana din fotografia care a fost retușată cu propriile trăsături. Asta se întâmplă pentru că ești atras de o figură familiară, simțindu-te în siguranță și acceptat, aceste trăsături asociindu-le subconștient cu părinții tăi, cei cu care la rândul tău semeni. Această alegere mai poate fi dublată și de teama de necunoscut.
Alt răspuns este că în cuplurile care trăiesc de mult împreună, fiecare adoptă atitudini și imită comportamentele celuilalt. Aceasta se numește facilitare socială. Se referă la influența comportamentului celeilalte persoane asupra noastră, cheia unei relații de durată, mai ales dacă împărtășesc aceleași valori și principii.
Atunci, cum se explicăm zicala „contrariile se atrag”? Suntem fascinați de oameni cu caracteristici, calități și talente pe care nu le avem. Și fascinația este o dimensiune importantă a seducției care duce la iubire. Astfel, un om timid și modest va intra de bună voie într-o relație cu o femeie îndrăzneață. Prin urmare, este destul de ușor să simți atracție, dorință și sentimente pentru oamenii care sunt foarte diferiți față de tine. Întrebarea este: funcționează pe termen lung? Când diferența este prea marcantă, atracția scade. Vedem mai puține diferențe frumoase și mai multe defecte neplăcute.
În concluzie, dacă arăți fizic ca partenerul tău, este pentru că tu ai ales așa, pentru că, da, „cine se aseamănă se adună”.
Iar dacă ești cu adevărat în căutarea unui partener potrivit, dincolo de aspectul fizic, îți propun o lectură calificată: Susan Quilliam cu cartea “Cum să-ți alegi partenerul“. Parcurgând un material cultural bogat și folosind experienţa sa în psihologia relaţiilor, Susan prezintă opţiunile ca pe o călătorie de dezvoltare personală, ajutându-ne să ne cunoaștem mai bine, să îi înţelegem mai bine pe cei din jur și să înţelegem mai multe despre viaţă și despre cum vrem să o trăim.