Cum sa devii scriitor publicat in Romania

0

Cum sa devii Scriitor publicat in Romania?

publicat in romania

Cum să devii scriitor publicat în România?

 

 Ai o idee, ai talent nativ, începi să scrii o carte și vrei să devii scriitor publicat în România?

Calea nu este ușoara!  Este vorba de o investiție: timp, bani, efort psihic, spiritual și este posibil ca la final a publica o carte să nu fie un rezultat care să se materializeze în bani.

Vrei doar să fii publicat sau îți dorești să fii și asaltat de cititori?

Succesul depinde de găsirea publicului țintă, de valoarea cărții și de cum se realizează promovarea ei.

Îți sugerez câțiva pași importanți pe care să-i ai în vedere atunci când dorești să devii un scriitor publicat de succes:

  1. – apelează la un evaluator al creației tale;
  2. – alegeți un titlu care să aibă impact la public;
  3. – acordă atenție redactării, acordă atenție deosebită ortografiei, gramaticii, utilizează diacriticile pentru a nu se altera sensurile cuvintelor, stilizează textul;
  4. – acordă atenție tehnoredactării, graficii cărții, design de copertă, tipul , formatul de carte, paginării cărții;
  5. – acordă atenție în realizarea textului de copertă care are un impact deosebit în vânzarea cărții, poți apela la un profesionist;
  6. – la lansarea cărții o recenzie profesionist va fi utilă pentru cititor si va ajuta în promovarea cărții.

 

Inainte de publicare ai nevoie de un ISBN – “INTERNATIONAL STANDARD BOOK NUMBER”.

  • ISBN este un cod internaţional de identificare a cărţilor, definit prin ISO 2108. El nu are valoare juridică şi nici nu oferă protecţie privind dreptul de autor.
  • Sistemul ISBN este aplicat în peste 160 de ţări. Activitatea ISBN este administrată la nivel mondial de către Agenţia Internaţională ISBN cu sediul în Londra, iar la nivel naţional de către Centrul Naţional ISBN, parte a Centrului Naţional ISBN-ISSN-CIP din cadrul Bibliotecii Naţionale a României.
  • Acordarea codurilor ISBN este un serviciu gratuit, atât pentru edituri, cât şi pentru autorii care publică în regie proprie (ISBN ocazional).
  • Solicitarea de acordare a unui cod ISBN ocazional se face cu maximum 2 săptămâni înainte de momentul în care manuscrisul urmează să fie publicat/tipărit, conform declaraţiei solicitantului.
  • Pe coperta 1/pagina de titlu a lucrărilor editate ocazional vor apărea în mod obligatoriu următoarele informaţii: titlul, autorul, locul şi anul publicării. Nu se va specifica numele unei edituri, fiind lucrări ce nu apar în cadrul vreunei edituri. Orice alte informaţii despre tipografie, tehnoredactare, grafică etc. vor fi menţionate pe verso paginii de titlu.
  • Datele declarate de solicitantul codului ISBN ocazional în formularul cerere vor fi incluse în baza de date a editorilor din România, parte a Registrului Internaţional al Editorilor.

Important!!!

Lucrările editate ocazional nu primesc Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României(CIP (catalogarea înaintea publicării), care va ajuta la promovarea cărţii de către Biblioteca Naţională către: biblioteci, distribuitori de carte, librari, centre culturale etc.)

Aceste informatii au fost preluate ca titlu informativ de pe site-ul  Bibliotecii Nationale a Romaniei: http://www.bibnat.ro/ISBN-s21-ro.htm

  • La primul tiraj al unei cărţi, autorul-editorul are obligaţia de a tipări și trimite 8 exemplare ale cărţii la  depozitul legal de carte al Bibliotecii Naţionale a României.
  • distribuția cărții o poți realiza în librării  sau online (elefant.ro, librarie.net etc.)

Piața de carte din România, comparativ cu alte țări este la început în ceea ce privește promovarea scriitorilor de către edituri în așa fel încât a scrie o carte să poată deveni o “afacere”. Promovarea se poate face prin diverse metode unele implicând costuri altele nu: bannere, fluturasi, social media, semne de carte, postere.

Poți apela la o editură cu renume sau una mai puțin cunoscută, poți publica în regim de selfpublishing pe cont propriu. În funcție de publicul țintă ales poți publica în mai multe tipuri de formate, cu costuri mai mici sau mai mari: tipărită, electronic off-line(CD-ROM, DVD-ROM, dischetă) sau online(epub, pdf, mobi etc.) – ebook , audio.

Există site-uri care ajută scriitorii să publice cărți pentru sume acceptabile, de exemplu:

  • Smart  Publishing este o editură dedicată creatorilor români de pretutindeni, autori de poezie, proză, cărţi practice sau manuale, cărţi cu subiecte de larg interes, cărţi pentru copii, caiete didactice, memorii, jurnale, lucrări ştiinţifice etc. Smart  acceptă publicarea cărţilor din orice domeniu de activitate și oferă autorilor posibilitatea de a opta între publicare independentă (în regim „self publishing“) și publicarea în stilul clasic (în regia autorului), apelând la serviciile Smart − asigurate de profesioniști în domeniul editării de carte. Prin contractul de publicare a cărţii, Smart garantează autorilor săi confidenţialitatea deplină a manuscriselor încredinţate spre publicare, identitatea acestora, în cazul în care autorul publică sub pseudonim. Smart Publishing asigură întreaga gama de servicii editoriale necesare publicării și distribuției unei cărți, de la consilierea ta, ca autor, la servicii de redactare și corectură, tehnoredactare și traducere, obținere cod ISBN și descriere CIP, pâna la distribuție și promovare. Link site click aici.
  • goodread.ro, un site cu foarte mare vizibilitate în mediul online, având o medie de 7000-10000 cititori zilnic și peste 20000 de fani pe Facebook, te ajută cu tot ce ai nevoie, de la publicarea unei recenzii și a unui interviu, la strategii mai ample de promovare pe social media.
  • Si nu in ultimul rand… site-ul nostru… Shanti-Spirit 🙂 Urmareste-ne pentru a afla primul despre Surprizele pe care ti le pregatim.

 
shanti spirit simbol 2Daca doresti sa primesti toate articolele si traducerile noastre, direct in inbox-ul tau, fara sa te mai straduiesti sa le cauti… te invitam sa te ABONEZI la noutati.

 

2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here