Despre cocoș

Cucoșul e blagoslovit de Domnul Hristos. De nu era cucoșul, nici Domnul Hristos n-ar fi înviat. Atunci Domnul Hristos l-a dăruit ca să fie năzdrăvan.

Cucoșul e mare pază de la Dumnezeu. De casa unde e cucoș, nu se apropie nici o necurățenie. Ziua, diavolul de aceea nu îmblă, căci cântă în tot ceasul cucoșul.

Dumnezeu așa a dat, că de cum va cânta el, toată necurățenia să piară și să nu mai aibă putere asupra omului. Noaptea, după ce a cântat cucoșul, poți merge oriunde și n-ai de ce să te mai temi, căci e curat peste tot pământul. Dar până la cântatul cucoșilor, e mare groază; atunci necurățeniile îmblă, sunt ceasurile lor. De cum sfințește soarele, necuratul și toate relele iesă și, până ce cântă cucoșul, îmblă; atunci pot face orișice rău omului. în ceasurile cele grele de noapte și când e drept miezul nopții, nici cucoșul nu poate să cânte; îi amorțește necuratul glasul.

Noaptea, la miezul nopții, când cântă întâi cucoșul, toacă în cer și atunci îngerii dănțuiesc. Așa li e dat lor de la Dumnezeu, ca să audă toaca în cer și atunci și cucoșii de pe pământ să cânte. Atunci – când cântă întâi – să zici: „Sfinte Dumnezeule…”  de trei ori, și or pentru ce te-ai ruga e primit; nici o rugăciune nu e așa de primită. Rugăciunea ceea e ca aurul lămurit înaintea lui Dumnezeu. De aceea se roagă pe la mănăstiri călugării, la miezul nopții, fac atunci utrenia.

cules de Elena Niculiță-Voronca

shanti spirit simbol 2 Dacă dorești să primești toate articolele și traducerile noastre, direct în inbox-ul tău, fără să te mai străduiești să le cauți… te invităm să te ABONEZI la noutăți.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here