Datini și credințe românești

1

Despre cocoș

Cucoșul e blagoslovit de Domnul Hristos. De nu era cucoșul, nici Domnul Hristos n-ar fi înviat. Atunci Domnul Hristos l-a dăruit ca să fie năzdrăvan.

Cucoșul e mare pază de la Dumnezeu. De casa unde e cucoș, nu se apropie nici o necurățenie. Ziua, diavolul de aceea nu îmblă, căci cântă în tot ceasul cucoșul.

Dumnezeu așa a dat, că de cum va cânta el, toată necurățenia să piară și să nu mai aibă putere asupra omului. Noaptea, după ce a cântat cucoșul, poți merge oriunde și n-ai de ce să te mai temi, căci e curat peste tot pământul. Dar până la cântatul cucoșilor, e mare groază; atunci necurățeniile îmblă, sunt ceasurile lor. De cum sfințește soarele, necuratul și toate relele iesă și, până ce cântă cucoșul, îmblă; atunci pot face orișice rău omului. în ceasurile cele grele de noapte și când e drept miezul nopții, nici cucoșul nu poate să cânte; îi amorțește necuratul glasul.

Noaptea, la miezul nopții, când cântă întâi cucoșul, toacă în cer și atunci îngerii dănțuiesc. Așa li e dat lor de la Dumnezeu, ca să audă toaca în cer și atunci și cucoșii de pe pământ să cânte. Atunci – când cântă întâi – să zici: „Sfinte Dumnezeule…”  de trei ori, și or pentru ce te-ai ruga e primit; nici o rugăciune nu e așa de primită. Rugăciunea ceea e ca aurul lămurit înaintea lui Dumnezeu. De aceea se roagă pe la mănăstiri călugării, la miezul nopții, fac atunci utrenia.

cules de Elena Niculiță-Voronca

shanti spirit simbol 2 Dacă dorești să primești toate articolele și traducerile noastre, direct în inbox-ul tău, fără să te mai străduiești să le cauți… te invităm să te ABONEZI la noutăți.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.