Ganesha liderul zeilor

0

Adevărul ascuns în legenda lui Ganesha

Legenda spune că Shiva a vrut să numească unul dintre fiii săi ca lider al zeilor. Prin urmare, el a ținut un concurs între Kumaraswamy, fiul său mai mare și Ganesha fiul său mai mic, afirmând că oricine ar face o călătorie în jurul cuvintelor triple și le-ar atinge primul, ar fi câștigătorul și conducătorul zeilor. Cunoscându-și limitările, Ganesha a cerut sfatul tatălui său, care i-a sugerat să meargă în jurul lui și al lui Parvathi de trei ori.

În consecință, Ganesha i-a înconjurat de trei ori cu mare devotament și a câștigat concursul de a deveni liderul zeilor. El a fost declarat câștigător pentru că s-a refugiat în Dumnezeu și a căutat ajutorul său mai degrabă decât să se bazeze egoist pe propria putere. Ca devotat, el s-a calificat cu adevărat să conducă cu umilință adepții și credincioșii lui Shiva, inclusiv zeii. În plus, mama și tatăl său au reprezentat întreaga creație, iar mergând în cerc în jurul lor este ca și când ai făcut înconjurul tuturor lumilor.

Aceasta este povestea de suprafață, care este bine cunoscută aproape tuturor hindușilor, care se închină lui Ganesha. Cu toate acestea, ascunsă în ea este semnificația lui Ganesha ca divinitatea prezidentă a inteligenței și stăpânul minții și trupului. Morala istoriei este că, dacă ești inteligent, poți să depășești orice problemă și să obții o victorie.

Ganesha și-a folosit inteligența pentru a deveni liderul zeilor. Într-un concurs inegal, el a folosit cu înțelepciune capacitatea sa de rezolvare a problemelor pentru a-l înfrânge pe fratele său, care era cu mult superior fizic față de el. Inteligența guvernează lumea. Inteligența depășește toate obstacolele. Dacă vă închinați divinității prezidente a inteligenței, veți obține inteligență, veți percepe soluții și răspunsuri pentru a depăși obstacolele. Ganesha ne curăță căile prin a ne lumina mințile cu inteligență supremă. El este, prin urmare, Vighnesa, îndepărtarea obstacolelor, precum și stăpânul lor.

Ganesha simbolism de conducere

Ca zeificare a inteligenței, Ganesha este liderul tuturor. El este distrugătorul căii și căutătorul traseului. El ne conduce drumul în întunericul ignoranței și al amăgirii. Ganesa (Ganesha) înseamnă domnul (Isa) lui Ganas, armatei lui Shiva.

În calitate de fiu al lui Shiva, Ganesha împarte funcțiile tatălui său ca distrugător. El se angajează în distrugere ca parte a unui proces reformator și de reînnoire pentru a susține Dharma și pentru a asigura ordinea și regularitatea lumilor. El distruge dușmanii lui Dumnezeu la fel cum distruge obstacolele și adversitățile care adesea împovărează oamenii. El îi ajută pe cei care se închină lui prin deschiderea minții lor spre adevăruri ascunse și soluții creative. Pentru dușmanii lui Dumnezeu și făcătorii de rău, el este sursa obstacolelor și dificultăților. Le obstrucționează căile prin înșelarea lor. Cu toate acestea, pentru adepții săi, el este distrugătorul și cel care îndepărtează toate obstacolee și impuritățile. Prin iluminarea minții lor cu inteligență, le aduce pace, prosperitate și fericire.

Ganesha, domnul inteligenței

Ganesha ne dă puterea discernământului de a cunoaște adevărul din falsitate și de a găsi soluții corecte pentru a depăși obstacolele și pentru a ne rezolva problemele și dificultățile. Din moment ce Ganesha este stăpânul minții și corpului, el este pe bună dreptate calificat drept conducătorul organelor (zeităților) din corp. El se pronunță asupra lor și a funcțiilor și proprietăților lor.

Adversitatea și dificultățile apar datorită iluziei și ignoranței sau lipsei de discreție. Atunci când inteligența este întunecată de dorințe, atașamente, egoism etc., cineva se simte înșelat și suferă. Când sunt îndepărtate, inteligența strălucește în conștiință și se găsește o cale de a obține o eliberare totală de orice suferință. Inteligența este o reflectare a sufletului în minte.

Astfel, Ganesha reprezintă în mod simbolic o inteligență supremă, care controlează și dirijează aspectele și activitatea Naturii în microcosmosul ființelor, precum și în macrocosmosul Isvara. Copil al Purusha și Prakriti (cele două aspecte diferite ale manifestului Brahman), el conține aspecte ale ambilor și comunică cu ambii. Capul său de elefant simbolizează inteligența sa neobișnuit de ridicată. Urechile mari din imaginile sale reprezintă atenția și senzația de auz, în timp ce trunchiul denotă capacitatea sa de a discrimina lucrurile. Din cauza asocierii sale cu inteligența, el a fost pe bună dreptate ales de înțeleptul Vyasa ca scriitorul său pentru compoziția Mahabharata, cea mai lungă scriere epică din istoria lumii. Din același motiv, Siddhi (succes, perfecțiune, putere supranaturală) și Buddhi (inteligență, discernământ înțelept) sunt considerate consoartele sale.

Autor: Jayaram V– profesor de Hinduism

          

detalii despre carți, cu click pe poză

 

shanti spirit simbol 2

2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here