Depășește-ți invidia!

0

Invidia este un fel de întristare pentru fericirea de care ni se pare că se bucură egalii noștri. ~Aristotel

Invidia este ca un mic demon care stă pe umărul tău și îți șoptește la ureche pentru a-ți reaminti cât de puțin ai tu în viață și cât de mult au alții.

A fi invidios nu te face o persoană rea. Aceasta indică numai faptul că ai trăit și ai învățat să dezvolți un sentiment negativ și greșit care te face să suferi, dar pe care îl poți inversa. Indică doar că trebuie să faci efort să-ți depășești invidia.

Cu toate acestea, cel mai important lucru aici este cât de des se întâmplă și cât de conștient ești de acest lucru, pentru că dacă recunoaști și ești de acord, poți reduce sau elimina acest sentiment și astfel vei evita consecințele negative pe care invidia le provoacă.

Când invidia îți domină viața

 Invidia… Sentiment pe care nici prietenia nu-l stinge întotdeauna. Nimic nu-i mai greu de iertat decât meritele altuia. ~ Denis Diderot

Acestea sunt câteva semne că invidia îți domină viața:

 • Îți petreci cea mai mare parte a timpului dorind să ai ceea ce au alții, în loc să apreciezi ceea ce ai tu și nu au ei.
 • Dacă te compari în mod constant cu prietenii, familia și colegii și crezi întotdeauna nu te descurci suficient.
 • Dacă nu poți petrece timp de cinci minute cu o persoană fără a te lega chiar și în gând de hainele, aspectul și atitudinea ei.

S-a dovedit că, invidiem mai degrabă nu ceea ce are cineva, ci capacitatea de a obține. În această situație, reacționăm, de obicei, criticând persoana pe care o invidiem.

Există o invidie pozitivă?

Da, dacă dorești să ai ceva ce are altcineva, dar fără sentimente și gândurile negative. În acest caz, este important să nu confunzi admirația cu invidia.

Invidia apare atunci când, dacă avem o stima de sine scăzută și ne comparăm în mod constant cu alții, ajungem la concluzia că ei sunt mai buni decât noi. De asemenea, poate fi rezultatul unei ambiții exagerate sau a unor așteptări inaccesibile.

Cauzele principale:

 • Ai trăit într-un mediu familial, în special în copilărie și în adolescența timpurie, unde te-ai comparat constant cu oameni care ai presupus că sunt mai buni decât tine.
 • Ai crescut sau trăit în condiții excesive, perfecționiste și inaccesibile.
 • Nu te cunoaști și, prin urmare, nu îți recunoașteți calitățile și aspectele pozitive.
 • Lipsa de dragoste și atenție, în special în copilărie și adolescență.
 • Nu știi cum să te ierți pentru eșecurile tale.
 • Trăiești într-un mediu în care ai avut și ai multe contacte cu oameni invidioși și doar asta ai experimentat.

Se pare că invidiem mai mult pe aceia care se ridică prin propria putere a aripilor lor, și se despart de cușca în care ceilalți rămân închiși. ~ Francesco Petrarca

Care sunt consecințele? 

 • Ca urmare a faptului că suntem invidioși, avem tendința să fim constant nefericiți. Stima de sine scade. Ne măcinăm timpul și energia pe care le-am putea folosi pentru a ne îmbunătăți viața sau pentru a ne realiza obiectivele.
 • Adesea, încercăm să împiedicăm, în mod ascuns, alte persoane să obțină ceea ce doresc, ceea ce ne poate provoca mari probleme.
 • Chiar și atunci când realizăm câteva lucruri, nu ne bucurăm de ele pentru că întotdeauna ne comparăm cu cele pe care considerăm că ar fi fost mai bune.
 • Ajungem să ne simțim victime și să luăm o atitudine pasivă față de viață și să exasperăm oamenii din jurul nostru.

De aceea este decisiv să învățăm să depășim invidia:

Reflectează asupra invidiei tale. Odată ce recunoașteți că ai o problemă reală, trebuie să înțelegi de ce simți asta. Trebuie să existe niște neajunsuri în viața ta. Pur si simplu învață să-ți placă cele mai bune caracteristici ale tale și aminteșteți de lucrurile care îți plac în fiecare zi.

Îmbunătățește ceea ce ești. Dacă ești invidios cronic, cel mai probabil vei simți că nu ești vrednic de admirație pentru că nu ești fascinant, interesant sau dinamic. Este timpul să lucrezi pentru a deveni o persoană care nu are nici un motiv să fie invidioasă, deoarece ești foarte mulțumit de ceea ce ești.

Îmbunătățește ceea ce faci.  Fii mândru de munca depusă și încântat să îți urmărești interesele. Dacă ești ocupat urmărindu-ți propriile scopuri și interese, nu vei avea timp să fii invidios pe ce fac alții.

Îmbunătățește-ți relațiile. Dacă ești invidios pe cineva pentru că are atât de mulți prieteni, este cel mai probabil că în relațiile tale lipsește ceva. Încearcă să petreci mai mult timp angajat în conversații sau activități semnificative cu prietenii și să străduiește-te să ai relații deschise și oneste.

Amintește-ți de norocul pe care îl ai. Când ești orbit de invidie, este imposibil să vezi lucrurile în mod obiectiv și să înțelegi cât de fericit ești cu adevărat. Amintește-ți că ești norocos pur și simplu să ai o locuință, alimente să mănânci când și ce dorești, o sănătate bună și chiar acces la computer.

Fii o persoană mai generoasă. Dacă îți petreci mai mult timp ajutându-i pe alții, nu numai că te vei simți mai bine pentru că ești generos, dar vei avea o mai bună înțelegere a ceea ce ai, iar alții ar aprecia să aibă.

 Nu-l invidiați pe cel bogat pentru averea sa, pe cel puternic pentru demnitatea sa și nici pe cel înțelept pentru știința sa, căci toate acestea sunt mijloace de a dobândi virtuți doar pentru cei care le întrebuințează în bine, dar fericirea nu stă în ele. ~ Sfântul Vasile cel Mare

shanti spirit simbol 2

2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here