Despre șocul cultural într-o altă țară

0

Să ne îmbogăţim reciproc din diversitatea noastră. ~ Paul Valery

Călătorești sau vei locui într-o altă țară, ce mare oportunitate! Ajungi la destinație, dar fără avertisment ceva în psihicul tău refuză să accepte atât de multă noutate, atât de multe diferențe. Indiferent cât de mult ești pregătit, un anumit nivel de șoc cultural va trebui să experimentezi.

Șocul cultural este definit ca sentimentul dezorientării, nesiguranței și anxietății pe care o persoană îl poate simți într-un mediu nefamiliar. Valorile, comportamentul și obiceiurile sociale pe care le consideri normale nu te mai pot servi în noua casă.  Cel mai important este că știi că acest lucru se întâmplă și vei avea instrumente pentru a face față acestei situații:

Păstrează-ți mintea deschisă. Nu percepe nimic drept “rău” sau “negativ”. Nu judecând vei putea să fii un observator obiectiv și să facilitezi procesul de înțelegere multiculturală.

Află regulile vieții țării gazdă. Încearcă să înțelegi cum și de ce localnicii fac lucrurile așa cum le fac. Comportamentul și obiceiurile lor pot fi diferite de ale tale, dar ele nu sunt nici mai bune, nici mai rele.

Încearcă să înveți câte ceva din limba locală. Acest lucru va crește abilitățile de comunicare și te va  ajuta să te integrezi în comunitatea locală.

Familiarizează-te cu comportamentul social în noul mediu. Nu interpreta comportamentul prin “filtrul” tău cultural. De exemplu, americanii folosesc adesea fraza “Cum te simți?”, cum spui tu “Buna ziua”. Un străin se poate întreba de ce americanii nu răspund în detaliu la această întrebare. Din același motiv, ei pot interpreta comportamentul de a pleca înainte ca cineva să aibă posibilitatea de a răspunde ca fiind indiferent, superficial sau chiar nepoliticos. Un american știe că nu este așa și probabil că nu va fi ofensat dacă persoana nu acordă timp pentru a-i răspunde la întrebare.

Nu te lăsa furat de aparențe doar pentru că ești deja mai familiarizat cu cultura și pentru că ai ceva cunoștințe. Chiar dacă ai devenit mai calificat în ceea ce privește ritualurile, obiceiurile și protocolul în noul tău mediu, ai grijă să nu atribui o explicație sau un raționament la ceea ce acum crezi că știi. Puțina cunoaștere poate fi înșelătoare. Psihologul Geert Hofstede a scris despre asta: “cultura este ca o ceapă care poate fi decojită, strat cu strat, pentru a dezvălui conținutul. Este nevoie de mult timp pentru a înțelege într-adevăr o cultură în contextul său social și istoric”.

Păstrează-ți simțul umorului. Nu te îngrijora prea mult dacă faci o greșeală culturală sau nu știi ce să faci într-o situație oarecare. Glumește pe seama ta. Majoritatea oamenilor vor admira tenacitatea și efortul de a le înțelege obiceiurile, mai ales dacă nu emiți o judecată sau faci o comparație culturală care, poate inconștient, poartă un aer de superioritate.

Sfaturi:

  • Când ești confruntat cu un șoc cultural, este firesc să recurgi la confortul a ceea ce este familiar. Încearcă să nu fii ispitit să te izolezi.
  • Este întotdeauna bine să fii în legătură cu familia și prietenii din țara ta. Cu toate acestea, a petrece mult timp comunicând cu aceștia îți poate intensifica nostalgia și poate întârzia procesul de adaptare.
  • Fii răbdător. Este nevoie de timp pentru a te adapta la medii noi, la o nouă cultură și la un stil de viață nou.

Ţelul suprem al călătoriei nu este de a pune piciorul pe un pământ străin. Este de a putea, în sfârşit, să păşeşti în propria ţară ca pe un meleag străin.

~ G.K. Chesterton

Recomandarea de carte de azi, este Viețile maeștrilor de Baird Spalding, care este transcrierea unei călătorii întreprinse în Tibet. Povestește despre întâlniri cu Maeștri deținători ai unor puteri ce depășesc cu mult capacitățtile omului obișnuit; prezentarea unor doctrine iluminatoare aparținând unui tezaur de înțelepciune necunoscut oamenilor din Occident.shanti spirit simbol 2

2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here