Eliberarea minții de dictatorul intern

1

Adevărata libertate este libertatea față de tine.

Ești obstacolul major pe calea ta spre învățare și îmbunătățire.

Trecutul tău trăiește în tine și crește zi de zi.

Rigiditatea mentală este comună multor persoane, fiind responsabilă de numeroasele probleme pe care le avem astăzi în lume. În unele culturi, este venerată ca o virtute și un semn de încredere, integritate și fiabilitate. Oamenilor din aceste culturi nu le plac liderii care își schimbă opiniile și îi consideră oportuniști și slabi. Atunci când o astfel de credință devine o valoare culturală sau un criteriu social, ea subminează importanța creșterii și învățării sau a îmbunătățirii cunoștințele și gândirea pentru a deveni o persoană mai bună. În unele culturi veți găsi că o scriere, o carte sau o ideologie devine forța conducătoare, forțând oamenii să-și declare credincioșia, să-și suspende gândirea liberă și să trăiască în ascultare. În lumea de astăzi a extremismului și intoleranței extreme, rigiditatea mentală a câștigat semnificație culturală în multe țări ca vocea corectitudinii politice și a politicii morale.

Cauzele

Rigiditatea mentală, astfel, este o problemă serioasă. Cu toate acestea, înainte de a merge mai departe în acest subiect, trebuie să știm ce anume înțelegem prin această rigiditate și cum poate cineva să decidă dacă problema se aplică lor. Nimeni nu este complet inflexibil. Oamenii rămân fixați sau reținuți numai în anumite zone ale gândirii. Cel mai probabil, aveți în minte unele zone înghețate și unele care sunt libere și care curg. Cu toate acestea, dacă nu ați făcut nici o introspecție, este posibil să nu știți când aveți tendința de a deveni rigid și când rămâneți flexibil. De asemenea, este important să știți ce o cauzează și cum se încadrează în gândirea și atitudinea voastră. Rigiditatea provine din mai mulți factori, cum ar fi:

 1. Influențe sociale și culturale
 2. Aprecieri puternice și dezaprecieri
 3. Influențe parentale
 4. Atașamente
 5. Educație
 6. Auto-servire părtinitoare
 7. Influența mass-mediei
 8. Prietenii și familia
 9. Imaturitate

Exemple

Atitudinea voastră inflexibilă provine din gândirea voastră, pe măsură ce acordați înțelesuri fixe lucrurilor și nu vă place să le schimbați, chiar dacă se prezintă dovezi contrare. De exemplu, dacă sunteți o persoană rigidă și dacă găsiți o situație sau o persoană dezgustătoare, cel mai probabil vă veți menține la acest aviz, pe măsură ce îi transmiteți unei persoane o semnificație negativă sau neplăcută sau o etichetă, presupunând că rămâneți pentru totdeauna așa și ignorați orice informație care ar putea să nu o susțină.

Dimpotrivă, dacă găsiți o persoană care este prietenoasă și preferată, puteți prețui această relație și tindeți să ignorați toate datele care ar putea sugera altfel sau să vă simțiți inconfortabil. Dacă sunteți inflexibil, veți face același lucru și cu multe lucruri din viața voastră, ceea ce vă poate chiar sabota șansele de succes și de fericire. Dacă aveți abilități muzicale, din cauza unei credințe fixe moștenite de la părinți o să vă desfășurați o carieră în știință sau medicină, imaginați-vă cum vă va influența asta viața și gradul de nefericire pe care îl veți putea întâlni.

Indiferent dacă este vorba despre un autor, scriitor, cântăreț, actor, artist, ideologie, profesie, afiliere politică sau credință, din cauza lipsei de flexibilitate, vă veți menține opiniile și alegerile și veți ignora faptele care vorbesc altfel. Aceasta este rigiditatea mentală pe scurt. Aceasta provine din gândirea selectivă, în absența rațiunii, datorită influențelor conștiente sau subconștiente, pe măsură ce atribuiți înțelesuri fixe lucrurilor și deveniți gardianul filozofiilor lor care le justifică pe voi înșivă și pe ceilalți, ca parte a concepției voastre despre lume, a exprimării de sine și a imaginii de sine.

Consecințe

Rigiditatea mentală este sinonimă cu stagnarea mentală. Vă limitează creșterea și oportunitățile de a cunoaște și de a învăța. La oameni se manifestă în numeroase moduri ca: obiceiuri, rutine, plăceri și nemulțumiri, frică, prejudecăți, reticență în ascultare și comportament irațional. Pe măsură ce devin atașați de trecutul lor și trăiesc prin alegeri rigide, le displace să se schimbe, să se miște în pas cu timpul sau să recunoască realitatea lor actuală. Este ca și cum ar fi creat o tundră arctică în mintea lor și și-au înghețat amintirile și gândurile în ea.

Având în vedere opiniile, concluziile și noțiunile preconcepute, ele fac parte din euristica minții voastre. Aceasta le folosește pentru a vă economisi timp și efort pentru a face să înțelegeți lumea și a răspunde la aceasta prin decizii și acțiuni adecvate. Ele vă dau stabilitate și vă ajută să vă ocupați de problemele și provocările din viața voastră. Mintea le folosește drept comenzi rapide mentale pentru a face față complexității lumii și pentru a îmbunătăți supraviețuirea și șansele de bunăstare.

Rigiditatea mintală nu are legătură cu opiniile, ci cu opiniile fixe și modelele fixe de gândire greu de depășit. În cele mai multe cazuri, este posibil să nu fiți conștienți de ele, deoarece acestea devin parte din viziunea voastră asupra lumii, gândirea instinctuală, identitate personală și individualitate. Continuați să acționați sub influența lor, în ciuda educației, cunoștințelor și înțelepciunii, deoarece în majoritatea cazurilor găsiți acceptarea de la prietenii și colegii care dețin opinii similare.

Dezghețați-vă mintea

Adevărul este că, în timp ce rămâneți blocați în gândurile și alegerile voastre, lumea se mișcă în a vă lăsa în urma iluziilor și convingerilor voastre inconștiente și a limita alegerile, relațiile, șansele de succes și calitatea vieții voastre. Dacă nu vă potriviți cu realitatea din jurul vostru, veți rămâne predispuși la o gândire asumată și autoritară, care, la rândul său, vă face viața mai degrabă neplăcută și plină de conflicte. Puteți rezolva problema rigidității mentale în mai multe moduri. Următoarele sunt câteva abordări importante:

 1. Conștientizarea: A deveni conștient de gândurile și credințele vostre rigide și de modul în care ele vă influențează viziunea asupra lumii este cea mai importantă abordare. Fără ea nu puteți depăși problema. Fiți conștienți de modul în care oamenii și lumea sunt influențați de diferitele prejudecăți sociale, politice și culturale, gândirii iraționale și rigide și câți oameni refuză să gândească pentru ei înșiși și depind orbește de modele și figuri publice pentru părerile lor despre lume și alte opinii.
 2. Ascultarea: Învățați să ascultați și să apreciați opiniile altor persoane cu privire la un subiect dat care vă interesează ca o experiență de învățare și pentru a vă extinde propria conștiință. În special, ascultați acele opinii care vă displac sau cu care nu sunteți de acord, și a celor care nu se tem să vorbească despre mintea lor. Când interacționați cu ceilalți, ascultați cu mintea deschisă pentru învățare și introspecție.
 3. Întrebarea: Învățați să adresați întrebări și să căutați răspunsuri. O persoană cu o minte închisă nu pune întrebări. Ea acceptă sau respinge informațiile pe baza preferințelor și antipatiei sau emotiilor sale. Dacă puneți întrebări, puteți să vă păstrați mintea deschisă, rațională și liberă în judecată și părtinire. De asemenea, vă va oferi posibilitatea de a examina faptele și de a trage concluzii.
 4. Provocarea: provocați propriile decizii, concluzii și judecăți pentru a găsi convingerile rigide, ipotezele și prejudecățile care sunt ascunse în ele. Trebuie să vă provocați în permanență convingerile, gândurile și ideile de suprafață pentru a găsi pe cele mai bune. Ajută la rezolvarea distorsiunilor și prejudecăților cognitive pe care mintea voastră le creează ca răspuns la lumea și evenimentele pe care le percepeți și vă oferă o perspectivă mai bună asupra lor.

Soluția pentru rigiditatea mentală este deschiderea și maturitatea. Nu le puteți exersa fără onestitate, cu adevăr, umilință și detașare. Maturitatea înseamnă a avea opinii și concluzii bazate pe experiența și observația personală, mai degrabă decât de ceea ce ați fost învățați de alții ca fiind adevărate, dacă nu le-ați supus verificării raționale. O persoană matură se bazează pe observarea și experiența sa, mai degrabă decât pe supunerea oarbă la autoritate. Ascultă, învață, îmbunătățește și se adaptează schimbărilor și provocărilor, menținându-și emoțiile sub control.

Importanța în viața spirituală

Din punct de vedere spiritual, detașarea este cel mai bun antidot pentru rigiditatea mentală. Detașarea este o virtute. Începe cu gândul. Pentru a vă elibera mintea de gândurile rigide și pentru a găsi libertate în interiorul vostru, trebuie să vă depășiți atașamentul față de lume și plăcerile ei și ceea ce vă place sau displace în ea. Trebuie să păstrați o minte atentă și deschisă, dispusă să îmbrățișeze realitatea, mai degrabă decât credințele și opiniile rigide.

O minte deschisă este deosebit de importantă în practica spirituală. Persoanele spirituale pot deveni rigide în gândirea și atitudinea lor, pe măsură ce își dezvoltă atașamentul față de credința, metodele, stăpânii și credințele lor. Pe măsură ce își deschid mințile pentru învățare, ei pot, de asemenea, să cedeze condiționării și supunerii oarbe la autoritate. Dacă practicați spiritualitatea, trebuie să vă deschideți mintea în realitățile vieții și să o eliberați de iluzia opiniilor fixe și a gândurilor rigide cu privire la lucrurile care vă plac sau le respingeți. Mintea este predispusă la iluzii. Prin urmare, trebuie să rămâneți atenți și să fiți la curent cu realitatea actuală. Practicați detașarea. Este cel mai bun mod de a vă elibera de iluzia propriei minți și de zidurile pe care le construiește în jurul vostru.

Adaptare de text după Jayaram V

          

shanti spirit simbol 2

2

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here