- Este considerat nepoliticos să purtați pantofi în interiorul unei case. Se lasă de obicei pantofii lângă ușă.
- Când dați mâna bătrânilor (cum ar fi părinții, bunicii sau profesorii), se așteaptă ca persoana mai tânără să atingă vârful palmei vârstnicului cu vârful nasului sau cu fruntea pentru a-și exprima respectul. Este similar cu sărutarea unei mâini, dar numai cu ajutorul vârfului nasului sau a frunții, nu a buzelor. Acest lucru se face, în general, de musulmanii din Malaezia ca semn de respect.
- Se consideră nepoliticos să nu urezi “Salam” unei persoane dacă te vizitează sau invers.
- Este considerat necorespunzător să afișezi afecțiunea (cum ar fi sărutul) partenerului sau soțului în public, deoarece nu arată modestie și pietate.
- Se mănâncă de obicei cu mâna dreaptă.
- Când dați un obiect cuiva, utilizați mâna dreaptă sau ambele mâini. Nu mâna stângă.
- Fetele trebuie să se îmbrace modest și să nu poarte rochii scurte sau decoltate.
- Îi apelezi pe oameni care sunt puțin mai mari decât tine “kak” (la o fată, înseamnă sora mai mare) și “abang” (la un băiat înseamnă frate mai mare), “adik” cuiva mai tânăr decât tine înseamnă un frate mai mic), iar pentru persoane mult mai în vârstă decât tine, sau pentru persoane căsătorite cu copii “makcik” (mătușă) sau “pakcik” (unchi). Este respectabil să apelezi oamenii după aceste nume, mai degrabă decât pe numele lor, chiar dacă nu îți sunt apropiați.
- Când salutați un conducător malaezian sau un membru al familiei regale, trebuie să vă presați palmele mâinilor împreună înainte, înclinându-vă într-o ușoară arcadă pentru a vă arăta respectul.
- Capul este considerat sacru și nu trebuie atins de mână.
- Picioarele sunt considerate simbolic necurate și nu ar trebui folosite pentru a indica o persoană sau un obiect, iar tălpile picioarelor nu ar trebui să fie expuse direct unei alte persoane când stai jos pe podea.
- Indicați pe cineva folosind degetul mare. Este nepoliticos să indicați pe cineva cu degetul arătător în Malaezia.
- Pentru a a atenționa pe cineva, folosiți o mișcare a palmei în jos, îndreptată spre pământ. Este nepoliticos să-i faci semn atingându-l cu palma mâinii în sus.
- Nu spuneți niciodată “Oi!” când sunați pe cineva.
Călătorie plăcută!
Iar dacă nu îți poți permite o excursie în adevăratul sens al cuvântului, îți poți îmbogății orizontul citind Atlasul popoarelor din Asia Meridională şi Răsăriteană, editat de Editura Niculescu, cartea lui Jean Sellier – geograf, coautor, alături de tatăl său, Andre Sellier, al volumelor dedicate popoarelor din Orient, celor ale Europei centrale și celor ale Europei occidentale.
2