In fata cui facem o demonstratie de putere?
“O doamnă întreabă:
“Cu cât vinzi ouăle?”
Bătrânul vânzător răspunde:
“0.50 de bani un ou doamnă”
Doamna spune:
“Iau 6 ouă cu 2 lei 50 sau plec.”
Bătrânul vânzător îi răspunde:
“Achiziționați la prețul pe care îl doriți, doamnă. Acesta este un început bun pentru mine pentru că nu am vândut niciun ou astăzi și am nevoie de asta pentru a trăi.”
Și-a cumpărat ouăle la preț de negociere și a plecat cu sentimentul că a câștigat. S-a urcat în mașina ei de lux și a mers la un restaurant elegant cu prietena ei. Ea și prietena ei au comandat ce au vrut. Au mâncat și au lăsat mai mult decât au cerut. Deci, au plătit factura, adică 400 lei, doamnele au dat 500 lei și i-au spus patronului restaurantului șic să păstreze restul ca bacșiș…😉
____________________________________________
Povestea asta poate părea destul de normală pentru șeful restaurantului de lux, dar foarte nedreaptă față de vânzătorul de ouă.
Mă întreb:
De ce trebuie să demonstrăm mereu că avem putere când cumpărăm de la cei nevoiași?
Și de ce suntem generoși cu cei care nici măcar nu au nevoie de generozitatea noastră?
Am citit odată undeva:
“Tatăl meu obișnuia să cumpere bunuri de la săraci la prețuri mari, chiar dacă nu avea nevoie de aceste lucruri. Uneori, el le-a plătit mai mult.
Într-o zi l-am întrebat:
“De ce faci asta, tată?”
Așa că, tatăl meu a răspuns:
“E o pomană învelită în demnitate, fiule.”
Poveste inspirationala culeasa de pe net. Autor necunoscut.
Titlul original: The Good Heart: A Buddhist Perspective on The Teaching of Jesus
In aceasta carte de referinta a dialogului interreligios, Dalai Lama ne prezinta o extraordinara perspectiva budista asupra invataturilor lui Iisus Hristos, comentand pasaje bine cunoscute din cele patru evanghelii crestine (Predica de pe munte, Schimbarea la fata, Invierea si altele). Prin intermediul reflectiilor sale asupra acestor texte, le putem interpreta din perspectiva cu totul noua a cunoasterii si intelegerii budismului tibetan. In consecinta, pasajele familiare sunt reinnoite si deschise unor perceptii neasteptate.
Evidentiind paralele intre Iisus si Buddha – si traditiile bogate din care provin – Sfintia Sa transmite un mesaj de afirmare profunda a sacrului in toate religiile, insistand asupra faptului ca scopul sau in aceste dialoguri nu este sa arunce indoiala asupra crestinismului, ci sa-i ajute pe ceilalti sa redescopere semnificatiile si fortele profunde ale traditiei crestine.
„Dalai Lama se dovedeste a fi o prezenta autentica animata de respect pentru traditiile crestine. Este o carte fascinanta, care merita toata atentia noastra, in aceste vremuri de schimburi multiculturale.” – Publishers Weekly
„Despre bunatatea inimii modeleaza elementele unui dialog interreligios plin de semnificatii”. – Tricycle: The Buddhist Review
„Un comentariu tulburator si revelator asupra evangheliilor.” – Booklist
Tezin Gyatso, cel de-al XIV-lea Dalai Lama, este liderul spiritual al poporului tibetan, personalitate emblematica a omenirii. In repetate randuri, Sfintia Sa a afirmat ca viata ii este calauzita de trei angajamente majore: promovarea valorilor umane fundamentale sau a eticii laice in interesul fericirii umane; incurajarea armoniei interreligioase si conservarea culturii budiste a Tibetului, o cultura a pacii si a nonviolentei.
Foarte tare articolul, big like!
Multumesc!
Imi place blog-ul, sa postati mai des 😉
Multumesc frumos! Voi incerca. 🙂