Femeia în clasa samurailor
Femeie în kimono Benkei -Pictat de Utagawa Kuniyoshi 1844
O femeie din clasa samurailor, este femeia care se pregătește pentru jigai (versiunea feminină a seppuku) adică să-și urmeze soțul în moarte.
Menținerea gospodăriei a fost principala datorie a femeilor din clasa samurailor, cu atât mai mult cu cât soții războinici erau frecvent antrenați în lupte. Soția, sau okugatasama (adică cea care rămâne în casă), a fost lăsată să gestioneze toate treburile familiei, să aibă grijă de copii și poate chiar să se apere prin forță. Din acest motiv, multe femei din clasa samurailor s-au antrenat să folosească un kaiken (un pumnal cu două tăișuri, de 20-25 cm lungime) într-o artă numită tantojutsu (aptitudinea mânuirii cuțitului), pe care putea să o folosească pentru a-și proteja gospodăria, familia și onoarea dacă era nevoie.
Trăsăturile valoroase pentru femeile din clasa samurailor au fost umilința, ascultarea, auto-controlul, puterea și loialitatea. În mod ideal, o soție de samurai ar fi calificată să gestioneze proprietatea, să țină evidențe, să se ocupe de chestiuni financiare, să-și educe copiii și să se îngrijească de părinții în vârstă.
Chiyo, soția lui Yamauchi Kazutoyo, a fost mult timp considerată soția ideală printre samurai. Potrivit legendei, ea și-a făcut kimonoul dintr-un mozaic de pânze vechi, astfel economisind bani pentru a-i cumpăra soțului un cal, pe care acesta l-a condus în multe lupte.
Pe măsură ce perioada Tokugawa a progresat, s-a pus un accent tot mai mare pe educație, iar educația femeilor începând de la o vârstă fragedă a devenit importantă pentru familii și pentru societate în ansamblu, când în condițiile de căsătorie au început să cântărească inteligența și educația ca atribute dorite pentru o soție, împreună cu atractivitatea fizică. Aceasta a adus pentru femei provocarea de a învăța și a se cultiva. Aproape toate femeile din clasa samurailor spre sfârșitul perioadei Tokugawa (1603-1968) fiind literate.