Femeia în clasa samurailor

Femeie în kimono Benkei -Pictat de Utagawa Kuniyoshi 1844

O femeie din clasa samurailor, este femeia care se pregătește pentru jigai (versiunea feminină a seppuku) adică să-și urmeze soțul în moarte.

Menținerea gospodăriei a fost principala datorie a femeilor din clasa samurailor, cu atât mai mult cu cât soții războinici erau frecvent antrenați în lupte. Soția, sau okugatasama (adică cea care rămâne în casă), a fost lăsată să gestioneze toate treburile familiei, să aibă grijă de copii și poate chiar să se apere prin forță. Din acest motiv, multe femei din clasa samurailor s-au antrenat să folosească un kaiken (un pumnal cu două tăișuri, de 20-25 cm lungime) într-o artă numită tantojutsu (aptitudinea mânuirii cuțitului), pe care putea să o folosească pentru a-și proteja gospodăria, familia și onoarea dacă era nevoie.

Trăsăturile valoroase pentru femeile din clasa samurailor au fost umilința, ascultarea, auto-controlul, puterea și loialitatea. În mod ideal, o soție de samurai ar fi calificată să gestioneze proprietatea, să țină evidențe, să se ocupe de chestiuni financiare, să-și educe copiii și să se îngrijească de părinții în vârstă.

Chiyo, soția lui Yamauchi Kazutoyo, a fost mult timp considerată soția ideală printre samurai. Potrivit legendei, ea și-a făcut kimonoul dintr-un mozaic de pânze vechi, astfel economisind bani pentru a-i cumpăra soțului un cal, pe care acesta l-a condus în multe lupte.

Pe măsură ce perioada Tokugawa a progresat, s-a pus un accent  tot mai mare pe educație, iar educația femeilor începând de la o vârstă fragedă a devenit importantă pentru familii și pentru societate în ansamblu, când în condițiile de căsătorie au început să cântărească inteligența și educația ca atribute dorite pentru o soție, împreună cu atractivitatea fizică. Aceasta a adus pentru femei provocarea de a învăța și a se cultiva. Aproape toate femeile din clasa samurailor spre sfârșitul perioadei Tokugawa (1603-1968) fiind literate.

 

About Carmen Bart

O neostoită călătoare pe pământ, deasupra norilor și în gând ...

View All Posts

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.