Gesturi insultătoare

0

Îți este frică de călătoria ta în străinătate pentru că nu vorbești limba locală? Probabil că este cea mai mică problemă. Comunicarea verbală reprezintă un procent de doar 7% din comunicare, la care se adaugă 38% comunicare paraverbală (tonul, ritmul sau inflexiunile vocii) şi 55% comunicare nonverbală (gesturi, postură, expresii faciale, proximitate și atingere).

De aceea ar trebui să te gândești la semnificația gesturilor locale ale mâinii, mai ales dacă ești o persoană care nu poate vorbi fără să folosescă în mod animat mâinile.

Multe gesturi ale mâinii care sunt inofensive sau pozitive într-o țară pot fi incredibil de insultătoare sau obscene în alta. Pentru a face lucrurile mai dificile, sensul gestului poate diferi de asemenea într-o țară, în funcție de loc, poate avea un anumit sens numai pentru un grup de oameni, cum ar fi homosexualii sau vârstnicii, indiferent de locul în care te afli.

Ai putea crede că ținerea mâinilor în buzunare va rezolva problema. Dar acest lucru este considerat ofensator în țări precum Franța, Japonia și Suedia. Poate îți poți ține brațele pe piept? Nu. Acesta este un semn de aroganță în Finlanda.

Ce sa faci? Înainte de a-ți face bagajul, familiarizează-te cu următoarele 10 gesturi ale mâinii. Unele sunt considerate pozitive acasă, însă toate sunt considerate insultătoare în cel puțin un loc din întreaga lume.

Indicând persoana cu degetul arătător

Gestul cel mai ofensator din America este de a trimite pe cineva afară.

Gestul implică lipirea degetului mijlociu și mare cu palma orientată spre interior. Poți face semnul calm sau apăsat spre destinatar, în funcție de cât de supărat ești.

În trecut, era puțin șocant să vezi acest gest. Dar se pare că fiind folosit atât de mult, gestul nu mai poate fi considerat brutal. Ceea ce înseamnă probabil că un alt gest i-a luat locul, ca fiind mai ofensiv.

OK

“OK” este considerat un gest pozitiv în S.U.A. Dar în Brazilia, este ca și cum ai arăta cuiva degetul mijlociu.

Este totul în regulă? În America, puteți răspunde la o astfel de întrebare făcând semnul “OK”, creat prin atingerea degetului arătător cu degetul mare și îndreptarea celor trei degete rămase în sus. În timp ce originea acțiunii este neclară, se pare că simbolul este o încercare de a crea un simplu “o” și “k”. Acest gest este folosit pe scară largă în lumea scufundărilor pentru a întreba dacă un scafandru este bine, iar scafandrul să răspundă înapoi că este.

Nu faceți acest gest în Brazilia, unde este asemănător cu a arăta cuiva degetul mijlociu. În Grecia și în Turcia, este, de asemenea, considerat ca fiind destul de vulgar, și insinuează o conotație homosexuală. În unele țări din Orientul Mijlociu, “OK” este simbolul pentru “ochiul rău”.

Degetele rad sub bărbie

Scurtarea bărbiei este un mod frumos în italiană de a spune că nu-ți pasă câtuși de puțin.

Printre toate posibilele gesturi ale mâinii care pot fi interpretate greșit în întreaga lume, acesta poate fi cel mai confuz. Deci, dacă ai un obicei să îți duci degetele sub bărbie în timp ce vorbești, nu transpira prea mult. În cea mai mare parte a Italiei, oamenii vor face gestul – care implică așezarea degetelor unei mâini sub bărbie, îndreptându-le spre gât, apoi mișcându-le spre persoana cu care vorbește – pentru a arăta că nu le pasă (despre tine sau despre ceea ce spui), „Du-te naibii!”. De asemenea, aceasta poate însemna că nu sunt dispuși în mod pozitiv să facă ceva.

În nordul Italiei, Franța, Belgia și Tunisia, scurtarea bărbii poate fi folosită pentru a spune cuiva să dispară (într-un limbaj mai puțin agresiv decât acesta). Și vorbind despre agresivitate, dacă cineva dorește ca mesajul să fie destul de accentuat, vor face gestul cu forță.

Degetul mare între cel arătător și mijlociu

Este un joc atât de distractiv pentru copii – „Ți-am luat nasul!” spui jucăuș, după ce i-ai dat o lovitură blândă. Degetul mare, desigur, se presupune că este nasul bebelușului. Din păcate, în timp ce acest joc este comun în S.U.A., Australia și Canada, nu este niciodată jucat în Turcia. În această țară, gestul denumit în mod obișnuit “smochinul”, este ca și cum ai chema pe cineva cu un nume netipăribil. Este, de asemenea, destul de insultător pentru oamenii din Indonezia, Italia, India, China și Rusia.

Acest gest revine din vechime, când romanii l-au folosit pentru a indica uniunea sexuală, într-o manieră pozitivă, adică – de a dori unui om noroc și fertilitate. De asemenea, a fost văzut ca o măsură de protecție împotriva ochilor răi. Romanii au numit gestul mano fico (mâna smochină), simțind că degetul arătător și mijlociu arată ca niște părți private ale femeii.

Degetul mic și arătător ridicate deodată

“Coarnele diavolului” pot să însemne fie “Rock on”, “Go Texas Longhorns”, “Hail, Satan” sau… “Soția ta doarme în vecini”.

Harley Clark nu știa ce face atunci când, ca șef de majorete la Universitatea Texas din Austin, a prezentat un gest al mâinii colegilor săi la un miting. Clark a declarat că noul gest este acum semnul oficial al echipei de fotbal Texas Longhorns, pentru a fi folosit ori de câte ori vor juca. Semnul, realizat prin ridicarea degetului mic și a degetului arătător în timp ce ținea restul degetelor în jos, a fost creat de un coleg de clasă și trebuia să semene cu mascota școlii. Dar Clark a fost amonestat de un administrator, care a spus că nu are autoritatea de a face o astfel de proclamație.

Dar semnul a fost imediat îmbrățișat de fanii Longhorns, și un deceniu mai târziu de rockerii americani, care l-au folosit pentru a încuraja fanii să participe. Nu este o problemă mare în America, desigur, dar în țări precum Italia și Spania, precum și în Brazilia, Columbia și unele țări baltice, semnul (cunoscut sub numele de corna sau cornuto) este un gest ofensator care spune unui om, “Hei, soția ta este o curvă”. Insulta “cornulului de taur” face aluzie la taurii care erau castrați pentru a-i face mai liniștiți.

Degetul arătător și mijlociu încrucișate

A ține degetele încrucișate este un semn de noroc în Occident; în Vietnam, simbolizează părțile private ale femeii. Când vrei să-i dorești cuiva noroc, îi spui de multe ori: “Îmi voi ține degetele încrucișate”. Dacă chiar vrei să-i dorești și mai mult, poți să-i spui că îți vei ține și degetele de la picioare încrucișate. Aceasta înseamnă dacă locuiești în Europa, S.U.A., Canada sau în Australia.

Dacă totuși vei fi turist în Vietnam, vei vedea degetele încrucișate ca un simbol vulgar pentru organele genitale feminine. Chiar mai rău este dacă o altă persoană își traversează degetele încrucișate spre tine. Este un gest deosebit de șocant.

Degetele încrucișate sunt și o superstiție antică europeană. Inițial, persoana bloca degetele unul peste altul pentru a forma o cruce (un X, ca la crucea Sf. Andrei) și urau noroc.

A alunga fluturând palma

Vechiul gest “vorbește cu mâna” este unul nepoliticos în orice țară – în unele mai mult decât în altele.

“Vorbește cu mâna”. Această expresie americană populară a început în anii 1990 și a fost însoțită de un gest – împingând mâna spre altul, cu degetele răspândite și palma răsucită. În timp ce este doar nepoliticos în S.U.A., gestul este foarte urât și chiar ofensator în alte țări.

Este cel mai popular este asociat cu Grecia, unde se numește moutza. Cei care fac gestul moutza adesea îl însoțesc spunând: “Na!” ceea ce înseamnă: “Iată-l!” Se presupune că gestul își are rădăcinile în vechiul Bizanț, unde un criminal înlănțuit era plimbat în jurul orașului așezat pe spate pe un măgar și cu fața murdărită cu mucegai (moutzos) pentru a spori umilirea lui. Gestul simbolizând întinderea mucegaiului adunat în palmă pe fața proscrisului.

De altfel, semnificația de bază a moutzei este agresivă: “La dracu cu tine!” sau ceva mai dur.

În plus față de Grecia, gestul nu este binevenit în anumite părți ale Africii și în Pakistan.

În timp ce japonezii nu folosesc moutza, ei au un gest foarte similar cu degetul mare înăuntru.

Îndoirea antebrațului

Îndoirea antebrațului ar putea fi echivalentul european al “degetului”. Când te gândești la asta, folosirea de către americani a “degetului” pentru a degrada pe cineva profund este un gest destul de blând, ținând seama de insultele serioase pe care ar trebui să le transmită. Îndoirea antebrațului în Europa, în schimb, este un gest mult mai grosier.

Mai întâi îți iei mâna dreaptă și închizi pumnul strâns. Apoi, pliezi antebrațul drept în timp ce plesnești cu forță încheietura antebrațului cu mâna stângă. Bărbații din Europa de Sud, inclusiv cei din Franța, îl numesc „bras d’honneur”. De asemenea, poate indica sentimente precum: “Sunt mai tare decât tine”, “Dispari, ratatule!” sau “Așadar, amice!”

În Brazilia, gestul este cunoscut ca banana, deși sensul său este același. Bărbații din Marea Britanie și Germania îl fac din când în când ca o modalitate nepoliticoasă de a arăta că doresc o anumită femeie, deși nu ar face niciodată gestul de față de o femeie.

Degetul mare în gură, fluturându-le pe celelalte

„Cutis” este o insultă gravă pentru tine și pentru întreaga ta familie în India și Pakistan. Din toate gesturile mâinii de până acum, „cutis” pare cel mai silnic. Desigur, asta e doar sensibilitate occidentală. Primar utilizat în India și Pakistan, semnul se face prin punerea vârfului degetului mare în gură, restul degetelor ridicându-se drept în sus. (Unii oameni îl fac cu degetele îndoite). Odată ce se face gestul, se scutură degetul mare din gură în timp ce strigă: – Cutta! (“Înșurubă!”) Acest gest nu este doar o insultă pentru tine, ci pentru întreaga ta familie – ca și cum ai spune că tu și familia ta sugeți – de aici și gravitatea lui.

Ridicarea degetului mare

Gestul cu degetul mare este drăguț și inofensiv – dacă nu locuiți în Africa de Vest, Grecia, Rusia, Sardinia, sudul Italiei, Australia, Filipine și multe națiuni islamice.

Degetul mare în sus,este un gest aparent inofensiv ce înseamnă “Minunat! Îmi place!” în S.U.A., dar are sensuri groaznice în altă parte. În Orientul Mijlociu, de exemplu, aceasta înseamnă „sfârșitul tău” (sau mai rău). Pentru mulți, dacă nu pentru majoritatea latinoamericanilor este considerat ofensiv, la fel ca și pentru cetățenii din Africa de Vest, Grecia, Rusia, Sardinia, sudul Italiei, Australia, Filipine și multe națiuni islamice. Vai! O mulțime de probleme cu degetul cel mare.

Gestul s-ar putea să fi fost popularizat în timpul celui de-al doilea război mondial, când piloții americani au folosit semnul pentru echipajele lor pentru a arăta că pot să decoleze. Dar la origine provine de fapt din Roma antică când mulțimile foloseau semnul “degetul mare în sus” pentru ca un gladiator să trăiască sau să îl coboare, dacă ar trebui să fie omorât.

Dacă pur și simplu nu te poți opri din utilizarea acestui semn, să știi că vei fi în regulă în Germania și anumite zone ale Japoniei, unde ridicarea degetului indică pur și simplu numărul unu.

Drum bun, dar nu uita să fii mai rezervat în gesticulările tale!

Nu ai rezervat încă vacanța? Îți recomandăm să o faci comod, de acasă, accesând de AICI Agenția de turism Veltravel.ro
shanti spirit simbol 2

2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here