Hamsa

0

Hamsa Este cunoscută și sub numele de “Mâna Fatimei” după fiica profetului Mohamed sau “Mâna Feciarei Maria”, “Mâna Miriamei”.

Khamsah este un cuvânt arab care înseamnă “cinci”, dar și “cele cinci degete ale mâinii”.

Hamsa este un semn universal de protecție. Imaginea mâinii drepte deschise fiind  văzută în artefactele mesopotamiene în amuletele zeitei Iștar sau Inanna.

Deși semnificativă în cultura arabă și berberă, poporul evreu a interpretat de mult și a adoptat simbolul mâinii cu o importanță deosebită provenită din cele Zece Porunci. Tora afirmă “Ai fost rob în ţara Egiptului, şi Domnul Dumnezeul tău te-a scos din ea cu mână tare şi cu braţ întins” [Deuteronom 5;15]”.

Ochiul deschis din centrul său, simbolic este ochiul lui Dumnezeu.

Printre evrei, popularitatea hamselor s-a dezvoltat în special comunitățile evreiești sefardice și mizrahi. Din conviețuirea cu popoarele creștine, hamsa a fost recunoscută ca purtătoare de noroc și printre creștinii din regiune. Creștinii o numesc Mâna Fecioarei Maria.

Mâna poate fi descrisă cu degetele împrăștiate pentru a evita răul. Dacă degetele sunt lipite aduce noroc. În mod similar, ea poate fi reprezentată cu degetele îndreptate spre înăuntru sau în jos pentru binecuvântări.

În aceeași notă, fidelitatea istorică îngemănată cu o poveste pasionantă de dragoste şi ură,

în cartea Mâna Fatimei de Ildefonso Falcones 

shanti spirit simbol 2

2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here