Invata cum poti fi Independent Financiar, la orice varsta!

0

Invata cum poti fi Independent Financiar, la orice varsta!

Lipsa educatiei financiare face ca banii sa fie deseori administrati gresit.

“Banul e ochiul dracului” spune o straveche zicala auzita in copilarie; cuvinte ce, mi-au influentat modul in care am judecat banii pe parcursul vietii.

Acum, dupa aproape jumatate de secol de greseli financiare (una mai mare ca cealalta), intr-un final am ajuns la concluzia ca nu voi putea niciodata sa-mi implinesc visurile fara o educatie financiara.

Cei trecuti de patruzeci – cincizeci de ani isi amintesc probabil de… “Azi la CEC un leu depui, maine el va face pui”. Copil fiind, intotdeauna imi imaginam cum eclozeaza banii ca ouale si puisori galbeni si pufosi ies din ei.

Drept rezultat, niciodata nu am economisit. Locuind intr-un apartament de bloc, pur si simplu nu intelegeam unde sa tin toti puii aceia. Nici mai tarziu nu am facut economii, desi, deja stiam ca nu gaini ies din bani.

Multe momente neplacute as fi putut evita in viata, daca as fi avut educatie financiara.
Aruncam cu bugetul personal de-a valma in toate directiile: haine, pantofi, genti, distractii, “investitii” facute dupa ureche… una mai neprofitabila ca alta.

Daca m-ai fi intrebat cum sa faci bani, nu prea stiam sa-ti raspund. Dar ma pricepeam cum sa-i cheltuiesc. Fara folos.

Credeam eu in acea vreme ca o eventuala tentativa de economisire ar fi dovedit ca sunt zgarcita. Intre timp m-am lamurit.

A economisi, nu echivaleaza cu a fi zgarcit.

Dar, pentru a capata incredere in tine si a-ti castiga independenta financiara, este important sa stii cum sta treaba cu banii.

Este evident ca, problemele financiare pe care le-am avut, nu au fost cauzate de lipsa banilor. Avand o meserie buna, veniturile mele au fost tot timpul peste medie.

Mergand din greseala in greseala, a venit un moment in care am hotarat ca trebuie sa-mi revizuiesc atitudinea fata de “independenta financiara” pe care mi-o creasem.

Mi-am analizat obiectiv (cat am putut) comportamentul financiar si am luat cateva masuri initiale.

  1. Am hotarat ca, de cate ori “am chef” de shopping, sa-mi acord o zi inainte de a trece la actiune; zi in care, sa deschid usile dulapurilor din casa si sa inspectez ce sortimente de imbracaminte, incaltaminte si accesorii am in dotare, asemanatoare obiectului dorit. Nu va pot explica de cate ori, procedand astfel, am gasit nu doar lucruri aproape identice ca model, dar… chiar si produse avand eticheta intacta.
  2. Am trecut in revista toate cardurile de credit pe care in mod iresponsabil le golisem si in ordinea crescatoare a limitei de credit, am inceput, pe rand sa le “lichidez”.
  3. In momentul in care am vrut sa cumpar aparatura electronica, am pus in balanta necesitatea achizitionarii. De multe ori, concluzia a fost “obiect absolut inutil”.

Coincidenta sau nu, de curand am aflat despre Scoala de Bani organizata de BCR, un program de educatie financiara in care, o mie de profesionisti organizeaza ateliere GRATUITE, la care pot participa copii, tineri, adulti si batrani. Cu alte cuvinte, nu exista limita de varsta.

Conform statisticilor europene, romanii sunt plasati pe ultimul loc la gradul de educație financiara din Uniunea Europeana.

Astazi imi este foarte clar ca, pentru a tine sub control balanta intre venituri si cheltuieli, economisirea este de baza.
Materialele prezentate la atelierele organizate de Scoala de Bani sunt special adaptate societatii romanesti si nu prezinta oferte comerciale din partea bancii.

Ca atare, nu am stat mult pe ganduri si am facut o programare pentru toata familia, in vederea participarii la cursurile organizate.

Vreau sa ma asigur ca fiecare dintre noi intelege:
1 – Care este motivatia pentru care avem nevoie de bani. Cum sa facem prioritizarea obiectivelor.
2 – Modurile in care putem reusi sa strangem sumele necesare si perioada de timp.
3 – Cum putem sa realizam un plan financiar pe termen scurt/mediu/lung.

Deoarece obiceiurile financiare ne afecteaza viata, este evident ca trebuie sa le dezvoltam cu disciplina si planificare, daca dorim sa avem cu adevarat independenta financiara.

Banii nu sunt nici buni nici rai.
Banii vorbesc.
Sa vedem ce zic!

• Articol scris pentru SuperBlog 2018, proba 6

2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here