Maya sau Iluzia

2

În termeni lumești, Maya înseamnă înșelăciune, magie sau amăgire. În sens filozofic, se referă la iluzie sau la nerealitate, care ascunde de lume realitatea lui Brahman și natura noastră esențială. Sub influența ei, ajungem să acceptăm că suntem doar ființe fizice supuse îmbătrânirii și morții, nu suflete nemuritoare.

Pe partea pozitivă, Maya ne protejează de ororile și realitățile aspre ale vieții, așa cum ne-au protejat părinții noștri când eram copii de anumite adevăruri inconfortabile ale vieții, în timp ce pe partea negativă ne împiedică să ne cunoaștem adevărata identitate și să ne depășim limitările. Din cauza Mayei, rămânem sub o vrajă care nu poate fi ușor ruptă.

Maya este, de asemenea, un alt nume pentru Prakriti sau Natura, care este responsabilă pentru ascunderea adevărurilor existenței de ființele lumii și crearea unei realități alternative care le ține în ignoranță și înșelăciune și este legată de ciclul nașterilor și deceselor.

În mod ciudat, în creația lui Dumnezeu, Dharma și Maya servesc aceluiași scop. Ele asigură ordinea și regularitatea lumii și continuarea ei. Dharma o face pozitiv și poate, negativ. Dharma vă protejează de falsitate și Maya vă scutește de adevărul existenței voastre.

Maya este un concept profund, de care chiar și știința modernă se apropie. Acum știm că universul este mult diferit de ceea ce pare a fi și că peste 90% din acesta este ascuns sau invizibil. Chiar dacă explorăm toate galaxiile din univers, s-ar putea să nu știm niciodată anumite aspecte ale acestuia, cum ar fi, de exemplu, de ce universul există și ce scop final servește.

Conceptul de Maya nu este universal pentru hinduism. Doar anumite școli cred în el, în special în școlile non-dualismului, care susțin că numai Brahman este realitatea veșnică și orice altceva este o iluzie și ceva ireal. Potrivit lor, lumea din jurul nostru nu este reală, pentru că este o proiecție a lui Brahman sau Isvara în domeniul Naturii.

La fel cum Soarele se reflectă în apă sau un film este proiectat pe ecran, lumea apare de la Brahman și apare ca și cum ar fi reală. Seamănă foarte mult cu visul lui Brahman, care durează atâta timp cât îl proiectează, și dispare atunci când este retras. Astfel, lumea în care trăim este o simplă iluzie și e neadevărată (asat). Ființele nu o cunosc și o iau ca fiind reală. Totuși, atunci când își dau seama de adevăr, ele depășesc irealul și intră în realitate.

Deși Maya este executată de Natură, izvorul ei este numai Dumnezeu sau Isvara. El are cinci funcții supreme, și anume crearea, păstrarea, ascunderea, revelația și distrugerea. După ce a creat lumea muritoare și ființele, El rămâne ascuns în ele, astfel încât să rămână legate de lume și să își îndeplinească îndatoririle și obligațiile pentru a asigura ordinea și regularitatea. Când ființele sunt apte pentru eliberare, El folosește puterea revelației pentru a le salva de robie.

Forța Mayei lucrează atât la nivelul creației în macrocosmos cât și în microcosmosul fiecărei ființe. La om este responsabilă pentru ignoranță, dualitate, egoism, atașamente, dorințe, atracție și aversiune și lipsă de discreție. Ființele nu văd unitatea existenței și se consideră separate și distincte. Noțiunea de separare sau individualitate este mai profundă în om, deoarece inteligența lui rămâne acoperită de impuritatea Mayei.

Atâta timp cât o persoană crede că este diferită de ceilalți și trăiește egoist, urmărindu-și scopurile egoiste în detrimentul altora, rămâne vulnerabilă față de gândurile și intențiile rele și legată de lumea mortalității. Conform Karmei, acțiunile unei persoane sunt bune sau rele nu numai conform standardelor morale și etice, ci și în funcție de scopul și intenția pentru care sunt îndeplinite. Dacă organele din trup sunt folosite în scopuri egoiste, ele sunt malefice și păcătoase, iar cei care se dedau la ele au un păcat și rămân blocați în ciclul nașterilor și al deceselor. Scopul vieții umane este depășirea Mayei și realizarea acestui adevăr, astfel încât omul să poată găsi o scăpare de mortalitate.

Maya este perpetuată la oameni în diferite moduri. Începe cu activitatea simțurilor. Activitatea repetată a simțurilor are ca rezultat atracția și aversiunea care, la rândul lor, conduc la dorințe și atașamente. Din ele apar numeroase sentimente, emoții, care mențin mintea într-o stare de agitație. Cu o minte deranjată și instabilă, nu se poate gândi în mod clar sau nu se poate distinge adevărul de falsitate. Lumea ne atrage. Ne păstrează sub vraja sa. Pe măsură ce ne implicăm din ce în ce mai mult, devenim prizonieri ai propriilor noastre acțiuni, dorințe și atașamente.

Din cauza Mayei ne identificăm cu mințile și corpurile noastre sau cu numele și formele noastre și ignorăm natura noastră spirituală. Ca rezultat, noi nu îl percepem pe Dumnezeu în diversitatea lumii. Noi mergem prin ceea ce percepem și încercăm să ne asigurăm viețile cu posesiuni lumești și acțiuni egoiste.

Egoismul, atașamentele și amăgirea sunt cele mai importante trei probleme care apar din prezența Mayei în noi și în lumea din jurul nostru. Maya ne blochează viziunea și ne împiedică să gândim clar sau să vedem adevăruri. Prin urmare, dacă vi se spune că această lume este o iluzie, vă va fi fi greu să acceptați, deoarece mintea voastră nu are nici un standard de adevăr sau realitate de comparat.

Nu puteți niciodată rezolva problema Mayei cu mintea sau intelectul, deoarece sunt cele mai vulnerabile la impuritățile și influența Mayei. Dacă doriți să vedeți adevărul lucrurilor, trebuie să vă curățați mintea și corpul și să cultivați sattva (unul dintre cele trei Guṇas sau “moduri de existență”). Trebuie să acoperiți distincția dintre voi și obiectul percepției voastre, astfel încât să puteți simți unitatea cu el. Dacă nu atingeți uniunea, obiectul percepției voastre va rămâne distinct și necunoscut. Scripturile sugerează diferite căi și tehnici pentru a depăși ignoranța și pentru a cunoaște realitatea care este ascunsă în spatele realității aparente a lumii.

Așa cum am spus mai înainte, deși conceptul de Maya este foarte popular în hinduism, nu toate școlile hinduismului sunt de acord cu ea sau o acceptă. Unii acceptă în totalitate, iar unii în mod condiționat, în timp ce alții nu acceptă deloc. Conceptul de Maya este esențial pentru școlile non-dualismului (Advaita) și, într-o oarecare măsură, școlile de non-dualism calificat (vishishtadvaita).

Cu toate acestea, școlile dualismului consideră că lumea nu este nici o iluzie, nici o proiecție, ci este reală. Potrivit acestora, creația este un proces transformator în care cauzele devin efecte. Toate entitățile care există în creație sunt reale, așa cum este Dumnezeu. Existența este o sumă a mai multor realități. Lumea în care trăim este la fel de reală ca lumea lui Dumnezeu sau Dumnezeu însuși. Cu toate acestea, în timp ce Dumnezeu este o entitate independentă, restul sunt toate entități dependente. Potrivit lor, Dumnezeu nu este un martor pasiv, ci un controlor activ. Prin harul Său, cineva atinge eliberarea.

Oricare ar fi opinia științifică despre lume și despre adevărul ei, știm că în această lume adevărul nu se dezvăluie întotdeauna. Ceea ce vedem și credem nu trebuie neapărat să fie adevărat sau să corespundă adevărului. Nu putem discerne cu ușurință adevărul, deoarece nu putem vedea lucrurile așa cum sunt.

Suntem condiționați să vedem selectiv lumea pentru a ne consolida credințele, opiniile și perspectivele. Putem vedea lucruri, dar noi nu putem fi niciodată lucrurile pe care le vedem din cauza dualității cunoscătorului și a cunoscutului. Mai departe, datorită limitărilor minții și simțurilor noastre, putem fi ușor înșelați, dezinformați, înșelați sau manipulați prin falsitate, înșelăciune și fraudă.

Prin urmare, dacă nu sunteți convinși că lumea pe care o percepeți este o iluzie, ar trebui să știți cel puțin că lumea care există în voi este supusă Mayei. Deoarece sunteți vulnerabili la înșelăciune și la minciună, ar trebui să fiți în gardă împotriva iluziilor minții voastre și să vă eliberați de filtrele mintale, de erorile perceptuale sau de distorsiunile cognitive, care interferează cu percepția și conștientizarea voastră. Trebuie să cultivați atenția pentru a vedea lucrurile așa cum sunt acestea, fără proiecțiile propriei voastre minți, care sunt cauzate de dorințe, atașamente, emoții, așteptări, atracții și aversiuni.

Dacă mintea voastră este calmă și stabilă și dacă faceți un exercițiu de detașare și discernământ, există șanse mai mari să vedeți clar adevărurile vieții. Mintea ta joacă numeroase trucuri asupra ta și te păstrează distras și ignorant cu privire la anumite aspecte ale propriului comportament sau față de lume. Cel puțin pentru acest motiv, trebuie să luați în serios ideea de Maya și să vă protejați împotriva ei.

De Jayaram V, autor și profesor de hunduism

         

Pentru detalii despre cărți, click pe poze

shanti spirit simbol 2

2

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here