O luptă fără luptă

1

poveste din folclorul chinez

Cu mult timp în urmă, era o familie care deținea o fermă mică. Tatăl a lucrat foarte mult pentru a face ferma de succes, astfel încât să poată să o lase celor doi fii când va muri. Fiul cel mare, care era căsătorit, se numea Der-Shin, în timp ce fiul mai mic, care nu era căsătorit, se numea Der-Yi.

Într-o zi, tatăl s-a îmbolnăvit foarte tare și știind că va muri curând, și-a adunat fiii împreună și le-a spus: “Vreau să vă dau această fermă amândoura. Folosiți-o în mod egal și ajutați-vă reciproc pentru a reuși. Sper că va facă să fiți atât de fericiți cum m-a făcut pe mine”. Cu aceste cuvinte, tatăl a murit liniștit.

Fiii au împărțit terenul în mod egal și au stabilit sarcina de a-și construi propriile ferme. Chiar dacă au împărțit pământul, ei au cooperat, ajutându-se reciproc cu treburile mai dificile.

Cu toate acestea, nu la mult timp după ce tatăl a murit, soția lui Der-Shin a decis că ea și Der-Shin nu au primit suficient teren. La urma urmei, Der-Yi era singur și nu avea nevoie de atât pământ. Așa că a început să-și îndemne soțul să ceară mai mult teren de la fratele său.

În cele din urmă, după provocarea insistentă a soției, Der-Shin a cerut mai mult teren de la Der-Yi. Deoarece Der-Shin era mult mai mare și mai puternic, Der-Yi a decis să-i cedeze cu o tăcere furioasă și să-l lase pe fratele său să ocupe mai mult pământ.

Cu toate acestea, soția lui Der-Shin tot nu era mulțumită. Când a văzut cât de ușor a fost să obțină mai mult teren de la cumnatul ei, ea a cerut din nou soțului ei să ceară mai mult pământ. Din nou, Der-Yi n-a putut decât să accepte cererile fratelui său. Totuși, soția lui Der-Shin nu era mulțumită și, în cele din urmă, a cerut ca Der-Yi să părăsească tot terenul ei și al soțului ei.

Der-Yi a cerut ajutorul rudelor și prietenilor săi cărora le-a cerut să medieze conflictul. Nimeni nu l-a ajutat. Ei știau că este nedrept ca Der-Yi să fie forțat să părăsească pământul, dar s-au temut, pentru că știau de temperamentul violent al lui Der-Shin.

În cele din urmă, Der-Yi a decis să i-a poziție pentru că știa că are dreptate. El a decis să rămână, chiar dacă fratele său vroia să plece. Pentru această sfidare, Der-Shin l-a bătut foarte, foarte rău. Der-Yi a fost forțat în cele din urmă să-și părăsească locul și să devină un cerșetor al străzii.

Într-o zi în timp ce călătorea în regiunea muntoasă Jeou Lien din provincia Fujian, a văzut mai mulți preoți din Shaolin în oraș, într-o expediție pentru a cumpăra mâncare. Știa că acești călugări din Shaolin erau buni în Kung Fu și credea că dacă ar putea să învețe Kung Fu, ar putea să-l bată pe Der-Shin și să-și recapete terenul pe care-l avea de drept.

El a hotărât să-i urmeze pe călugări, iar când au ajuns în templu, a cerut să fie luat în calitate de student de Kung Fu.

Când au ajuns la templu, el a cerut să-l vadă pe Preotul Șef. Preotul Șef l-a salutat și a întrebat de ce a cerut întâlnirea. Der-Yi i-a spus preotului povestea sa tristă și i-a cerut să-l învețe Kung Fu pentru a-și recupera pământul.

Preotul s-a uitat la el, s-a gândit câteva minute și, în cele din urmă a spus: „Der-Yi, dacă ești dispus să înduri antrenamentul dureros, atunci ești acceptat ca student aici”.

Cu o apreciere profundă, Der-Yi a îngenuncheat și s-a plecat  înanintea Preotului Șef.

În dimineața următoare, Der-Yi a fost chemat în curtea din spate. Preotul Șef stătea în fața unei sălcii tinere, ținând un vițea. El i-a spus lui Der-Yi: “Înainte de a învăța Kung Fu trebuie să-ți construiești puterea. Pentru a face acest lucru, trebuie să ții această vițea în brațe și să sari peste această salcie de cincizeci de ori dimineața și de cincizeci de ori seara”. Der-Yi a răspuns: “Da, Maestre. Aceasta este o sarcină simplă și o voi face în fiecare zi”.

De atunci, Der-Yi a ținut vițeaua în brațe și a sărit peste salcie în fiecare dimineață și în fiecare seară. Au trecut zile, au trecut săptămâni, au trecut luni și au trecut ani. Vițeaua a crescut într-o vacă mare, iar mica salcie s-a transformat într-un copac mare. Totuși, Der-Yi, lua vaca în brațe și sărea peste copac.

Într-o zi, el a cerut să-l vadă Preotul Șef. El a întrebat: “Dragă Maestre, am ținut vaca și am sărit peste salcie de trei ani deja. Crezi că sunt suficient de puternic pentru a mă antrena în Kung Fu?”

Preotul s-a uitat la el și la vacă. A zâmbit și a spus: “Der-Yi, nu mai trebuie să înveți. Ai terminat cursul tău de Kung Fu. Puterea ta este suficientă pentru a-ți recâștiga pământul pierdut. Ar trebui să iei această vacă acasă cu tine și să o folosești pentru a-ți cultiva pământul”.

Der-Yi s-a uitat la Preotul Șef cu surprindere și l-a întrebat: “Dacă nu am învățat nici o artă marțială, ce să fac dacă fratele meu vine să mă bată din nou pentru pământul meu?” Preotul Șef a râs și a spus: “Nu te îngrijora, Der-Yi. Dacă fratele tău vine să te bată din nou, ridică pur și simplu vaca și fugi spre el. Nu va fi nici o luptă”.

Der-Yi a crezut pe jumătate Preotul Șef, dar și credea că poate Preotul Șef a glumit cu el. A luat vaca și a părăsit Templul Shaolin. Când a ajuns acasă, a început să-și cultive terenul.

Der-Shin a descoperit în curând întoarcerea fratelui său. S-a hotărât să-și bată din nou fratele mai mic și să-l învețe o lecție de neuitat. După asta, Der-Yi n-ar îndrăzni niciodată să se mai întoarcă. Când Der-Yi a venit pe câmpul de orez, l-a văzut fratele său alergând spre el și strigând cu mânie.

Când Der-Yi l-a văzut pe fratele său alergând spre el, și-a adus aminte ce i-a spus Preotul Șef, a ridicat imediat vaca și a fugit spre fratele său. Acest lucru l-a surprins și l-a șocat pe Der-Shin. Pur și simplu nu putea să creadă că fratele său posedă o astfel de putere. S-a întors și a fugit, fără să nu se mai întoarcă niciodată.

Două lecții de învățat

Prieteni, această poveste are două lecții. Prima este că aveți nevoie de răbdare și rezistență pentru a reuși. Succesele mari provin întotdeauna din multe eforturi. A doua lecție este că cel mai bun mod de a câștiga o luptă este cel fără luptă. Adesea poți câștiga o luptă cu înțelepciune și asta e mai bine decât să bați pe cineva.

Povestită de Dr. Yang, Jwing-Ming, în cartea „Vulpea însușește străjnicia tigrului”

Dr. Yang, Jwing-Ming, este un renumit autor și profesor de arte marțiale chinezești și Qigong. Născut în Taiwan, el a instruit și a predat Taijiquan, Qigong și artele marțiale chinezești de peste patruzeci și cinci de ani. El este autorul a peste treizeci de cărți și a fost ales de revista Inside Kung Fu ca fiind unul dintre cei zece care “au avut cel mai mare impact asupra artelor marțiale în ultimii 100 de ani”. Dr. Yang locuiește în California de Nord.

 

2

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here