Căsătoria la chinezi

1

Căsătoria chineză tradițională este un ritual ceremonial care implică un pre-aranjament între familii. În cultura tradițională chineză, dragostea romantică era permisă, iar monogamia a fost norma pentru majoritatea cetățenilor obișnuiți.

O trupă de muzicieni cu gonguri și instrumente „fagot-trestie” (un instrument de suflat) însoțește parada de deplasare a miresei la casa mirelui. În funcție de regiunea din care este mireasa, nunțile chinezești vor avea tradiții diferite, cum ar fi ceremonia ceaiului sau utilizarea unei embleme de nuntă.

În antichitate, era foarte important să fie respectate şi urmate principiile fundamentale ale Celor 3 Scrisori şi 6 Ceremoniale.

Cele trei scrisori includ „Scrisoarea de logodnă”, „Scrisoarea despre cadouri” şi „Scrisoarea de nuntă”.

Scrisoarea de logodnă este documentul protocolar de consimţământ, de nelipsit pentru o căsătorie.

Scrisoarea privitoare la cadouri va fi trimisă familiei fetei alese. În scrisoare sunt scrise cantitatea şi denumirile cadourilor ce vor fi date la nuntă după ce părţile își dau acceptul.

Scrisoarea de nuntă se referă la documentul ce va fi pregătit şi prezentat familiei miresei în ziua nunţii pentru a confirma acceptarea oficială a miresei de către familia mirelui.

Cele şase ceremoniale includ:

Cererea în căsătorie:

Dacă părinţii unui băiat necăsătorit aleg o fată pe care o doresc drept noră, ei vor căuta o peţitoare. Cererea în căsătorie este făcută de regulă de către peţitoare, care va prezenta oficial cererea către părinţii fetei alese.

Potrivirea datei de naştere:

Dacă părinţii posibilei mirese nu se opun mariajului, peţitoarea va cere certificatul de naştere al fetei pentru a cunoaşte ora la care s-a născut aceasta, pentru a fi siguri de compatibilitatea dintre mire şi mireasă. Dacă datele şi orele de naştere ale cuplului nu sunt în contradicţie din punct de vedere astrologic, se trece la etapa următoare. Dacă există vreo nepotrivire ce indică faptul că mariajul va aduce dezastre în familia băiatului sau a fetei, se renunţă la această căsătorie.

Prezentarea cadourilor de logodnă:

Dacă datele de naştere corespund, familia mirelui va angaja atunci peţitoare pentru a prezenta familiei miresei cadourile de logodnă, ataşând scrisoarea de logodnă.

Prezentarea cadourilor de nuntă:

După ce scrisoarea de logodnă şi cadourile de logodnă au fost acceptate, familia mirelui va trimite oficial cadouri de nuntă la familia miresei. De obicei, cadourile includ ceai, seminţe de lotus, fasole roşie, fasole verde, curmale roşii, nucşoară, portocale, rodii, crini, prăjituri de nuntă, nuci de cocos, băuturi alcoolice, panglici roşii, cutii pentru bani şi multe altele.

Alegerea datei de căsătorie:

Un astrolog sau o carte de astrologie vor fi consultate în alegerea unei date norocoase pentru a se organiza ceremonia de nuntă.

Nunta:

În ziua aleasă, mirele pleacă împreună cu o echipă de însoţitori şi muzicieni la familia miresei, pe tot drumul interpretându-se muzică veselă.

În contrast cu obiceiurile din Occident unde predomină albul, culoarea dominantă la costumele tradiţionale chinezeşti de nuntă este roşu. Chinezii apelează la această culoare pentru a adăuga veselie atmosferei.

 

2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here