Nunta iraniană sau nunta persană se întoarce la vechea tradiție zoroastră, în ciuda variațiilor locale și regionale. Deși concepțiile și teoria căsătoriei au fost schimbate drastic de tradițiile islamice, ceremoniile actuale au rămas mai mult sau mai puțin la fel ca în cultura antică persană.
Ceremonii înainte de nuntă
Când este timpul ca un tânăr să se căsătorească, familia sa va căuta să identifice o potențială mireasă. Odată ce băiatul sau familia sa au decis asupra unei fete, are loc Khastegāri.
Pentru această ceremonie, unul sau mai mulți reprezentanți ai familiei băiatului vizitează familia fetei. Prima vizită este doar pentru ca părțile să se familiarizeze una cu cealaltă. Prima vizită nu include o propunere formală și nu există nici un angajament.
La al doilea Khastegāri se face o propunere de căsătorie de către pretendent și familia sa.
La început, membrii familiei miresei vorbesc despre virtuțile fetei. În mod tradițional, modestia era una dintre cele mai valoroase calități, împreună cu abilități domestice cum ar fi gătitul, broderia și distracția la adunările sociale. În timpurile moderne, caracteristicile importante sunt nivelul de educație și inteligența fetei, abilitatea ei de a rezista în vremuri grele. Părinții fetei se vor interesa dacă băiatul este capabil să-și sprijine financiar soția. De asemenea, ei pot discuta despre orice angajament religios.
Cea mai importantă parte vine atunci când tatăl fetei cere ca ceaiul să fie servit. În cele mai tradiționaliste familii, prima dată când băiatul și fata se văd unul pe altul, este atunci când intră să ofere oaspeților ceai și dulciuri. La sfârșitul celui de-al doilea Khastegāri, băiatul și fata vor avea timp să vorbească în privat. Aceasta implică de obicei o discuție despre ceea ce vor pentru viitor.
Baleh Borān este ceremonia care are loc o scurtă perioadă de timp după propunerea formală, când se anunță în mod public intenția cuplului de a forma o uniune.
Părinții mirelui oferă de obicei un dar miresei la această ceremonie. Conform unei practici antice zoroastre, aceasta se face de către familia mirelui pentru a convinge fata să accepte propunerea. Cadoul tradițional este un inel.
Hana Bandān este ceremonia care are loc cu o zi înainte de nuntă în căminul miresei și mirelui. În general, are loc la domiciliul fetei și în rândul femeilor, deși fiecare parte poate alege să o găzduiască. În mod obișnuit, henna uscată este adusă de familia mirelui și este spartă în bucăți într-un vas de argint sau de cupru de o femeie a cărei tată și mamă în viață nu au avut nici o separare. Dupa ce a pregatit mireasa, i se pune peste cap un voal ornamentat cu fulgi roșii și este adusă în mijloc cu cântece.
Henna, care a fost frământată mai devreme cu apă, este adusă pe o tavă înconjurată de lumânări și așezată în mijlocul camerei. În unele locuri henna este mai întâi pusă pe mâinile mirelui și apoi distribuită oaspeților; În alte zone henna este distribuită întâi oaspeților, și numai după ce toată lumea a plecat este aplicată pe mâinile miresei. Dacă femeia dorește astfel, henna poate fi aplicată și pe picioare și pe păr.
Ceremonia de Nāmzadi are loc la casa familiei miresei. Băiatul și fata, alături de familiile lor, vor determină “darul iubirii”, cunoscut sub numele de Mehriyeh, precum și data nunții.
Ceremonia implică schimbarea inelelor de mire și mireasă, urmată de o recepție și de o petrecere.
Jahāz Barān se ține cu câteva zile înainte de nuntă, când cadouri de la familia miresei sunt preluate de casa mirelui. Bărbații din familia mirelui, îmbrăcați în costume festive, poartă cadourile pe containere mari, decorate în mod elaborat, purtate pe cap.
Ceremonia de nuntă
Sofreh aghd este o ceremonie tradițională de nuntă. Sofreh Aghd reprezintă elemente și binecuvântări pentru noua viață a cuplului împreună. Iranienii au diverse medii religioase, dar elementele de ceremonie culturală Sofreh Aghd este folosit indiferent de religie și însoțit de Mokhaddeh (scaunele mirelui și mirelui).
După nuntă
În mod tradițional, de Pātakhti mireasa poartă o mulțime de ornamente florale, iar decorarea casei cu flori este asigurată de familia mirelui. Rudele mirelui și mirele îi aduc cadouri. Aceasta este de obicei mai mult de o petrecere cu dulciuri și băutură. Majoritatea nopții se petrece dansând și socializând.
Pagoshā, care înseamnă „deschiderea piciorului”, este o ceremonie ținută în casa rudelor noului cuplu căsătorit. Runamā este numele cadoului care este dat de obicei mirelui și miresei de către rude. Noul statut al cuplului ca “o familie” este sărbătorit în acest fel.
Mādarzan Salām literal „salutā mama” este, în general, dimineața după ceremonia de nuntā, când mirele își vizitează mama și îi dă un dar.
Mah-e Asal este o vacanță petrecută împreună de un cuplu nou căsătorit (luna de miere).
Alte obiceiuri de nuntă:
Căsătoria la chinezi
Dacă dorești să primești toate articolele și traducerile noastre, direct în inbox-ul tău, fără să te mai străduiești să le cauți… te invităm să te ABONEZI la noutăți.