Puja – ritualul de rugăciune hindus

0
Diwali thali în fața idolilor lui Lord Ganeșa și a zeiței Lakshmi

Puja este un ritual de rugăciune îndeplinit de hinduși pentru a găzdui, a onora și a se închina uneia sau mai multor zeități sau pentru a celebra un eveniment spiritual.

În hinduism, puja se face într-o varietate de ocazii. Poate fi o puja zilnică făcută în casă, în ceremonii ocazionale la templu și festivaluri anuale cum ar fi Durga și Lakshmi, în câteva evenimente de-a lungul vieții, cum ar fi nașterea unui copil sau o nuntă, sau când se începe o nouă acțiune.

Puja nu este obligatorie; Poate fi o chestiune de rutină pentru unii hinduși, un ritual periodic pentru alții, iar pentru unii făcută rareori.

În unele temple poate fi efectuată zilnic în diferite momente ale zilei; În alte temple, poate fi făcută ocazional.

Ritualurile de închinare si rugăciune sunt foarte variate. Enumerăm câteva:

Sandyopasana: meditația asupra lui Dumnezeu ca lumină a cunoașterii și înțelepciunii, care se efectuează în zori și în amurg

Aarti: Ritual de cult în care lumina sau lămpile sunt oferite zeităților pe fondul cântecelor devoționale și al rugăciunilor.

Homa: Ofrandă adusă divinității prin foc.

Jagarana: Păstrarea vigilenței în timpul nopții, în mijlocul cântării devoționale, ca parte a disciplinei spirituale.

Upavasa: Postul ceremonial.

Toate aceste ritualuri pentru puja sunt un mijloc de a obține puritatea minții și a te concentra pe divin, piatră de temelie pentru cunoașterea Ființei Supreme sau a Brahman-ului.

Pentru puja, este important ca un devotat să aibă înaintea lui un idol sau o icoană sau o imagine sau chiar un obiect sfânt simbolic, pentru a-l ajuta să concentreze și să se închine. Conform conceptului de “Archavatara”, în cazul în care puja este îndeplinită cu cel mai mare devotament, în timpul acesteia zeul coboară în obiectul care îl reprezintă.

Pașii unei puja în tradiția vedică:

Dipajvalana: Se aprinde lampa ca simbol al divinității și se efectuează o rugăciune ca ea să ardă constant până la terminarea pujei.

Guruvandana: Obediența față de propriul guru sau profesor spiritual.

Ganeșa Vandana: Rugăciunea către Ganeșa sau Ganapati pentru îndepărtarea obstacolelor din calea pujei.

Ghantanada: Se sună clopoțelul spunându-se mantre potrivite pentru a alunga forțele răului și a primi zeii.

Recitarea vedică: Se recită două mantre vedice din Rigveda pentru menținerea atentă a minții.

Mantapadhyana: Meditația asupra structurii altarului în miniatură, în general făcut din lemn.

Asanamantra: Mantra pentru purificarea și stabilitatea scaunului zeității.

Pranayama și Sankalpa: un exercițiu de respirație scurt pentru a purifica respirația, a te stabiliza și a-ți concentra mintea.

Purificarea ceremonială a apei pentru puja.

Purificarea obiectelor folosite în puja.

Sfințirea trupului prin invocarea prezenței divine în imagine sau idol și a oferi Upacharas.

Oferirea Upacharas: Există o serie de elemente care trebuie oferite și sarcini care trebuie îndeplinite. Acestea includ un scaun pentru zeitate, apă, flori, miere, îmbrăcăminte, tămâie, fructe, frunze de betel, camfor etc.

Pradakshina: rotirea de trei ori a platoului cu ofrande, încet în sensul acelor de ceasornic, cu mâinile în postura de namaskara.

Metania: Credinciosul se întinde drept cu fața îndreptată spre podea și cu mâinile întinse în namaskara deasupra capului în direcția zeității.

Ultimul pas este Tirtha și Prasada, împărțirea hranei consacrate către toți cei care au luat parte la puja.

Notă: Metoda de mai sus este cea descrisă de Swami Harshananda de la Misiunea Ramakrishna din Bangalore.

Scripturile hinduse consideră aceste ritualuri ca fiind grădinița credinței. Atunci când sunt înțelese corespunzător și îndeplinite cu meticulozitate, ele conduc la puritate și concentrare interioară. Atunci când această concentrare se adâncește, aceste ritualuri externe sunt înlocuite cu o închinare interioară sau manasapuja. Până atunci, aceste ritualuri ajută un credincios pe calea sa de închinare.
shanti spirit simbol 2

2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here