Când un milion de oameni sunt în același gând, gândul va avea o putere minunată. Acest gând domnește în mod suprem în lumea subtilă a conștiinței, conectează pe toți cei care se implică în acel gând și îi mișcă în aceeași direcție pentru care este destinat. Gândurile au putere. Tu trăiești și acționezi în conformitate cu suma gândurilor tale. Atunci când același gând este întreținut de mulți oameni, puterea lui devine înmulțită exponențial.
Același lucru este valabil și cu ideea de Dumnezeu, pe care o avem în mintea noastră. Dumnezeul la care ne închinăm sau căruia îi oferim ritualuri este acelea pe care îl creăm în mintea noastră prin cunoașterea și conștientizarea noastră, folosind imaginația și aspirația noastră. Credința, prin urmare, este importantă pentru bunăstarea noastră spirituală. Când avem credință în Dumnezeu, această credință conduce lumea.
Același lucru este valabil și în ceea ce privește numeroase alte gânduri, pe care le avem în mintea noastră. Cu gândurile noastre, noi ridicăm ideologii, lideri politici, eroi naționali, stăpâni spirituali, divinități, norme sociale, guverne, inovații științifice, tendințe culturale, celebrități și chiar dictatori și oameni răi. Le dăm puterea de a ne influența viețile și destinele și de a stabili norme pentru civilizația noastră. Le dăm puterea de a ne controla viețile și destinele.
Nu realizăm cât de puternic ne influențează viețile și lumea gândurile noastre individuale și colective. Un gând are un impuls atunci când este gândit de mai mulți alții. Se confruntă cu rezistență atunci când este gândit de un individ sau de doar câțiva. Pe măsură ce câștigă sprijin și acceptare, câștigă impuls. Fiecare război este în esență un conflict între două armate de gânduri la fel de puternice și opuse. Când se ciocnesc cu mare intensitate, mulți oameni mor în războiul care izbucnește.
Nimeni nu a văzut fizic adevărata formă a lui Dumnezeu. Poate au văzut aspecte ale lui sau ale simbolurilor lui, dar nu forma sa infinită. Prin urmare, fiecare dintre noi creează propria viziune a lui Dumnezeu conform credinței, credințelor și cunoașterii noastre. Unii cred că el nu există deloc. Chiar și asta este o credință. Când milioane de oameni cred că nu există Dumnezeu, ideea de Dumnezeu inexistent câștigă teren și puterea lui Dumnezeu se diminuează pentru ei și pentru lumea în această măsură.
Puterea lui Dumnezeu lucrează pentru noi după credința noastră. Dacă vrei să lucreze pentru tine, trebuie să crezi în ideea ta despre Dumnezeu și să intensifici acea putere prin credință, pentru ca ea să câștige forță și să devină o forță puternică de schimbare și inspirație.
Aceste puteri există în noi toți, dar nu se manifestă pe deplin. Ele se manifestă în voi când vă gândiți la ele și le proiectați în ideea voastră despre Dumnezeu. Dacă le susțineți cu credință și convingere și le faceți parte integrantă din conștiința voastră, ele câștigă și mai multă putere și impuls și devin forțe puternice de transformare și purificare. Următoarele sunt niște puteri pe care majoritatea oamenilor le asimilează în mintea lor ca parte a credinței și viziunii lor despre Dumnezeu:
- Dumnezeu ca putere binevoitoare
Motivul pentru care ne rugăm lui Dumnezeu este în primul rând pentru că îl considerăm o ființă generoasă și binevoitoare, care îi ajută pe cei care se roagă și îl caută. Scripturile întăresc credința că Dumnezeu răspunde apelurilor noastre de ajutor. Invocarea numelui lui Dumnezeu sau contemplarea lui are un efect benefic asupra tuturor. Prin urmare, este puternic încurajată în toate tradițiile.
- Dumnezeu ca putere purificatoare
Dumnezeu este cea mai pură ființă. El este reprezentat simbolic ca lumină pură și conștiință. El este incoruptibil. Chiar și atunci când este înconjurat de rău, rămâne pur, ceea ce este cazul cu Sinele în lumea muritoare. Oamenii se roagă pentru vindecare, deoarece gândul său poate avea un efect purificator și liniștitor asupra minții și trupurilor lor. Dumnezeu se manifestă în noi, în măsura în care suntem puri.
- Dumnezeu ca putere unificatoare
Atunci când o serie de oameni se bucură de aceeași idee despre Dumnezeu, se unesc în jurul unui scop și valori comune și asta îi ajută să lucreze în armonie pentru binele comun. Religiile au o asemenea putere și influență asupra vieții noastre din același motiv.
- Dumnezeu ca putere înălțătoare
Nimic nu ridică spiritele noastre mai mult decât o rugăciune, mai ales atunci când suntem în primejdie sau trecem prin vremuri grele. Oamenii se simt reîmprospătați și energizați atunci când se roagă lui Dumnezeu sau meditează asupra lui. Oamenii vizitează temple sau locuri sacre, deoarece le dă sentimentul de siguranță, speranță și curaj. Puterea înălțătoare a lui Dumnezeu ne susține pasul când eforturile noastre nu reușesc și ne simțim neajutorați.
- Dumnezeu ca putere protectoare
Dumnezeu este cel mai mare protector pe care îl avem. El ne protejează de rău și de pericol. Trăim într-o lume incertă și periculoasă. Prin urmare, ideea că Dumnezeu ne protejează ne asigură foarte mult pe majoritatea dintre noi. Scripturile afirmă că cei care se închină lui Dumnezeu și se refugiază în El cu devotament sunt protejați pentru totdeauna.
- Dumnezeu ca binecuvântare și putere consacrată
Orice este atins de Dumnezeu devine Dumnezeu. Oamenii caută binecuvântarea lui Dumnezeu pentru ca să fie infuzați cu putere și să rămână fără impurități și suferințe. Vedem puterea consacrată a lui Dumnezeu nu numai în El, ci și în toți acei oameni sfinți care reflectă calitățile Sale divine și rămân absorbiți în gândurile lor. Prin urmare, oamenii le caută binecuvântările și îi tratează ca și cum ar fi forme vii ale lui Dumnezeu.
- Dumnezeu ca putere de trezire și iluminare
Dumnezeu este puterea celei mai înalte treziri și iluminări. Prin urmare, noi îi prețuim pe toți învățătorii de înțelepciune. Toate cunoștințele sacre curg de la El. El ne risipește îndoielile, iluzia și ignoranța și ne acordă iluminarea. Când vei deveni conștient de prezența lui Dumnezeu în tine, te vei trezi la ideea de eliberare.
- Dumnezeu ca putere iubitoare și iertătoare
Dumnezeu este simbolul compasiunii si iubirii universale. Îi iubește pe adepții lui și le iartă păcatele. El iartă păcatele celor mai păcătoși dacă se roagă la El și arată pocăință. Lumea în care trăim este o lume impură, în care nimeni nu poate scăpa de acțiunile pline de dorință și de consecințele lor păcătoase. Ne uităm la Dumnezeu pentru că știm natura lui iertatoare și plină de compasiune.
- Dumnezeu ca putere pedepsitoare și reformatoare
În calitate de executor al Legii divine,Dumnezeu este și judecătorul final. El îi pedepsește pe cei care încalcă legile Sale sau îi întrerup ordinea și regularitatea lumilor prin acțiunile lor egoiste. Cu toate acestea, pedeapsa lui este o binecuvântare deoarece îi ajută pe oameni să-și depășească neajunsurile și să obțină perfecțiunea și puritatea. Chiar și pedeapsa lui este doar o expresie a iubirii și face parte din Legea lui veșnică.
- Dumnezeu ca putere creativă și regeneratoare
Creativitatea este o calitate divină. Sursa creației este doar Dumnezeu. Se reflectă și în noi. Toată puterea creativă, regenerativă și reproductivă din univers apare numai din partea lui Dumnezeu. Ea se manifestă în noi în măsura în care Dumnezeu își manifestă puterea în noi. În ființele iluminate ajunge la cea mai înaltă perfecțiune.
- Dumnezeu ca putere distructivă și transformatoare
Orice s-ar manifesta in lumea tranzitivă are un scop. Puterea distructivă a lui Dumnezeu se manifestă în creație ca forță pozitivă. Prin urmare, în mai multe tradiții, Dumnezeu este considerat atât creator, cât și distrugător și venerat ca atare. Oamenii invocă puterea lui distructivă pentru că îl personifică ca pe cel care devorează Moartea.
- Dumnezeu ca putere conservatoare și de sprijin
Dumnezeu este o barcă pe marea suferinței. El este sprijinul suprem al tuturor lucrurilor din creație. În corp este respirația care susține viața. În lumea exterioară el este Sinele universal.
- Dumnezeu ca eliberator și salvator
Ne uităm la Dumnezeu nu numai pentru pace și prosperitate, ci și pentru libertatea supremă. Scripturile îl portretizează atât ca scop, cât și ca mijloc de eliberare. El eliberează ființele din ciclul nașterilor și al morții în funcție de meritul, credința și devoțiunea lor. Cei care îl adoră cu o devotament unic și cultivă puritatea spirituală ating nemurirea și câștigă dreptul de a intra în Cerul cel mai înalt.
Concluzie
Dumnezeu există în noi ca o idee. Vom turna viață în ea și o infuzăm cu putere sacră cu gândurile, emoțiile și aspirațiile noastre. Noi putem să-L vedem pe Dumnezeu după cunoștința și înțelepciunea noastră. Cu toate acestea, Dumnezeul care trăiește în mințile și inimile noastre este format mai ales prin înțelepciunea noastră colectivă și cunoașterea Scripturilor. Ideea lui Dumnezeu devine o forță transformatoare dacă aveți puterea credinței, a convingerii și a devotamentului. Este acest Dumnezeu pe care trebuie să-l lăsați să crească în gândurile voastre și să vă pătrundă întreaga conștiință, astfel încât într-o anumită etapă să deveniți absorbiți în El fără nici o dualitate și să deveniți o întruchipare vie a naturii Sale esențiale.
Selecție din scrierile lui Jayaram V, autor și profesor de hinduism
detalii despre cărți, cu click pe poză