«Într-o relaţie de cuplu, partenerul nepotrivit se va “împiedica” de fiecare dată, aruncând vina pe tine şi spunându-ţi că “alergi prea repede”!»
~ Alexandru Chermeleu
Uneori dragostea nu este suficientă. Sau ceea ce este și mai periculos: cine spune că ne iubește, ne iubește în cel mai rău mod posibil, ne face nefericit și ne ia respirația, respectul, oferind doar gelozie și neîncredere.
O relație toxică este una în care cel puțin o persoană se simte controlată, manipulată sau în mod constant abuzată. Poți fi într-o relație toxică cu aproape oricine: un partener sentimental, un prieten, un coleg, o rudă. Recunoaște semnele unei relații toxice, astfel încât să poți scăpa de ea.
O relație toxică într-un cuplu are întotdeauna o manipulare emoțională ca pilon fundamental. Și aceasta este exercitată în cele mai subtile și distrugătoare moduri.
Oamenii toxici își caută întotdeauna beneficiul principal. Amintește-ți întotdeauna că fiecare manipulator are o personalitate nesigură și o stimă de sine scăzută. O astfel de insecuritate generează neîncredere și pofta de control asupra cuplului. Îi este frică de a fi abandonat. Și rezultă o vigilență continuă, în gelozie excesivă …
Dorința de a controla, generează în el o poziție de putere absolută în care doar unul își exercită dreptul de a lua decizii. Dacă nu faci ceea ce îți cere, el va folosi trucuri inteligente pentru a te face să te simți vinovat și el să se victimizeze. Trebuie să fii atent.
Acordă atenție frecvenței în care interacțiunile se referă doar la el. Dacă este dificil să aveți o conversație în ambele sensuri, ceva este în neregulă. Tu te plâni de problemele cu șeful tău, iar el nu are răbdare să te asculte, spunând ca problemele lui sunt mai serioase.
Întreabă-te dacă partenerul încearcă să te controleze. Îți spune ce să faci sau cine pot fi prietenii tăi? Fii atent la probele de gelozie irațională. Aceste acțiuni pot fi văzute ca fiind pornite din iubire, dar dacă acestea depășesc limitele și devine posesiv, este un comportament nesănătos.
Vezi dacă încearcă să te îndepărteze de prietenii și familia ta sau dacă te pune împotriva lor. Dacă încearcă să scăpe de oamenii care te susțin, ceva nu este în regulă.
Spionajul și suspiciunea sunt, de asemenea, semne că încearcă să te controleze și că nu are încredere în tine.
Întreabă-te dacă simți că nu poți face nimic corect. Se luptă foarte mult (adesea pentru lucruri nesemnificative)? Te critică foarte mult, se distrează pe seama ta sau te face să-ți fie rușine de tine? Face glume sarcastice pentru a te reduce la tăcere? Întreabă-te dacă acesta nu e un semn de toxicitate.
Nu apăra comportamentul abuziv. Abuzul poate lua multe forme, inclusiv fizice și emoționale. Într-o relație toxică, cealaltă persoană te poate răni cu violență fizică sau cu traumatizarea sentimentelor tale. În orice caz, este timpul să ieși din această relație.
Evaluează-ți sentimentele. Cum te simți când ești cu persoana asta? După ce petreci timp cu ea, te simți bine cu tine sau stima ta de sine scade? După ce interacționezi cu ea, te simți mai energizat sau îți ia toată energia? Gândește-te cu atenție la ceea ce te face să simți așa.
Vezi dacă e ușor să fii tu însuți. Crezi că trebuie să ascunzi lucruri acestei persoane? Îi poți spune cum te simți cu adevărat sau trebuie să te deghizezi când ești aproape de el?
Compară cu modul în care te comporți atunci când sunteți singuri și când ești cu cineva cu care te simți confortabil (cum ar fi un membru al familiei sau un prieten apropiat). Modul în care te comporți e extrem de diferit?
Ascultă-ți instinctele. Dacă crezi că relația este toxică, probabil că este. Chiar dacă nu poți să precizezi exact ce se întâmplă în această relație, dacă instinctul îți spune să ieși din ea, este probabil potrivit să faci acest lucru.
O relație nu trebuie neapărat să fie toxică pentru a fi rea sau nesănătoasă. Există multe motive pentru a ieși dintr-o relație, fie că este sau nu toxică.
Pentru a ieși dintr-o relație de cuplu toxică, este necesar mai întâi să fii conștient de ceea ce se întâmplă, să înțelegi că astfel nu veți putea fi fericiți. Poate prietenii și familia, te-au avertizat cu mult înainte. Caută ajutor dacă ai nevoie de el.
Al doilea pas este să vorbești cu partenerul tău. Spune-i ce simți, vorbește despre sentimentele tale, despre frustrarea ta și despre nefericirea ta. Dacă observi că nu cooperează pentru a îmbunătăți situația, dacă percepi că nu există voință de a se schimba … pleacă! Integritatea, liniștea și sănătatea ta fizică și emoțională, sunt pe primul loc, nu te îndoi niciodată de asta!
La final, o recomandare de carte pe acest subiect:
Dansul relațiilor – Cum să vorbim când ne simțim furioși, răniți, speriați, frustrați, jigniți, înșelați sau disperați de Harriet Lerner
„Nimeni nu te poate face să te simți inferior fără consimțământul tău.”
~ Eleanor Roosevelt
„Iremediabilă este numai greșeala de a te lăsa strivit.”
~ Octavian Paler