Este o mare onoare să fii invitat acasă în Japonia. În modesia lor, japonezi își consideră locuințele prea umile pentru a primi oaspeți.

Mai mult ca oriunde în lume, rigoarea, meticulozitatea, respectul adus la rang de artă specific japoneze, au generat maniere precise despre cum se desfășoară lucrurile. Să le urmăm pas cu pas, dar aș menționa înainte că a te prezenta în vizită însoțit de orice altă persoană neinvitată este o gravă lipsă de respect.

Sosirea la timp

La fel ca peste tot, este de obicei cel mai bine să te asiguri că ajungi la timp, iar cultura japoneză este cunoscută pentru a fi mai strictă din acest punct de vedere. Cu toate acestea, sosirea prea devreme ar putea pune în dificultate persoana pe care o vizitați, deoarece ar putea fi încă ocupată cu pregătirele pentru vizită. Pe de altă parte, venind mult mai târziu ar putea supăra gazdele, deoarece au planificat un program bazat pe sosirea ta. Dacă crezi că vei întârzia cu mai mult de 15 minute, este necesar să suni și să anunți. În orice caz, sosirea la timp este de obicei cel mai bun mod de a acțiuna.

Salutul

Salutul sunt considerat a fi de o importanță deosebită în cultura japoneză. Elevii din școlile elementare sunt sfătuiți să salute cu energie și vigoarea. Un salut leneș este privit ca semn de dispreț.

Cele mai comune formule sunt: ohayō gozaimasu pentru „bună dimineața”, folosit până la ora 11, dar pot fi folosit în orice moment al zilei dacă este prima ocazie în care persoanele s-au întâlnit; konnichiwa, care este aproximativ echivalent cu „bună ziua” este folosit până târziu spre seară; și konbanwa pentru „bună seara”. După salut spunem Ojama shimasu, ceea ce înseamnă „îmi pare rău că te-am deranjat”. Prin acest salut smerit îți arăți recunoștința față de invitația primită și că apreciezi efortul pe care gazda l-a depus pentru vizita ta.

În timpul iernii, dacă un oaspete poartă un palton sau o pălărie, va scoate paltonul sau pălăria înainte ca gazda să deschidă ușa. La plecare, nu se pune paltonul sau pălăria până când ușa nu se închide.

Descălțarea

Unul dintre cele mai importante și cunoscute obiceiuri din Japonia este cel legat de descălțarea la intrarea în casă. Dar cum se face exact?

Intrarea din față, numită genkan, este de obicei o podea la un nivel mai jos și locul în care pantofii trebuie scoși. Nu fă greșeala de a sta pe podeaua înălțată, scoțând pantofii și lăsându-i pe genkan, pentru că pantofii nu trebuie să atingă niciodată podeaua înaltă.

Odată ce scoateți pantofii, trebuie să îi aranjați de-a lungul marginii genkan-ului, cu vârfurile îndreptate spre exterior. Acest lucru facilitează și încălțarea pantofilor la plecare.

Multe case japoneze oferă papuci la intrare. Dacă nu sunt disponibili, trebuie să te asiguri întotdeauna că porți șosete sau ciorapi, deoarece este considerat a fi nepoliticos să rămâi cu picioarele goale.

Majoritatea locuințelor vor avea și papuci separați pentru toaletă. Papucii de baie se folosesc doar în timp ce folosești toaleta, iar la revenire se reiau papuci de casă.

De asemenea, trebuie menționat faptul că trebuie să scoți papucii atunci când intri într-o cameră cu covorașe tatami.

La ieșirea din casă, rețineți, de asemenea, să scoateți și să puneți papucii înapoi la fel de frumos ca atunci când ați ajuns.

Oferirea un cadou

Ca în majoritatea țărilor, când vizitați prima dată casa cuiva, este obișnuit să aduceți un mic dar. În Japonia sunt bine primite darurile care pot fi consumate- un coș de fructe, o sticlă de vin sau un desert.

Nu trebuie să fie scump sau mare, dar împachtarea într-o pungă frumoasă sau de ce nu, într-o furoshiki (cârpă tradițională de împachetare care poate fi reutilizată) și prezentarea într-un mod politicos, va arăta gazdei că ești familiarizat cu cultura japoneză și ești mulțumit pentru invitarea ta. În timp ce dăruiește un cadou, cei mai mulți japonezi spun Tsumaranai mono desu ga …, ceea ce înseamnă „Nu este nimic special, dar aici este ceva pentru tine”. Este un mod respectuos de a aduce mulțumiri.

Există obișnuința ca darurile să fie desfăcute la primire, ele putând fi uneori refuzate, în funcție de situație. Este politicos să inviți gazda să îl deschidă, altfel te va întreba dacă o poate face.

Ce este de evitat: nu se oferă flori albe, deoarece sunt asociate cu înmormântarea. Nu se oferă daruri care afișează cifra 4 (simbolizând moartea) și cifra 9 (simbolizând suferința și tortura), de asemenea un pieptene este neadecvat. Pentru cadourile de nuntă, oglinzile și obiectele ceramice, precum și articolele din sticlă, foarfecele și cuțitele nu sunt cadouri corespunzătoare deoarece simbolizează ruperea sau tăierea relației. Pentru o casă nouă sau un magazin nou deschis, orice lucru care aduce în minte focul și incendierea, inclusiv scrumierele și brichetele, trebuie să fie evitate.

Unde să te așezi

Odată ce toate urările și ritualurile de intrare au fost făcute și ai intrat în camera de zi, cel mai bine este să stai în picioare până când ți se va spune unde să te așezi.

Locul de onoare într-o încăpere se numește kamiza. Este locul sau poziția cea mai confortabilă, de obicei cea mai îndepărtată de ușă – pentru că acesta este este locul cel mai cald și cel mai sigur în caz de atac în perioada feudală. Într-o cameră în stil occidental ar fi un fotoliu sau o canapea confortabilă sau în capul unei mese.

Atitudinea corectă este să se lase kamiza liberă pentru cea mai importantă persoană prezentă, fie un oaspete de onoare, fie o persoană de rang înalt. Cu toate acestea, dacă ești încurajat de către gazdă să te așezi pe acest loc, este acceptabil să o faci.

Maniere în timpul mesei

Dacă vei rămâne la masă, este mai bine să urmezi obiceiurile celorlalți membri ai casei. Fiecare familie ar putea avea propriile reguli despre tacâmuri, feluri de mâncare, obiceiuri alimentare și așa mai departe, așa că încearcă să observi ce fac ceilalți și urmează în consecință.

Japonezilor le place să-i mulțumească bucătarului și să-și exprime în mod constant cât de delicios este, să spună oishii  sau umai.

Dacă nu complimentezi mâncarea, nu știe dacă îți place. Încearcă să-ți exprimi recunoștința și cât de mult te bucuri de masă. Dacă nu îți place într-adevăr ceva, fii politicos și spune că nu ești un mare fan al acestui tip de hrană  și ei vor înțelege. Nu e nevoie să te prefaci, dar nu reacționa negativ la un produs alimentar. Încearcă toate produsele. Gazda este conștientă de diferențele culturale și sigur a încercat să vină în întâmpinare cu mâncăruri adecvate.

E bine să pui întrebări despre un fel de mâncare, cum se face sau care sunt ingredientele. Gazda va fi mai mult decât bucuroasă să te învețe despre hrana japoneză!

La sfârșitul mesei oferă ajutorul tău la curățarea mesei și spălatul vaselor, așa este politicos. Cel mai probabil, gazda îți va mulțumi pentru ofertă și te va invita să te relaxezi și să te simți ca acasă. Este momentul potrivit pentru a sta împreună cu alți membri și pentru a admira decorul casei și a iniția alte mici discuții pentru a afla mai multe despre oamenii care v-au lăsat să intrați în viața lor privată.

Vizitarea unei case japoneze poate fi o experiență distractivă și interesantă, pentru că îți oferă o bucățică de viață și cultură japoneză, pe care probabil că nu le vei obține doar vizitând obiective turistice. A fi invitat într-o casă japoneză îți va aduce o experiență de neuitat.

Rememorează ce să faci și cum să faci pentru a te asigura că ești demn și de o a doua invitație.
shanti spirit simbol 2

Articole cu aceiași temă:

Eticheta la o masă indiană

Mâncatul cu bețișoare chinezești

shanti spirit simbol 2 Dacă dorești să primești toate articolele și traducerile noastre, direct în inbox-ul tău, fără să te mai străduiești să le cauți… te invităm să te ABONEZI la noutăți.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here