Sanatatea Copilului Tau. Incotro?

0

Sanatatea Copilului Tau. Incotro?

Cu douazeci de ani in urma, nu mi-as fi imaginat nici in “ruptul capului” ca va veni ziua in care voi sta in fata unei audiente atat de numeroase. Dar iata-ma, acum, in fata voastra pe aceasta scena… nu doar pentru a vorbi, asa ca sa ne aflam in treaba… ci pentru a va convinge ca a sosit momentul ca VOI, in calitate de parinti, sa raspundeti la o intrebare: Incotro alegeti sa se indrepte sanatatea copiilor vostri?

In fiecare zi trebuie sa luam o multime de decizii, unele mai importante, altele mai putin semnificative. V-­ati intrebat vreodata ce impact au aceste alegeri? Conform lui Aristotel, cunoscutul filosof din Grecia Antica, „alegerea, nu sansa, ne determina destinul.”” ~ Blog SanoVita

Sunt cateva cuvinte care m-au pus pe ganduri. Cateva cuvinte, citite de curand pe unul din blogurile care promoveaza hrana sanatoasa si in acelasi timp gustoasa. Un blog la care ma intorc, intotdeauna, cu placere si interes.

Prin fata ochilor mei se deruleaza toate momentele in care am crezut ca asa mi-a fost scris destinul. Momente in care, de fapt, totul a depins de alegerile mele. Alegeri ce au fost cateodata bune, cateodata mediocre, iar cateodata… mai bine nu alegeam asa!

Dar astazi, o sa-ti vorbesc tie, in calitate de parinte. Ai deja o varsta la care stii ce alegeri ai facut. O varsta la care stii deja ce efecte au avut diversele tale alegeri in ceea ce priveste sanatatea.

Dar… te intreb eu, acum… pentru ca esti parinte.

Iti iubesti copilul?

Ai raspuns, Da? Felicitari! Asta se presupune ca trebuie, in primul rand, sa faca un parinte pentru copilul sau. Sa il iubeasca. Sa il iubeasca “pana la infinit si inapoi“, ca sa citez din declaratiile pe care mi le facea fetita mea, cand era micuta.

Si totusi… te intreb din nou.

Iti iubesti copilul? Esti sigur?

Stiu, vei raspunde tot “Da”.
Insa, vreau sa focalizam putin discutia.
Cum ii arati copilului tau ca il iubesti?

Ii satisfaci toate nevoile, cerintele, dorintele. Stiu. Majoritatea parintilor facem acest lucru.
Ii cumperi ciocolata, bomboane, vata de zahar, gogosi, prajiturele, chipsuri si… fel de fel de alte chestii super gustoase, care… sa recunoastem… ne-au incantat tuturor copilaria.

Nu mi-am propus sa transform acest articol intr-unul culinar, asa ca nu o sa insist in a enumera toate alegerile pe care un parinte le face pentru alimentatia copilului sau.

Te uiti mirat la mine, intrebandu-te cine sunt eu ca sa am pretentia ca trebuie sa ma asculti?

O sa-mi fac un scurt, extrem de scurt curriculum vitae. Si daca te satisface, te invit sa asculti in continuare.

De ce? Pentru ca, stiu cu siguranta ca, vei cadea pe ganduri.

Si poate, poate, vei lua cateva decizii pentru sanatatea copilului tau.

Deci…
Cine sunt eu?

Un om, o femeie, care a fost si ea copil. O fetita a caror parinti o iubeau, pana la infinit si inapoi. Si in dorinta lor de a-si vedea copilul fericit, i-au dat absolut tot ce isi dorea. Jucarii, carti, dulciuri sanatoase, fructe, legume, prajiturele fara E-uri, distractii, calatorii, sport. Absolut tot ceea ce un parinte putea sa ofere unui copil, intr-o Romanie in care, comunismul era la putere.
Si am crescut.

Ma bucuram de o sanatate “de fier”.

Revolutia m-a prins la 22 de ani, cu doi ani inainte de a deveni inginer.

Libertate multa am avut. Brusc!

Si, in acelasi timp, multe oferte si tentatii. Pe care, generatia mea nu si le-a restrictionat.

Incet, incet, tot ceea ce parintii mei au reusit sa cladeasca, toata sanatatea mea “perfecta” a inceput sa se deterioreze.

Dar eu nu bagam de seama.

Pana cand, in jurul varstei de 30 de ani… intr-un timp relativ scurt, am primit patru diagnostice medicale.

Nu o sa lungesc povestea pentru ca, nu sunt eu personajul principal aici.

Ci copilul tau.

Pe scurt… ca sa mentin subiectul in domeniul alimentatiei… am primit “tot tacamul” de diagnostice.

  1. Ca aperitiv, o spectaculoasa cadere de calciu… prima dintr-o serie lunga de alte aperitive similare.
  2. Felul unu, o gustoasa dioptrie de 0,5 la ambii ochi, ca sa faca vederea la distanta mai feerica.
  3. Felul doi, un interesant si fascinant (scuzati ironia) diagnostic de atacuri de panica.
  4. Ca desert, o hipertensiune declarata incurabila, in toata splendoarea ei.

Si in tot acest timp, am continuat sa ma bucur de placerile culinare ale zilelor noastre. Si nu doar de aromele si savoarea a tot ceea ce ingurgitam, dar si de toata gama de E-uri, conservanti si aditivi cu care suntem “tentati” zilnic. Noi, adultii… si copiii nostri.

Astazi, de la intelepciunea a jumatate de secol petrecut pe planeta asta, pot spune fara sa clipesc ca, alimentatia total nesanatoasa la care brusc avusesem acces, a fost cauza deteriorarii sanatatii mele. Si… nu doar de acces este vorba aici ci si de… exces.

Iar tu, ca parinte, ai acces deasemenea. Pentru ca traim aceleasi vremuri, iar tentatiile sunt pe zi ce trece tot mai greu de refuzat.

Dar, sa revenim la “cartea mea de vizita”.
Fiind o luptatoare din fire si… deoarece medicii, inafara de injectii, pastile si afirmatii de genul “trebuie sa luati tratamentul toata viata“, altceva nu considerau ca mai trebuie sa stiu… am devenit autodidacta. Am citit, am studiat, iar intr-o zi, dupa un examen legat de nutritie bio, m-am ales si cu o diploma de consultant in aceasta directie.

Asa sunt eu… imi place sa colectionez diplome. Si sa aplic pe propria persoana fel de fel de cunostinte.

Si, in aceasta calitate, am venit eu astazi, la scena deschisa… sa-ti vorbesc.
Poate ca esti sanatos, sau poate ca nu.

Poate ca ai timp sa repari situatia, sau poate ca nu.

Poate ca, totusi, alegand o alimentatie adecvata, o sa reusesti, cum am reusit eu, sa scap de toate diagnosticele puse. Cu alte cuvinte, sa imi vindec corpul.

Ei bine, da.

Strict prin schimbarea alimentatiei, am reusit sa schimb viitorul sumbru prescris de doctori. Sa nu ma intelegi gresit. Nu am nimic impotriva lor. Am intalnit si medici care erau precum ingerii. Dar, nu despre medicina alopata am venit sa vorbim astazi.

Ci despre tine si copilul tau.

Vreau sa ma privesti in ochi si sa citesti ce scrie acolo.

Alege sanatatea… a ta si a copilului tau! Depinde de tine!

Asa cum a depins de mine.

Pe scurt, problema cu calciul s-a rezolvat cel mai rapid. De ochelari am scapat dupa vreo doi ani si… asa ca fapt divers… la ultimul control oftalmologic (pe care la serviciu ni-l face anual) mi s-a spus ca vad 140%. Nu ma intreba ce e aia, ca nu stiu. Daca ar fi sa glumesc as spune ca, probabil, acum vad si dupa colt. Dar, fara gluma, stiu ca nu mai am nevoie de ochelari peste 10 ani.
Atacurile de panica au disparut si ele. In plus, schimbandu-mi alimentatia si studiind (de placere si curiozitate) zona suplimentelor alimentare, nu mai am nici diagnosticul de hipertensiune.
Evident ca, oricand pot pune la dispozitia doritorilor, toata gama de solutii personale pe care le-am gasit, toate analizele medicale de dinainte si dupa.

Si acestea fiind zise, destul despre mine!

Astazi… personajul principal este copilul tau. Copilul tau si alegerile pe care tu le faci in ceea ce priveste sanatatea lui. Sanatate care il va urmari toata viata. Sanatate care ii poate transforma destinul… in bine.

Asa ca stau acum in fata ta, privindu-te fix in ochi si iti spun:

Sanatatea copilului tau… Incotro?

Intelegi oare cu adevarat ca totul depinde de tine?

De tine, parintele pe care copilul il priveste ca pe un zeu.

De tine, parintele pe care copilul il adora si are incredere in el.

Daca incepem cu pasi mici, dar siguri, vom reusi. Straduieste-te sa faci alegeri mai bune in fiecare zi. Incepe chiar de astazi!” ~ Blog SanoVita

Ma uit in ochii unora dintre voi si vad ca sunteti sceptici.

Deja, va intrebati cum o sa va convingeti copilul sa isi schimbe alimentatia. Ei bine, va asigur ca puteti. Copilului ii place joaca. Copilului ii plac super eroii. Puteti transforma alimentele in super eroii copilului vostru.

Bineinteles ca, aripi sa zboare peste cladiri precum Superman, copilul tau nu va prinde, chiar daca va consuma superalimente. Dar, cu siguranta vei hrani radacinile viitoarelor aripi ale copilului tau: o sanatate de fier si o incredere de nestavilit. Iar viata lui va deveni cu siguranta mai frumoasa. Datorita tie, parintelui care il iubeste “pana la infinit si inapoi“.

Ce superalimente sa-i dai? De unde sa le gasesti?

Nu te ingrijora! Ai totul la indemana.

Orice selectie de alimente foarte bogate in nutrienti, cu important potential terapeutic, orice sursa de proteine, vitamine, minerale, enzime, antioxidanti, grasimi si uleiuri bune, se poate transforma intr-un super erou in jocul pe care-l vei juca impreuna cu copilul tau drag.

Cu putina imaginatie si cu ajutorul furnizorilor de superalimente (recunosc ca, preferatul meu este Sano Vita) vei gasi o solutie de a imbina: supraalimentele verzi (salata verde, varza kale, broccoli, prazul) cu celelalte supraalimente precum: seminte de in, afine, nuci de cocos, seminte de chia,  migdale, catina, merisoare, fructe de goji, aloe vera, busuioc, ghimbir, ginseng, usturoi, polen, miere si laptisor de matca, smochine, caju, curmale, ulei de cocos, ulei de susan… ca sa enumeram doar cateva.

Singurul secret al alimentatiei cu supraalimente este… moderatia. Dar tu, deja stii acest lucru. Moderatia este “sfanta” in toate domeniile vietii. Cred ca nu este necesar sa dezvoltam si acest subiect acum. Poate… la o alta intalnire.

Astazi, tot ce trebuie sa retii este ca aceste superalimente ofera, nu doar diversitate, ci si o doza imensa de minerale si vitamine, de care copilul tau are atat de multa nevoie.

Te asigur ca, nu doar superalimentele vor deveni prietenii copilului tau, dar chiar si relatia ta cu el se va schimba. Pentru ca, ma astept ca sa abordezi toata schimbarea ca pe o joaca, nu ca pe ceva imperativ. Iar daca tu vei stii sa te joci in acest domeniu, copilul tau va deveni super incantat.

Nu trebuie sa inventezi tu roata… acum. Cu siguranta vei gasi online o multitudine de retete culinare, atat dulci cat si sarate.

Indiferent de varsta, nu e niciodata prea tarziu sa incepi sa educi obiceiurile alimentare. Ale tale si ale copilului tau.

Poti pregati pentru copilul tau un mic dejun apetisant si hranitor, mixand intr-un blender un smoothie energizant pregatit dintr-o cana de lapte de soia, cu o banana si 2-3 linguri de fructe de goji, imbinand astfel nevoia organismului de hidratare cu necesarul sau de vitamine.

Un sandwich sanatos sau poate un bol cu cereale integrale (pentru fibre), in care adaugi fructe si legume (pentru vitamine si minerale) si lapte (pentru calciu), cu siguranta vor fi foarte apreciate de copilul tau, daca, le prezinti intr-o forma amuzanta. Sau daca, aplicand tactica jocului, printre zambete si rasete, vei coopta copilul la pregatirea mesei.

Sau, ca gustare niste clatite sanatoase pe care, in loc de dulceata si gem, le vei unge cu un unt de arahide crocant.

Ori poate, niste briose cu merisoare, rumene si pufoase, sau cateva fursecuri de migdale cu merisoare ce vor reprezenta pentru copilul tau, nu doar un desert crocant si savuros, ci un desert ce are in compozitie ingrediente naturale, cu ample beneficii pentru organism.

Si evident, ai intotdeauna la indemana varianta unui smothie cu unt de arahide ce contine grasimi sanatoase, banane pentru dulceata lor si lapte de soia pentru proteinele esentiale…

Nu ai incercat inca? Te asigur ca este super bun! Untul de arahide este preferatul meu. Crede-ma… am incercat pana acum absolut tot ce se gaseste pe piata in materie de unt de arahide. Si favoritul… la mare departare de toate celelalte… este untul de arahide de la Sano Vita. In special cel crocant. Chiar maine astept sa primesc o comanda… pentru ca, am ramas fara “provizii” intre timp.

Un copil ce mananca in mod obisnuit un mic dejun format din alimente sanatoase, consuma mai multi nutrienti esentiali pentru o crestere si dezvoltare sanatoasa decat copilul care sare peste micul dejun. Pe termen lung, acest copil, va manifesta un risc mai scazut de a dezvolta “afectiunile secolului nostru” precum obezitatea, diabetul sau bolile cardiovasculare.

Pe scurt, copilul tau, pentru care tu ai ales o alimentatie sanatoasa, are mult mai multe sanse sa devina un adult cu o alimentatie echilibrata si sanatoasa.

Si astfel, il ajuti sa NU devina un adult dependent de medic si pastile, il ajuti sa tina departe de el bolile declansate de comportamentul alimentar gresit, precum obezitatea, diabetul, cancerul, bolile cardiace, amenoreea, insuficienta hepatica, problemele dentare, infertilitatea, tulburarile digestive, atrofia musculara, refluxul gastro-esofagian, osteoporoza, depresia, etc, etc… etc. (nu, nu sunt balbaita. Am adaugat trei “etc”-uri ca sa subliniez cate alte boli vei reusi sa elimini din viata copilului tau).

Pentru a evita toate aceste neplaceri, trebuie sa adopti un stil de viata sanatos bazat pe legume, fructe, cereale integrale si seminte.

Evident ca, subiectul este mult prea vast pentru a avea pretentia ca il vom epuiza astazi.
Scopul intalnirii noastre a fost sa te convinga ca alegerile tale alimentare influenteaza sanatatea copilului tau.

Si chiar daca nu esti inca convins, sper ca, macar, sa te fi pus pe ganduri.

Pentru ca… inca mai este timp sa faci alegerea.

Pentru tine si copilul tau.

Constientizarea faptului ca avem de ales si ca intotdeauna vom avea, indiferent de circumstante, ne poate face mai puternici. Multe din bolile care se dovedesc a fi fatale – boli de inima, hipertensiune, obezitate, diabet si anumite tipuri de cancer – sunt rezultatul direct al alegerilor pe care le facem cu privire la stilul nostru de viata. Majoritatea sunt cauzate de mancatul in exces sau lipsa de exercitiu fizic si pot fi prevenite prin alegerea unui stil de viata mai sanatos.” ~ Blog Sano Vita

Eu, am ales si am iesit victorioasa.

Dar TU… ce viata alegi pentru copilul tau?

Note:

Documentare: Sano Vita
Surse foto: Sano Vita si Pixabay

2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here