“Pe de o parte sa scrii inseamna arta, dar mai exista si o alta fateta, aceea a afacerii; poti dezvolta care sunt criteriile tale? Ce este scrisul – arta sau afacere?”
Intrebarea face parte din interviul realizat si postat in premiera de Elika Baran, in rubrica Interviuri Necoventionale.
Interviu neconventional cu scriitoarea M.C.Simon – partea a 6-a
Ei bine… raspunsul nu este prea complicat.
Singurul criteriu pe care il luam in considerare, este… numarul de oameni carora le putem reda zambetul in fata unui viitor sigur si increderea in fortele proprii.
Si pentru ca intrebarea ta se refera strict la “afacere”, o sa concentrez raspunsul doar pe acest aspect.
Criteriul de care vorbeam este cuantificat prin zambete.
Dar aceste zambete au in spate o intreaga munca pe care semenii nostri care doresc sa paseasca pe calea “scrisului” sau mai exact pe calea “publicarii scrierilor lor”, trebuie s-o faca.
Dar nu o fac in orice conditii ci avandu-ne pe noi alaturi, astfel incat orice pas pe care l-ar face sa devina unul sigur si cu sorti de izbanda.
Permite-mi sa explic, pentru ca am sarit peste etapa obligatorie numita la orele de limba romana, “Introducerea”.
Dupa cum ai observat, cuprinsul a fost deja “atacat” si probabil ca nu o sa-l dezvoltam aici.
O sa mentionam doar ca este compus din incantarea de a depasi toti pasii ce trebuiesc facuti pe drumul asternut intre faza de a-ti dori sa devii autor de carte si cea in care chiar ti-ai implinit visul.
Dar… introducerea este cea care a declansat totul.
Hotarand sa devin scriitor si intr-un final sa renunt la meseria de inginer, m-am angajat pe un drum plin de peripetii.
Toate acestea datorate faptului ca sunt o fire foarte incapatanata si mai mult decat atat… foarte mandra.
Posedand aceste doua ingrediente care pot fi privite din anumite unghiuri ca fiind un handicap in viata, am incercat sa le folosesc in interesul propriu si cu timpul m-am transformat intr-o autodidacta care simte placere atunci cand reuseste sa mai faca ceva cu “mainile proprii”.
Sarind peste substratul care poate fi interpretat, prefer sa ne indreptam catre partea foarte serioasa a acestei afirmatii.
Ca atare trebuie sa mentionez ca aceste doua “calitati” impreuna cu jumatatea masculina a sufletului meu, m-au ajutat sa ma transform dintr-un aspirant, in autor, si mai mult, intr-unul foarte apreciat, dupa cum imi place sa cred.
Evident puteti observa ca mai am o calitate (definita ca “problema” de catre mama mea care intreaba cateodata… “Ti-au murit laudatorii, scumpo?”)… uneori cad in extaz admirandu-mi puterile si capacitatea de adaptare .
Sa revenim deci la introducere.
Avand de partea mea cealalta jumatate, am reusit sa parcurg absolut toti pasii necesari, fara sa coste nici macar un banut.
De fapt, daca ar fi sa fiu foarte sincera, totul a costat exact 1,9 dolari, contravaloarea cumpararii domeniului de tip “.com” ales pentru viitoarea mea platforma de scriitor.
Din acel moment si pana in clipa in care prima noastra carte a devenit realitate… o realitate aflata in mainile cititorilor, absolut toate etapele ne-am ambitionat sa le parcurgem cu fortele proprii si am studiat din greu ca sa devenim nu numai buni in acel domeniu, ci chiar foarte buni.
Si am devenit atat de buni incat in urma cu doua saptamani, am primit o propunere din partea unei cunoscute edituri cu filiale in UK, Spania si Irlanda sa devenim un fel de parteneri, project manageri sau cum doriti sa numiti asta… care sa preia scriitorii ce isi trimit manuscrisele spre aprobare, de la faza de corectura, trecand prin cea de formatare si design, pana la faza de publicare si evident preluand dupa aceasta procesul de marketing.
Recunosc ca a fost o imensa surpriza aceasta oportunitate, cu atat mai mult cu cat planul nostru pe care nu-l dadusem publicitatii oficial, era sa ajutam cat mai multi oameni sa isi publice cartile si astfel sa-si controleze viitorul prin construirea de venituri reziduale.
Venituri care nu au nimic de a face cu atat de multele scheme piramidale de imbogatire “peste noapte”, care sunt vehiculate si carora le cad “prada” atat de multi oameni.
Ei bine… si ca sa concluzionam… criteriile si afacerea noastra deocamdata se adreseaza vorbitorilor de limba engleza care doresc sa paseasca pe acest drum.
In cazul in care apare in mintea cititorilor nostri intrebarea legata de motivul alegerii acestui segment de “piata”, o sa spun ca… deocamdata legislatia si birocratia din tara noastra, reuseste nu numai sa transforme oamenii in fiinte nefericite, dar chiar sa le ucida si poate putinele sperante pe care le mai aveau intr-un potential viitor fericit.
Imi amintesc fara placere cum, cu cativa ani in urma, am publicat o carte tradusa de mine din engleza in romana… o carte a unei Academii de Studii a unei stiinte invaluite in mister de-a lungul istoriei.
Intregul proces ne-a scos din buzunare niste sume enorme de bani… doar ca sa ne fie puse in brate cartile publicate si sa auzim… “Acum descurcati-va cu vanzarea”.
Ne-am descurcat pana la urma, le-am dat aproape pe toate gratuit doritorilor, lucru care ne-a adus o imensa satisfactie.
Insa intregul proces de tiparire a unei carti in tara noastra, ne-a lasat un gust amar.
Poate ca, intr-un viitor nu foarte indepartat, vom studia mai mult si aspectele din viata unui scriitor roman, si probabil ca vom reusi sa gasim o portita pentru a-i ajuta si pe acestia dar deocamdata… daca va simtiti depasiti de situatie si ati dori sa va asigurati un viitor frumos scriind in limba engleza, suntem oricand “available” pe pagina de contact a noului nostru website facut special pentru scriitori (Writers Pay it Forward).
Tot acolo veti gasi foarte curand si ultima noastra carte care descrie absolut toti pasii pe care trebuie sa-i parcurgeti si va fi doar alegerea voastra daca doriti sa delegati anumite faze altor profesionisti sau veti dori sa deveniti proprii specialisti.
Pentru oricare dintre variante, va stam la dispozitie cu raspunsuri la orice intrebare pertinenta pe care o puteti avea.
Ups… am uitat sa specific… sfaturile si indrumarile sunt “free of charge” .
Intrebarea face parte din interviul realizat si postat in premiera de Elika Baran, in rubrica Interviuri Necoventionale.
Interviu neconventional cu scriitoarea M.C.Simon – partea a 6-a
Daca doresti sa primesti toate articolele si traducerile noastre, direct in inbox-ul tau, fara sa te mai straduiesti sa le cauti… te invitam sa te ABONEZI la noutati.