Relația dintre creier și stomac este atât de apropiată încât chiar și iubirea se simte prin așa-zișii “fluturi” în stomac. Cu toate acestea, nu tot ce zboară se mânâncă. Există momente când mănânci pentru a ascunde sentimentele care nu sunt plăcute, provocând, pe termen lung, o problemă.
Din acest motiv, prezentăm următoarele semnale care pot indica faptul că mănânci pentru a-ți ascunde emoțiile:
- Foamea emoțională începe brusc. Total opus, foamea fizică apare treptat.
- Când mănânci pentru a atenua un sentiment, nu contează dacă stomacul este plin sau gol, vrei doar să mănânci. În acest caz, ai tendința de a alege un anumit aliment, deoarece nu îți mai place nici un fel de mâncare; o situație contrară se întâmplă când mâncatul se datorează foamei fizice.
- Este nevoie de o satisfacție imediată. În special este vorba despre un aliment nesănătos.
- Nu contează dacă ai stomacul plin. Simți nevoia de a continua sa mănânci, indiferent dacă asta va provoaca disconfort (durere sau inflamare).
- Se nasc noi emoții, după excesul de hrană există un sentiment de vinovăție.
- Pare că ai un grad de control. Cu fiecare mușcătură crezi că situația începe să se calmeze și te simți mai încrezător în legătură cu ceea ce se va întâmpla.
Câteva sfaturi pentru a evita consumul emoțional:
- Dedică 20 de minute unei activități care te relaxează: joacă-te cu copiii, întinde-te puțin, fă un duș fierbinte, îngrijește florile. Dintr-o dată, îți vei da seama că pofta ta a dispărut.
- Evită să mănânci singur. S-a constatat că cei care mănâncă singuri în bucătărie consumă cu 30% mai multă mâncare.
- Fă o poză la ceea ce vei mânca. Cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin-Madison au cerut unui număr de 43 de persoane să facă o poză a ceea ce urmau să mănânce și acest gest simplu a fost suficient pentru ca ei să își reducă porțiile.
- Mănâncă numai la masă. Mai multe studii arată că atunci când mănânci pe canapea, la birou, în mașină sau în picioare lângă chiuvetă, creierul nu înțelege că ai mâncat o masă și acest lucru îți poate da un apetit excesiv mai târziu. Chiar și atunci când mănânci o gustare simplă, fă-ți timp să o pui pe o farfurie și stai la masă.
Nu uita: O dietă echilibrată influențează nu doar de bunăstarea ta fizică, ci și pe cea emoțională.
Cum să slăbești câteva kilograme fără să le pui imediat la loc? Și, în plus, să te schimbi pe ține însuți și lumea din jur? Richard Watson, profesor de filozofie la Universitatea Washington din St.Louis, specializat în opera lui Descartes, nu prezintă o soluție comodă, de tip New Age, bazată pe puține grăsimi, la problema greutății. În fond, afirmă el, “programul de slăbire este conținutul, filozofia vieții este formă”. Asta veți găsi în cartea Dieta filozofului de Richard Watson. Erudită, excentrică, plină de umor și iconoclastă, ea este un amestec de bun-simț și filozofie carteziană, deopotrivă un manifest moral și un manual practic, care pornește de la presupunerea că a înțelege misterele scăderii în greutate și cele ale universului reprezintă ambiții întrucâtva compatibile, ba chiar înrudite….
E și cititul un mod de a scăpa de obsesia mâncatului.
Dacă dorești să primești toate articolele și traducerile noastre, direct în inbox-ul tău, fără să te mai străduiești să le cauți… te invităm să te ABONEZI la noutăți.