Nu învăţăm pentru şcoală, ci pentru viaţă. ~ Seneca
Copilul tău nu vrea să meargă la școală? Poate că nu are motivație … aceste sfaturi te vor ajuta să-i arăți partea luminată și dragostea de școală!
Uneori copiilor nu le place să meargă la școală. Trebuie să-i încurajăm!
Implică-te
Copiii sunt sensibili la semnalele tale. Interesul lor pentru școală poate crește atunci când și tu ești implicat. O poți face activând în comitetul de părinți, să te oferi voluntar pentru activități extrașcolare, să mergi frecvent la școală să te întâlnești cu profesorii lor.
“Copiii trebuie să simtă că susțineți școala și că aveți o relație bună cu ea. Dacă această relație se deteriorează sau se descompune, este mai dificil pentru copilul dumneavoastră să fie pozitiv”. A spus Jeff Kugler de la Institutul de Studii în Educație al Universității din Toronto.
Nu te lăsa păcălit de note
Este normal ca notele copilului să te îngrijoreze și să consulți profesorul dacă sunt prea mici. Dar nu fă din asta singura prioritate si, mai presus de toate, evită stabilirea unui barem prea mare.
“Este cel mai bun mod de a face copiii să nu le placă școala. Vrem ca ei să iubească școala. Părintele ar trebui să se concentreze asupra procesului de învățare în sine, nu doar asupra notelor”, a spus Jeff Kugler.
Renunță la cuvântul “enervant”.
“Nu cred în acest cuvânt”, spune Deborah Chesnie Cooper, psiholog de educație și dezvoltare din Toronto. Mai degrabă, este ea de părere, atunci când copiii spun că sunt plictisiți, ei doresc mai mult să spună că sunt frustrați în procesul de învățare (pentru că materia este prea dificilă sau prea ușoară), ei nu înțeleg utilitatea obiectului (de exemplu, matematica), că nu le place cum le este predat sau sunt preocupați de necesitatea sa.
Vorbește cu copilul tău, întreabă-l ce găsește plictisitor. Soluția poate fi găsită în strategii noi de învățare, provocări suplimentare sau o prezență crescută din partea ta.
De asemenea, îi poți explica copilului că fiecare are subiecte care îi plac și altele care îi plac mai puțin și că nu suntem în mod necesar excelenți în toate, ceea ce nu ne împiedică să reușim. Această conștiință simplă poate diminua “plictiseala” pe care copilul o simte despre un anumit obiect, precum și stresul său.
Ajută-l cu temele
Asta nu înseamnă că trebuie să le faci cu ei (deși sfatul tău este util în special pentru copiii mici), dar îi puteți ajuta să stabiliți un program.
Dacă unor copii nu le plac temele, nu este neapărat pentru că le este dificil, ci mai degrabă pentru că au tendința să amâne sau să le facă într-un ritm rapid. Stabiliți un timp pentru teme și rămâneți ferm: de exemplu, după ce au luat o pauză de la școală, dar înainte de a se uita la televizor sau de a începe un joc.
Ajută-i să se organizeze și să adopte o rutină. Copiii vor considera mai ușor accesul la teme dacă știu că pot termina cu un minim de bătaie de cap și au timp să se relaxeze și să se distreze.
Ajută-l să înțeleagă greșelile pe care le-a făcut și să facă și corecțiile necesare. Discutați temele și răspundeți la întrebări specifice. Veți descoperi care este punctul slab în înțelegere. Iar întotdeauna încheie punctând cu certitudinea despre abilitatea lui de a ajunge să le rezolve singur.
Oprește mașina!
Știi, nu, cât de apăsătoare este munca (și atitudinea la locul de muncă) atunci când ți se cere să faci prea mult. Este același lucru și pentru copii.
O pauză îi va menține proaspeți și gata pentru a doua zi cu mai multă energie și entuziasm. Așadar, asigurați-le la sfârșit un timp de relaxare activă.
Selecție din articolele lui Stuart Foxman
Şcoala trebuie să te înveţe a fi propriul tău dascăl, cel mai bun şi cel mai aspru.
~Nicolae Iorga