Pentru cea mai mare parte a istoriei, superstițiile din întreaga lume au jucat un rol imens în modelarea culturilor și a societăților.
Când cineva vorbește despre superstiții, își imaginează deseori că se bazează pe legende străvechi, chiar și pe o confruntare simbolică a binelui și a răului. Cu toate acestea, cele mai multe dintre aceste ritualuri au la origine o formă de prudență pragmatică.
Superstiții și originea lor
Potcoava
Unii oameni cred că, pentru a aduce noroc și pentru a ține coșmarurile departe, trebuie să atârni o potcoavă deasupra ușii, cu capetele îndreptate în sus. Această convingere provine din faptul că o potcoavă de cal are șapte găuri, considerat a fi un număr norocos și este făcută din fier, astfel încât se poate presupune că prin rezintența ei va opri spiritele rele care te pot bântui în vis.
Bătutul în lemn
Bați în lemn sau pur și simplu spui “bate în lemn”, după ce ai făcut o declarație. Se crede că expresia provine dintr-o credință străveche că spiritele bune trăiau în copaci, așa că bătând în ceva din lemn, o persoană cheamă spiritele pentru protecție.
Pisica neagră
Pisica, un animal venerat la originile sale, pentru capacitatea ei de a cădea mereu pe labele sale fără să se rănească vreodată. Frica de pisica neagra a aparut in Evul Mediu în Europa, mai ales în Anglia. Caracterul său independent, asociat cu suprapopularea în marile orașe, a contribuit la condamnarea sa. Iar când bântuirea vrăjitoarelor a invadat Europa, multe femei au fost acuzate că practică magie neagră, prin asociere cu pisicile pe care le adăposteau.
De aceea oamenii au avut tendința de a ucide toate pisicile negre pe care le întâlneau, doar că prin uciderea pisicilor au ajutat ca șobolanii să se răspândească și știm foarte bine astăzi unde a condus. Deci, putem concluziona că … practica vrăjitoriei ar fi ajutat oamenii să se protejeze de ciumă, dar nu toată lumea este gata să audă asta.
Oglinda spartă
Această superstiție este una dintre cele mai răspândite în lume. Cu toate acestea, originea sa este mai puțin surprinzătoare. Primele oglinzi ale egiptenilor, evreilor și grecilor din antichitate erau făcute din metal lustruit (cupru, bronz, argint sau aur). Din pricina asta, ele nu se puteau sparge. În jurul secolului al IV-lea î.e.n, au apărut primele oglinzi pe bază de sticlă. Ele au fost folosite de oracole pentru a citi viitorul, acoperindu-le cu un strat subțire de apă.
Această superstiție vine de la romani, care credeau că oglinzile fac mai mult decât să trimită înapoi propria imagine. Ei au crezut că oglinda capturează sufletul celui care s-a admirat și că, în mod necesar, dacă oglinda s-a spart, la fel și sufletul său. Și din moment ce credeau că viața în sine este reînnoită la fiecare șapte ani, era necesar să se aștepte următorul ciclu, astfel încât bucățile sparte ale persoanei să fie reconstituite.
Unii au crezut că este posibil să se ferească de vrajă așteptând șapte ore înainte de a ridica bucățile oglinzii și de a le îngropa pe o noapte cu lună plină.
Vineri pe 13
Vineri, 13 a fost o sursă de superstiție încă din secolul al XIX-lea. Deși originea este învăluită în speculații și teorii, impactul este evident. Mulți oameni vor evita în mod intenționat să facă ceva semnificativ (cum ar fi întâlniri de afaceri, nunți etc.), datorită credinței că ziua este blestemată și este o sursă de rău.
Frica de vineri 13 se pare că provine din ziua de vineri 13 octombrie 1307 când regele Filip al IV-lea a ordonat ca Jacques de Molay- Mare Maestru al Cavalerilor Templieri și alți zeci de templieri francezi să fie arestați simultan.
Superstițios, până unde?
Probabil ești ca majoritatea oamenilor, care ocazional manifești o gândire sau un comportament superstițios, chiar fără a realiza că o faci. Dar ia gândește-te: Când a fost ultima dată când ai bătut în lemn sau ai evitat o pisică neagră?
În încercarea noastră de a înțelege superstițiile, să începem prin definirea lor. La urma urmei, nu toate ritualurile sau credințele sunt superstiții. Linia de divizare este dacă dai un alt fel de semnificație ritualului.
Să luăm exemplul multor sportivi care fac diverse semne sau spun diferite formule înainte de începerea unei competiții. Nu e nimic rău să te motivezi și să te încurajezi într-un moment tensionat. Dar ca să dai ritualului puterea de a te controla el pe tine, devine o problemă.
De fapt dorința de mai mult control sau siguranță este forța motrice din spatele majorității superstițiilor. Tindem să căutăm o regulă sau o explicație pentru ce se întâmplă. Iar uneori, crearea unei certitudini false este mai bună decât lipsa de certitudine.
Un sentiment de securitate și încredere sunt, probabil, cele mai mari beneficii pe care le primim emoțional din gândirea sau comportamentul superstițios – cum ar fi purtarea unui obiect sau purtarea unui articol de îmbrăcăminte pe care îl considerăm a fi norocos.
Totuși cheia este să acorzi atenție propriei gândiri, mai ales dacă simți anxietate, îngrijorare excesivă, îți provoacă probleme de somn, gânduri obsesive și epuizare. Dacă întâmpini astfel de simptome sau dacă ai un comportament ritualizat repetitiv care este în afara controlului – superstițios sau nu – cere cu încredere ajutor profesionist de la un psihoterapeut.