Teponaztli

0

Teponaztli

Teponaztli este un tip de tambur fantezat folosit în Mexic de către azteci și culturile aferente.

Teponaztli este realizat din lemn de esență tare, adesea întărit prin foc. La fel ca majoritatea tobelor tăiate, teponaztli are două fante pe partea lor superioară, tăiate în forma unui “H”. Benzile sau limbile rezultate sunt apoi lovite cu malete din lemn de cauciuc sau cu coarne de cerb.

Erau de obicei decorate cu sculpturi de relief a diferitelor zeități sau cu desene abstracte și erau chiar sculptate în forme ale creaturilor sau ale oamenilor. Teponaztli din cultura Mixtec în ceea ce este astăzi centrul sudic al Mexicului sunt cunoscute pentru diferitele scene de luptă sculptate în relief.

Aceste tobe au variat de la aproximativ 30 cm până la 1,2 metri lungime. Un Teponaztli mai mare pot fi așezat pe un cadru de susținere. Cele mici pot fi așezate pe un cadru sau purtate de curele pe umăr.

Teponaztli s-au fost folosit ca acompamiament în dansuri sau recitări de poezii, de sărbători (așa cum se arată în Codul Florentin de mai sus) sau în război ca mijloc de comunicare.

Dacă dorești să primești toate articolele și traducerile noastre, direct în inbox-ul tău, fără să te mai străduiești să le cauți… te invităm să te ABONEZI la noutăți.

 

 

2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here