„Să nu te jenezi niciodată să recunoști că ai greșit. Asta înseamnă că ai evoluat și că azi ești mai înțelept decât ieri.” ~Jonathan Swift
Dacă ai făcut o greșeală sau ai rănit pe cineva, e nevoie să îți ceri scuze pentru ca cealaltă persoană să înțeleagă ce simți cu adevărat.
Pentru ca demersul tău să fie bine înțeles, trebuie să ții cont de câteva reguli:
Nu da vina. Când îți ceri scuze, trebuie să renunți la întrebările despre vină și să recunoști că celălalt se simt rănit. Concentrează-te pe modul de abordare a acestor sentimente.
Utilizează formule care încep cu “Eu”. Nu face o declarație care să implice intenția celuilalt, “Tu ai dat peste mine”. În schimb, expune faptele și spune cum te-au făcut să te simți (“Când mi-ai spus că nu ai timp să mă aștepți, m-am simțit rănit”).
Recunoaște ceea ce ai fi putut face și că o vei face, că cel puțin o parte din vină este a ta și oferă-te să faci pași pentru a face lucrurile să funcționeze. Acești pași ar putea implica acțiuni pe ambele părți, cum ar fi: ”Altădată când vă grăbiți, puteți să-mi spuneți când intenționați să plecați, ca să fiu gata la timp.”
Fii autentic. Nu uita că celălalt te cunoaște suficient de bine. Și el sau ea va putea să creadă că nu-ți pare rău și joci teatru. Dacă tocmai treceți printr-o ceartă, chiar cel mai bine exprimat mesaj de scuze nu va ajuta. Ia ceva timp să te repui într-o lumină pozitivă și mai potrivită. Totuși un prim pas trebuie făcut.
Scrierea unui mesaj de scuze (fie că este vorba de afaceri sau o relație personală) te poate ajuta să începi să remediezi greșeala făcută. Tonul va varia în funcție de tipul relației- de afaceri sau personală. Cu toate acestea, există anumite lucruri pe care trebuie să le incluzi pentru a te asigura că mesajul tău pare sincer:
Întreabă dacă mai poți face și altceva. Este posibil ca persoana față de care îți ceri scuze să știe cum altfel poți compensa greșelile. Dacă întrebi, arăți faptul că ești dispus să faci tot ce este nevoie pentru a arăta că scuzele tale sunt sincere și vrei să îmbunătățești situația.
De exemplu, poți spune: “Știu că ți-am stricat seara prin faptul că nu am participat la petrecerea ta, după ce am spus că o voi face. Pot să te invit să bem ceva împreună sau să îți pregătesc cina pentru a te recompensa? Vreau să știi cât de important ești pentru mine”.
Întreabă dacă se poate întâlni cu tine ca să-ți ceri scuze personal. În funcție de problemă, dorești să îți ceri scuze personal. Înainte de a termina mesajul, menționează că vrei să vă întâlniți într-un loc neutru, pentru a-i putea cere scuze față în față. Reține că, în funcție de subiect, acea persoană s-ar putea să nu vrea să te vadă. Cu toate acestea, trebuie să-ți oferi disponibilitatea.
Exprimă-ți sentimentele. La urma urmei, acesta este scopul mesajului. Reasigură-l că nu ai vrut să îi faci rău.
Data viitoare când vă vedeți unul pe altul în persoană, continuă repetând ceea ce ai exprimat în mesaj, astfel încât el sau ea să știe că ai vorbit serios și că problema este importantă pentru tine.
„Un om trebuie să fie destul de mare ca să-și recunoască greșelile, suficient de deștept ca să învețe din ele și îndeajuns de tare ca să le îndrepte.” ~ Alphonse Allais