Tradiții africane

0

Foto: Pinterest

Africa are o societate multiculturală cu nenumărate triburi și grupuri etnice pe întreg continentul.

Fiecare grup are obiceiuri care sunt unice. Cu toate acestea, în toate grupurile etnice din întreaga Africă, unitatea familiei este de cea mai mare importanță. Ea se reflectă în obiceiurile fiecărui trib.

Printre popoarele Wodaabe din Niger, Camerun, Republica Centrafricană, Ciad și Nigeria, femeile își aleg soții. Tribul este popular pentru festivalul său tradițional de șapte zile, cunoscut sub numele de yaki. Aici bărbații se decorează și dansează în speranța de a atrage atenția unei posibile partenere. Femeile Wodaabe au voie să se căsătorească cu mai mult de un soț.

În triburile Surma din Etiopia, căsătoria este de obicei aranjată după un concurs de bătăi cu bețe. Tinerii se lovesc reciproc nemilos cu bastoane, pentru a-și dovedi calitățile de a deveni soți. Fiecare fată își selectează luptătorul preferat din concurs. Ea îi trimite mesaje indirecte prin intermediul prietenilor și rudelor pentru a-și exprima interesul.

Calitățile miresei

Calitățile căutate la o fată sunt frumusețea, harnicia și veselia.

În majoritatea comunităților africane, ceremoniile de nuntă implică sărbătoare, sacrificiu animal, dans și binecuvântări.

Un alt obicei tradițional în cultura africană este acela că mirele îl plătește pe tatăl miresei pentru a compensa “pierderea” fiicei. De asemenea, asta indică faptul că mirele este capabil financiar să-și sprijine soția.

Nunta

Nunta este ținută de preferință noaptea când este lună plină. Se consideră ghinion dacă nunta are loc când luna nu este luminată. Sărbătorile de nuntă pot dura câteva zile și evenimentul este destinat să fie unul plin de bucurie.

Copiii

Iată câteva obiceiuri legate de copii care, sperăm,  vă vor stârni interesul:

În Namibia, poporul Himba nu părăsesc niciodată copilul nou-născut. Nici măcar nu-l pot lăsa jos de teamă că ar putea fi furat de niște duhuri răutăcioase.

Poporul Wodaabe din Niger evită să numească copilul până la împlinirea a 12 ani, cu speranța că acesta nu va fi identificat de spiritul morții.

În cultura africană, un copil învață de la o vârstă fragedă cum să devină un bun membru al tribului său. Fiecare membru al tribului aparține unui grup de vârstă care are îndatoriri speciale în trib. Fiecare persoană este așteptată să contribuie, luând parte la activități și respectând obiceiurile.

De-a lungul timpului, comunitățile africane au marcat tranziția ciclului de viață din ziua în care s-au născut până în ziua morții. Aceste tranziții importante sunt marcate de festivități unice care sunt denumite în general, ritualuri de trecere.

Aceste ritualuri sunt semnificative pentru africani. Acestea marchează etapele importante pe care fiecare persoană le traversează în viață și așteptările societății în fiecare etapă.

Circumcizia

Circumcizia este aproape unanimă pe întregul continent. Totuși comunitățile celebrează acest ritual de trecere în mod diferit. Acesta implică înlăturarea prepuțului și este adesea făcută de bătrânii din sat. Celui circumcis îi este interzis să țipe sau să plângă, deoarece acest lucru este considerat un comportament laș. În urma ceremoniei de inițiere, inițiații sunt duși într-un loc retras departe de casele lor. Aceștia petrec cel puțin opt zile de recuperare.

În trecut, multe comunități africane au practicat circumcizia feminină. Între timp ea a fost incriminată în multe țări de pe întreg continentul. Deși unele triburi încă practică mutilarea genitală a femeilor, mulți au adoptat practici mai puțin dăunătoare fetelor.

Moartea

Moartea este văzută diferit în funcție de comunitate. În timp ce unele triburi cred că moartea este sfârșitul călătoriei unei persoane prin viață, alții cred că cei care au trecut dincolo pur și simplu se odihnesc.

Aceaste diferențe în credință evidențiază diversele moduri în care comunitățile africane se ocupă de decedat.

La poporul Yoruba din Nigeria, morții sunt îngropați cu o grămadă de obiecte, inclusiv alimente, haine și păsări. Alte triburi din Nigeria își îngropă morții împreună cu sulițe, scuturi, tigăi și oale pentru a se asigura că vor avea tot ce au nevoie în viața de apoi.

În Africa de Sud sunt efectuate ritualuri speciale la domiciliul persoanei decedate înainte de înmormântare. Toate imaginile sunt orientate spre perete, în timp ce toate oglinzile, ferestrele și suprafețele reflectorizante sunt acoperite pentru a se asigura că morții nu se pot vedea.

Patul persoanei este scos din dormitor, iar o lumină de noapte este ținută aprinsă în casa lui de rude și prieteni.

Sursa: face2faceafrica.com

Dicţionarul de istorie şi civilizaţii africane, apărut sub egida prestigioasei Edituri Larousse, prezintă elemente specifice continentului negru: obiceiur, ritualuri, tradiţii şi, totodată, diversitatea sa geografică, etnică, lingvistică şi culturală. Bazându-se pe rezultatele descoperirilor arheologice recente, el ne descrie o istorie complexă, de la apariţia omului până în prezent. Dicţionarul este completat de o bibliografie şi un atlas.

shanti spirit simbol 2

2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here