Traditii de Sfantul Stefan. Martir si Catedrala

0

Traditii de Sfantul Stefan

traditii de sfantul stefanTraditii de Sfantul Stefan

 

Sfantul Stefan, unul dintre ucenicii lui Iisus si primul martir al Bisericii, este serbat pe 27 decembrie, in a treia zi de Craciun, existand credinta ca acesta ii ajuta pe bolnavi si pe cei care se judeca de multa vreme.

O veche traditie spune ca de ziua Sfantului Stefan este bine sa aducem in casa icoana care-l infatiseaza pe acest martir, sfantul ajutandu-i pe crestinii care au probleme de sanatate, dar si pe cei care se judeca de multa vreme cu alte persoane.

In traditie se mai spune ca pentru sporul casei si sanatatea rudelor bolnave sau pagubite este bine ca in 27 decembrie sa daruim icoana Sfantului Stefan sau o candela noua, aprinsa.

In aceasta zi, in biserici se pomenesc crestinii care au murit in imprejurari dramatice si se impart pachete cu alimente celor care poarta numele Sfantului Stefan.

In unele zone din Muntenia se prepara Painicile lui Stefan, care au forma rotunda si sunt facute dintr-un aluat asemanator cu cel de cozonac.

Unse cu miere, aceste painici rotunde amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfantul Stefan. Dupa ce se sfintesc de catre preot, la biserica, se impart de pomana copiilor saraci.

Se mai zice ca in aceasta zi persoanele certate trebuie sa se impace.

Stefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, care il urmau pretutindeni si care au asistat direct la faptele sale. El a fost condamnat la moarte in anul 33, de autoritatile iudaice, deschizand drumul unui impresionant sir de martiri crestini, pedepsiti pentru credinta lor.

Sfantul Stefan era de neam ales si provenea din semintia lui Avraam. Numele lui este de origine greceasca – Stephanos – si inseamna “coroana”, “ghirlanda”, “cununa”.

Misiunea Sfantului Stefan era aceea de a demonstra ca Iisus Hristos este Mesia, cel prezis de prooroci in Vechiul Testament. Datorita ravnei si credintei sale, Dumnezeu l-a invrednicit cu puterea de a savarsi minuni.

Avand harul divin al minunilor, care-i insoteau adesea propovaduirile, Sfantul Stefan a starnit mania autoritatilor iudaice, care l-au chemat la judecata in fata Sinedriului, un tribunal la vechii evrei, acuzandu-l de blasfemie, care la acea vreme se pedepsea cu moartea, dar si de faptul ca strica Legea lui Moise.

In fata Sinedriului, Stefan si-a prezentat argumentele sale solide din scripturi, aratand ca legea se implineste prin Hristos, adica prin Mesia, cel prezis de profeti, dar nu a reusit sa-i convinga pe judecatori, fiind alungat din cetate si lovit cu pietre.

Prabusit sub povara bolovanilor aruncati asupra lui, Stefan a avut totusi puterea ca, inainte de a muri, sa ceara iertare pentru ucigasii lui: “Doamne, nu le socoti lor pacatul acesta”.

Sfantul Stefan a fost ucis cu pietre in valea lui Iosafat. Avand in vedere ca in vremea aceea cei care erau ucisi cu pietre nu puteau fi inmormantati in cavoul familiei, se presupune ca trupul Sfantului Stefan a fost pus in mormantul unui crestin.

Moastele sale au fost descoperite in anul 415, atunci cand preotul Luchian din Kefar-Gamala a avut o viziune. Cand i s-au descoperit moastele, pe mormantul sau a fost scris “chiliel”, care in limba ebraica inseamna “cununa”, pentru ca el a luat, cel dintai dintre crestini, cununa muceniciei.

Din anul 560, osemintele sale se află în cripta bisericii „San Lorenzo fuori le Mura”, din Roma.

(Sursa: Pro TV)

 

Catedrala Sfantul Stefan din Viena, Austria

 

 

Catedrala Sfantul Stefan (Stephansdom) din Viena a fost fondata in anul 1137 de catre episcopul de Passau Reginmar si guvernatorul militar Leopold al IV-lea, in urma tratatului de la Mautern, care confera orasului Viena titlul de “civitas”.

Initial construita intre zidurile orasului, a fost extinsa si in afara acestuia, fondurile alocate provenind in mare parte din donatii publice. In anul 1147 primeste hramul Sfantului Stefan, in prezenta Regelui Conrad III al Germaniei, episcopului Otto de Freising si numerosi alti nobili germani, pregatiti sa plece in cea de-a 2-a Cruciada.

De-a lungul timpului, structura initiala a fost dezvoltata, restaurata in mod repetat pana la forma sa finala, in 1511, devenind cea mai inalta biserica din Austria, statut pastrat pana in zilele noastre. Catedrala Sfantul Stefan din Viena este acum sediul arhiepiscopiei Vienei si un simbol al orasului (localnicii o numesc Steffl, un diminutiv de la Stephan / Stefan pe romaneste), chiar si al Austriei.

Catedrala are 107 metri lungime, 40 metri latime si o inaltime maxima de 136 metri la turnul sudic. Turnul troneaza linia aeriana a orasului, constructia sa durand 65 de ani. Turnul de nord are doar 68 metri inaltime, chiar daca s-a dorit constructia la indigo al celui sudic dar, din cauza structurii enorme a catedralei, acest lucru s-a dovedit un proiect prea ambitios si a fost abandonat. Catedrala are un total de 23 de clopote, dintre care cel denumit in cinstea Sfintei Maria este al doilea cel mai greu clopot din Europa (20.130 kg), dupa clopotul catedralei din Koln (23.500 kg).

In ziua de azi, catedrala este un simbol european al arhitecturii gotice si adaposteste numeroase artefacte istorice, icoane de valoare incomensurabila, precum icoana Sfanta Maria Potsch, numita asa de la denumirea din limba originara, limba maghiara (Mariapocs), de unde a fost transferata. Aici gasim mormintele Printului Eugen de Savoia, Frederick al III-lea al Sfantului Imperiu Roman sau Sfantului Valentin, care are numita o capela in cinstea sa. Mai gasim si o parte din fata de masa folosita de catre Iisus si adeptii sai la Cina cea de Taina.

Biserica Sfantul Stefan din Viena este locul in care s-au tinut funeraliile lui Mozart si conform povestilor zonei, se pare ca in acest loc Beethoven a descoperit ca a devenit totalmente surd.

2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here