Zmeul zburător

0

Zmeul zburător

zmeul zburator

Aţi înălţat vreodată zmeul zburător? Alergi contra vântului blând cu un fir lung de aţă în mâini. La celălalt capăt al firului, un zmeu făcut din hârtie sau alte materiale uşoare, cu o coadă lungă, zboară din ce în ce mai sus şi mai departe în vânt…

Zmeul este de origine chineză. Primul zmeu a fost realizat de filozoful chinez Mo Zhai. Potrivit consemnărilor, acest filozof era din localitatea Qingzhou, provincia Shandong. După o cercetare minuţioasă care a durat trei ani, el a realizat o pasăre zburătoare din lemn. Pasărea, a zburat doar o zi şi s-a stricat. Această pasăre de lemn este considerată a fi primul zmeu.

Împăraţii chinezi foloseau zmeie în timpul conflictelor, pentru a comunica informaţii trupelor, iar vechile armate le înălţau pentru a trimite mesaje, a măsura distanţe dar şi pentru a-i înspăimânta pe adversari. Documentele vremii consemnează că generalul Han Xin, apreciat ca unul dintre cei mai străluciţi strategi militari, a hotărât ca în timpul unei bătălii să se ridice noaptea târziu sute de zmeie deasupra taberei adverse. Sunetele emise de zmeiele purtate de vânt i-au făcut pe inamici să creadă că sunt avertismente de la zei şi au părăsit în fugă câmpul de luptă.

În credința populară ridicarea zmeului simbolizează „alungarea ghinionului” şi „înlăturarea bolii”.

Zmeul chinezesc conţine semnificaţii culturale mai bogate. Adesea, imaginile pictate pe zmeiele chinezeşti reprezintă urări frumoase de fericire, longevitate şi noroc.

Meşteri care se ocupau cu această îndeletnicire au apărut în timpul dinastiei Ming. Tehnica de fabricare a atins apogeul în perioada dinastiei Qing, fapt ilustrat în mai multe poezii dedicate zmeului din acea perioadă.

Oraşul Weifang din provincia Shandong este cunoscut sub numele de “Capitala mondială a zmeielor”. Conform istoriei localităţii, în fiecare an, de Festivalul Qingming, când chinezii îşi exprimă dorul faţă de persoanele dragi decedate, la Weifang se ridică zmeie în formă de păsări sau insecte, chiar şi figurine ale unor oameni cunoscuţi.

La Weifang pot fi găsite cele mai diversificate modele de zmeie. Cel mai cunoscut zmeu din Weifang este zmeul care cuprinde 108 figuri de personaje inspirate dintr-un roman chinezesc.

Ca să ne întoarcem în zilele noastre, vă propun pentru lectură să alegeți între aceste 3 cărți de factură diferită, dar având în comun motivul zmeului.

Pentru detalii, click pe poză. Lectură plăcută!

 

 

2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here