Ce spune un Cabalist despre Creativitate

0
Despre Creativitate

Despre creativitate

Inima își dorește să creeze, să creeze fără încetare, să creeze cu un flux continuu, pentru că aceasta este natura sufletului: să curgă ca un râu.

Și ce interferează? Faze pregătitoare, punctele de vedere, ideile, aprobarea celorlalți.

Toate aceste teze sunt incidentale și nu pot bloca în nici un fel cursa spiritului. Mai mult decât atât, spiritul de la zenitul valurilor sale nu poate fi în nici un caz oprit, în special prin astfel de probleme, pentru a fi obligat să-și bazeze activitatea asupra lor. Trebuie să creeze: trebuie să-și declanșeze propriile furtuni, să-și impună propriul soare și stele care poartă întreaga lume și care necesită mișcare constantă, curse rapide, fără încetare, fără nimic care să le blocheze și să le oprească.

Să salutăm creativitatea care merge mai departe, continuând în poziție verticală, în gloria ei, făcând pași uriași înainte, alergând ca un războinic pe cale.

Rav Kook – Jurnale

Abraham Isaac Kook (7 septembrie 1865 – 1 septembrie 1935) a fost un rabin ortodox, primul rabin principal al Ashkenazi al Palestinei Obligatorii Britanice, fondatorul lui Yeshiva Mercaz HaRav Kook Central Universal Yeshiva), un gânditor evreu, Halakhist, Cabalist și un renumit savant al Torei. El este cunoscut ca HaRav Avraham Yitzchak HaCohen Kook și prin acronimul הראיה (HaRaAYaH), sau pur și simplu ca HaRav. El a fost unul dintre cei mai celebri și influenți rabini ai secolului XX. 

Era bine cunoscut ca un înțelept și un om neprihănit. El a murit pe 3 Elul 5625 [25 august 1865] la Koenigsberg, unde a ajuns să fie vindecat de o boală. Avea doar 53 de ani.

Pe piatra sa de mormânt din Königsberg scrie:

Aici este îngropat Într-un moment de mare jale și de plâns amar,
Spiritul cunoașterii și venerației Torei a fost luat de lîngă noi.
Iubea caritatea și dreptatea, înțelegerea Sa despre „Marea Talmud” a fost minunată.
Stăpânul și învățătorul nostru marele Rabin, faimos, înţelept și erudit,
El s-a aruncat în apele furtunoase și a scris cărți,
Onorat să fie numele cunoașterii Torei sale, profesorul nostru Rabbi Avraham Tzvi, ca memoria celor drepți să fie binecuvântată, conducător al Sfintei Comunități Utena, autorul cărții Pithei Teshuvah .
A fost adus la strămoșii săi cu un nume bun, vineri Ajunul Sfântului Șabbat 3 Elul [25 august] și a fost înmormântat duminică 5 Elul 5625 [27 august 1865].
Fie ca sufletul lui să fie legat de cei vii. 

 

CLICK pe carte pentru detalii
2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here