Dragonul în cultura chineză

0

Acum șase-șapte mii de ani, când condițiile de viață erau extrem de dure, chinezii timpurii credeau că anumite specii de animale aveau puterea de a potoli furia naturii. Triburile își alegeau un anumit animal sau o plantă drept totem, dar și ca tutore special al tribului capabil să asigure hrana și să evite dezastrul.

La vremea aceea, existau un număr mare de triburi împrăștiate în toată China, fiecare închinându-se propriul totem. Printre ei era un trib situat în China Centrală, în mijlocul și în josul râului Galben, care folosea șarpele ca totem.

Ei au numit șarpele “dragon” și au asociat victoriile în lupte cu protecția lui. Ori de câte ori au cucerit un alt trib, au adăugat o parte din totemul acestuia dragonului lor. De exemplu, când au anexat tribul cu un totem de cerb, coarnele cerbului au fost adăugate la capul dragonului.

În acest fel, dragonul a devenit în cele din urmă Creatura Celor Nouă Asemănări. el avea capul unei cămile, coarnele unei cerb, ochii unui iepure, urechile unui taur, gâtul unui șarpe, burta unei scoici, solzii unui crap, ghearele unui vultur și laba unui tigru. Descrieri suplimentare au adăugat mușchi pe fiecare parte a gurii, vocea unui gong de cupru. O perlă mare albă, adesea prezentată în ghearele sau fălcile dragonului. Ea era cea mai prețioasă posesie a sa. Perla eliberează o lumină radiantă, care nu dispare niciodată și care e sursa puterii sale. Perla este asociată cu energia spirituală, înțelepciunea, prosperitatea, puterea, nemurirea.

Mitul Dragonului

Înainte de începerea timpului – dragonul (Lung sau Long) este identificat ca fiind unul dintre cele patru animale spirituale primordiale. Un simbol al tuturor lucrurilor masculine precum soarele. Al doilea a fost phoenixul, simbolul tuturor lucrurilor feminine. Ultimele două au fost unicornul și țestoasa. După crearea omului, Tien Ti, Împăratul Cerului, a observat răutatea lui și a trimis un potop care a acoperit pământul. Yu, un zeu mai tânăr, și-a făcut milă și a cerut iertarea omului.

Cu permisiunea lui Tien Ti, Yu a coborât pe pământ cu o țestoasă neagră gigantă. Aceasta purta pământ magic pentru a absorbi inundațiile. Dar și un dragon cu solzi de smarald ale cărui aripi a fost folosite pentru sculpta fața pământului. Timp de treizeci de ani, el a călătorit în lume împrăștiind pământ. Folosindu-și coada a format stepele, munții, râurile și văile Chinei.

Calitățile Dragonului

Cea mai mare putere atribuită dragonului este cea a transformării. Dragonul poate deveni om, animal sau pasăre, dar își va a păstra întotdeauna natura unui dragon.

Dragonii sunt asociați cu înțelepciunea – oferind mari binecuvântări celor pe care îi favorizează.

Venerat și temut, pentru că el este cel mai adesea asociat cu vremea, este cunoscut și sub numele de “maestru al ploilor”.

Dragonul era simbolul împăratului Chinei. (Conducătorul suprem care se ocupa de mandatul Raiului. Împăratul trebuind să aibă sângele său în vene). Numai dragonul regal era reprezentat cu cinci gheare, toți ceilalți având trei sau patru. Oricine avea reprezentat un dragon cu cinci gheare, era pedepsit cu moartea.

Dragonul este asociat cu anotimpurile, El se înălța spre cer primăvara pentru a produce ploaie pentru culturi. Iar toamna revenea în palatul său subacvatic. Țăranii chinezi se rugau dragonului pentru recolte bune, lovind gonguri ca să-l trezească în primăvară.

Regatul Dragonului este împărțit în patru departamente conduse de un Rege Dragon:

Departamentul dragonilor Celești care păzesc și sprijină cerurile. Cel al dragonilor Spirituali care controlează ploaia și vântul și hrănesc omul. Cel al dragonilor Pământului care dirijează cursul râurilor în siguranță spre mare. Și departamentul dragonilor Subterani, care păzesc comorile pământului, pietrele prețioase, jadul și aurul.

Fiecare tip de dragon are câte patru categorii, probabil asociate cu creșterea și vârsta: șerpuitor, cu gheare, cu coarne și cu aripi.

La final, dacă sunteți interesați de cultura asiatică, vă recomand o carte pe măsură: Mintea universală. Shin. Un text chinezesc din secolul al IX-lea aparținând Maestrului Zen Huang Po.

 

shanti spirit simbol 2

2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here