Festivalul din Mijlocul Toamnei

1

Festivalul din Mijlocul Toamnei

Festivalul din Mijlocul Toamnei este unul dintre cele mai importante festivaluri tradiţionale din China. Acesta datează de peste 3.000 de ani, atunci când termenul “mijlocul-toamnei” a apărut în “Riturile lui Zhou”, o colecţie de ritualuri ale dinastiei Zhou (1045-221 î.Hr.).

Anul acesta s-a ținut pe 4 octombrie și este un festival celebrat în China, Coreea, Vietmen, Singapore și Malaiezia.

Legenda

Ca multe festivaluri din China, Festivalul din Mijlocul Toamnei îşi are originile într-o legendă. Acest festival special sărbătoreşte frumoasa dar trista poveste a lui Chang E, Domniţa Lunii. Deşi există mai multe versiuni ale acestei legende, v-o istorisim mai jos pe cea mai des întâlnită:

Cu mult, mult timp în urmă, 10 sori au apărut în cer şi au ars toate culturile, lăsând oamenii în sărăcie lucie. Un erou, pe nume Hou Yi, a doborât nouă sori, salvând Pământul de la caldura pârjolitoare.

Împărăteasa cerească Wangmu l-a răsplătit cu un flacon de elixir, care avea puterea de a face pe om nemuritor şi de a-i permite să trăiască în Ceruri.

Soţia lui, Chang E, era cunoscută pentru frumuseţea şi sufletul ei bun. Din dragoste profundă pentru ea, Hou Yi i-a înmânat elixirul pentru a-l păstra până când se va întoarce de la vânătoare și apoi urmând să-l împartă între ei.

Un răuvoitor, Peng Meng, i-a spionat prin fereastră. Trei zile mai târziu, când Hou Yi a plecat la vânătoare, Peng a intrat în casă cu sabia în mână, vrând s-o forţeze pe Chang E să-i dea elixirul.

Chang E a dus repede flaconul la gură şi a înghiţit tot conţinutul. De îndată ce a înghiţit elixirul, ea s-a ridicat de la pământ, s-a avântat spre fereastră şi a zburat spre Lună.

Când Hou Yi s-a întors acasă în acea noapte, a aflat de la servitoare ce s-a întâmplat. Cu lacrimi în ochi, s-a uitat în sus, la cerul nopţii şi a strigat numele iubitei sale soţii.

În acel moment, luna a devenit deosebit de clară şi luminoasă. Hou Yi a văzut o umbră a soţiei lui, care se uita îndurerată în jos la el.

Hou Yi a aranjat un altar cu beţişoare parfumate în grădină. Pe altar, a pus prăjituri şi fructe proaspete, care îi plăceau lui Chang E. Apoi, a ținut o ceremonie memorială pentru soţia sa din Lună. Aceasta a fost a 15-a zi a lunii a 8-a a anului.

Vestea că Chang E s-a transformat într-o fiinţă cerească şi locuia în Lună s-a răspândit rapid. Mulţi oameni au aranjat altare de beţişoare parfumate în lumina lunii şi s-au rugat celei cu sufletul bun, Chang E, Domniţa Lunii, ca să aibă grijă de ei.

Turta Lunii, simbolul festivalului

Există multe obiceiuri în diferite părţi ale Chinei, cum ar fi arderea de beţişoare parfumate, plantarea de copaci, felinare iluminate, dansurile dragonilor de foc, etc. Cu toate acestea, Turta Lunii, cu multele sale variaţii, rămâne un simbol important al festivalului.

O turtă a lunii tipică, este rotundă, de aproximativ 10 cm în diametru şi 4 – 5 cm grosime. Ea are o crustă imprimată şi este umplută cu pastă de seminţe de lotus şi cu un gălbenuş de ou întreg, în centru, pentru a echilibra umplutura dulce.

Când turta se taie în jumătate pentru a fi împărţită în familie sau cu prietenii, gălbenuşul arată că o lună rotundă.

De obicei, există o “amprentă” pe partea de sus a fiecărei turte. Un inel de culoare roşie, caracterele pentru longevitate sau armonie, o lună, Chang E sau un iepure, sunt cele mai comune.

Reuniunea de familie

O lună plină şi strălucitoare simbolizează încheierea, astfel încât Festivalul din Mijlocul Toamnei este o zi dedicată familiei sau o zi în care să fii împreună cu cei dragi.

În mod tradiţional, în această zi familiile se adună împreună pentru a admira luna strălucitoare şi, după cină se mânca turta lunii, cu oolong sau ceai de iasomie.

 

 

 

2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here