[Lectura Saptamanala] Practicile Kalachakra

0

Te invit sa continuam seria lecturilor, cu un fragment extras dintr-o carte ce cuprinde traducerea unor texte importante din Kalachakra Tantra. Cartea „ Practicile Kalachakra ” este scrisa de Glenn H. Mullin, tradusa in limba romana de Walter Fotescu si este publicata de Editura Herald in Colectia Himalaya.

Aceasta lucrare este o adevarata enciclopedie a uneia dintre cele mai cunoscute si inalte traditii ale budismului tantric tibetan si anume Kalachakra, care, s-ar traduce prin „Roata Timpului”.

Practicile Kalachakra
CLICK pe imagine pentru mai multe detalii despre Practicile Kalachakra

In prima parte a acestei lucrari, autorul, vechi practicant al budismului tibetan, traducator si apropiat al actualului Dalai Lama si al altor maestri ai sistemului ne introduce gradat in ambianta acestei invataturi, explicand diversele paradigme ale celorlalte ramuri ale budismului in general, apoi toate nivelurile budismului tantric tibetan (Kriya, Carya, Yoga) si, in fine, celelalte sisteme ale Tantra Yoga Supreme (Anuttara Yoga Tantra) – categorie din care face parte si Kalachakra – cu ambele niveluri: Stadiul de Generare si Stadiul de Implinire.

Ajuns la tema principala, el analizeaza amanuntit initierea, cele trei aspecte ale Kalachakra-ei: externa, interna si alternativa, cele doua Stadii ale ei mentionate mai sus, precum si legatura acestei invataturi cu misteriosul taram al Shamballei.

Inchei aceasta scurta descriere a cartii cu cuvintele spuse chiar de catre al XIV-lea Dalai Lama [sfintia sa] S.S. Tenzin Gyatso.

„Kalachakra externa este alcatuita din elemente ale universului in care traim.
Kalachakra interna este constituita din agregatele psihofizice, capacitatile senzoriale si psihice ale fiintei vii si asa mai departe.

In fine, Kalachakra alternativa este calea practicilor yoga ale Stadiilor de Generare si de Implinire, metodele yoghine care au puterea sa purifice cele doua Kalachakra anterioare.”

Te invit, deci, sa ne bucuram impreuna de…

 

Practicile Kalachakra

Capitolul 14 – Despre inițierea Kalachakra

de călugărul budist Tenzin Gyatso, al XIV-lea Dalai Lama (născut în 1935)

 

 

Asculta si alte inregistrari AICI.

2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here