Materialismul și spiritualitatea

0

Există două abordări fundamentale ale vieții. Ambele sunt bine cunoscute și importante din punct de vedere istoric. Din cele mai vechi timpuri, oamenii le-au testat pe ambele și au lăsat în urmă un mare depozit de cunoștințe despre valoarea și importanța lor în asigurarea vieții și minimizarea suferinței noastre.

Ambele abordări sunt menite să ne ferească de grijile și neliniștile vieții create de impermanență și incertitudine și de a ne asigura fericirea, pacea și bunăstarea. Cu toate acestea, ele adaptează diferite metode și tehnici pentru a atinge acest obiectiv suprem. Imperiile au venit și au plecat. Lumea s-a schimbat nemaipomenit, din momentul în care  nomazii primitivi au privit cerurile si s-au rugau strămoșilor lor. Încă avem cele două abordări de bază pe care tocmai le-am menționat. Există evoluții și progrese în cadrul fiecărui flux de gândire, dar abordările sunt doar două.

Sunt cei care vor să controleze și cei care vor să se predea, cei care se împotrivesc celor neplăcuți și cei care îmbrățișează pe cei neplăcuți, cei care sunt motivați de atracție și aversiune și cei care nu sunt motivați de nimic și acceptă dualitatea cu același lucru. Acestea sunt diferențele fundamentale dintre materialistii care cred în atingerea fericirii aici și acum, prin satisfacerea simțurilor și împlinirea dorințelor și căutătorii spirituali care cred în atingerea păcii prin renunțarea la simțuri, alegeri, control, atașament, și doresc și aleg să trăiască necondiționat. Acestea sunt diferențele fundamentale și poți alege doar una din căi.

Există mulți oameni care doresc să se amestece cu ambele pentru că ei cred că pot obține ce e mai bun din ambele. Cu toate acestea, bunul simț sugerează că pur și simplu nu este posibil. Dacă tu crezi altfel, te rog să te gândești din nou. Chiar crezi că poți să mergi pe două căi în același timp sau să călărești doi cai deodată?

Pentru a decide care este calea cea bună pentru tine, ar trebui să știi unde este mintea ta și ce vrei să obții în viață. Poți găsi un loc de întâlnire între cele două, un fel de reconciliere, în multe religii, cum ar fi hinduismul, budismul și jainismul, și chiar în Islam și în creștinism, unde ai opțiunea de a rămâne un practician laic, până ești pregătit pentru finala călătorie.

Cu toate acestea, în final trebuie să alegi una dintre cele două. Hinduismul sugerează că dacă vei merge pe calea materialistului, te vei întoarce pe pământ în mod repetat, pentru că nu ai depășit încă atașamentul la viața lumească. Pentru a căuta o evadare permanentă de la renaștere, trebuie să călătorești pe calea sugerată de vechii vizionari ca să ajungi la cerul veșnic de unde nu te vei întoarce niciodată.

Pentru a ști care este calea bună pentru tine, trebuie să știi în ce sunt diferite și ce implicații au pentru viața și destinul tău. Un materialist vrea să schimbe prezentul pentru un viitor mai bun. O persoană spirituală face pace cu prezentul și învață să trăiască în prezent. Un materialist vrea să se ocupe de neplăcerile vieții sale cu un efort inteligent și de sine voit. El se străduiește din greu să-și asigure fericirea în această lume, creând condiții în sine și în mediul său care s-au dovedit a fi eficiente în trecut. El trece prin experiența sa și se bazează pe forțele și abilitățile sale de a se face imun la incertitudinile vieții. O persoană spirituală cunoaște consecințele alegerii și controlului vieții și destinului său. El acceptă neplăcerea vieții sale ca o ocazie de a învăța despre el însuși și de a-și extinde conștiința. El îmbrățișează dualitățile vieții fără alegere, dorință și atașament. El se deschide la viața și la nenumăratele sale oportunități și amenințări, asigurându-se că lumea nu convinge în mod necesar pe aceia care caută confort și oferă securitate celor care vor să fie în siguranță. Prin urmare, pentru el adevăratul control are control asupra lui, a acțiunilor și a reacțiilor sale.

Autor:Jayaram V Jayaram V, profesor de Hinduism

          

shanti spirit simbol 2

2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here