Protejarea și susținerea Dharma

0

În India există o veche zicală, pe care mulți o cunosc. Este, de asemenea, menționată în Taittiriya Upanishad ca fiind una dintre învățăturile unui maestru față de elevii săi. Se spune: „Dacă protejați Dharma, Dharma vă va proteja”. Aceasta este o expresie puternică, care este atemporală și încă aplicabilă în lumea de astăzi.

Dharma este un termen larg, cu multiple semnificații. Nu este doar această lege sau altă lege. Ea cuprinde toate legile, îndatoririle, responsabilitățile, percepțiile morale, principiile, convingerile, codul de conduită și practică religioasă care conduc la o viață ordonată și la o lume ordonată. Pe scurt, este sistemul de operare al creației lui Dumnezeu, care asigură ordinea și regularitatea și ține lucrurile la locul lor.

Karma și Dharma

Ideea este că, dacă rămâneți în Dharma, Dharma va rămâne în voi și va deveni armura voastră. Dacă trăiți cu neprihănire, lumea va fi de partea voastră, deoarece lumea depinde și de Dharma numai pentru ordinea și regularitatea ei. Dharma și Karma sunt interdependente. Se întăresc reciproc. Dacă faceți bine, binele vă va fi returnat. Dacă vă răsfățați cu acțiuni rele, veți fi responsabili pentru consecințele lor. Astfel, principiul Karmei este ghidat pe Pământ doar de forța Dharmei, iar prin Karma practicăm și păstrăm lumina Dharmei.

Dumnezeu și Dharma

Unde este Dharma, există Dumnezeu, pace, prosperitate și armonie. Când lipsesc, viața devine dificilă pentru toată lumea. Când încălcați legile, aduceți în lume haos și confuzie. Dacă un număr mare de oameni se dedau unui comportament similar, lumea devine nesigură pentru oricine. Cu alte cuvinte, soarta lumii noastre depinde de acțiunile noastre colective și de angajamentul nostru față de Dharma. Dacă vrei să-l aduci pe Dumnezeu în viața ta, ar trebui să practici Dharma pentru că acolo unde este Dharma, acolo este Dumnezeu. Cele două sunt inseparabile. Dumnezeu poate ajuta un Adharmi (contrar Dharmei), dar numai pentru a-și deschide ochii despre importanța sa.

Dharma prin sacrificiu

Trebuie să ne dăm seama că viețile noastre sunt interconectate. Dacă trăim egoist, pentru noi înșine și ne gândim doar la bunăstarea noastră, vom fi mereu în conflict cu ceilalți și vom contribui la tulburări și suferințe. Percepțiile Dharmei spun că trebuie să trăim viața ca pe un sacrificiu, să ne gândim și la alții și să facem ceva în fiecare zi pentru a-i ajuta și a răspândi pacea și fericirea.

Prin urmare, scripturile prescriu pentru oameni cinci sacrificii zilnice pentru a ajuta zei, oameni, animale, strămoși, clarvăzători și înțelepți sau cei care păstrează cunoștințele religioase. Dharma noastră nu spune că nu trebuie să depuneți eforturi pentru prosperitate, descendență, succes, sau nume și faimă. Puteți aspira la toate acestea fără a vă neglija Dharma sau obligația de a participa la sacrificiul vieții.

Numai pentru acest motiv, avem patru scopuri ale vieții umane: Dharma, Artha (bogăția), Kama (dorința sexuală) și Moksha (eliberarea). Dharma vine înaintea celorlalte trei, pentru că este temelie pentru ele. Pe Dharma este de așteptat să vă construiți viața și să atingeți celelalte trei obiective. Dumnezeu protejează și susține Dharma deoarece protejează pe toți ceilalți. Este roata care mișcă toate celelalte roți în creație. Chakra cu care Vishnu conservă și protejează lumea este numai Dharma Chakra. În mâinile lui Shiva devine Trishul cu trei vârfuri și Roata Timpului (Kala Chakra). În Brahman se manifestă ca Roata Brahma.

 

Nota autorului: Nu căutați răspunsuri complete sau informații în acest sens. Acestea sunt fragmente de gânduri care se ocupă numai de anumite aspecte ale subiectului ales – Jayaram V

 

         

Pentru detalii despre cărți, click pe poze

shanti spirit simbol 2

2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here