Fie că este vorba de religie sau raționalism, calitatea sau utilitatea oricărei metode sau filosofii depinde de oamenii care o folosesc.

Un raționalist nu este în mod necesar progresist, avansat sau bine informat. Mulți oameni se pretind a fi raționaliști, dar puteți vedea inconsecvențe în gândirea și comportamentul lor. Acțiunile și deciziile lor nu se bazează întotdeauna pe o judecată sănătoasă sau pe folosirea corectă a rațiunii, și nu întotdeauna preiau cauze corecte.

Precum religia, raționalismul pot fi abuzat din motive personale și egoiste și fiind umani, raționaliștii pot face greșeli în gândirea, analiza și judecata lor. Raționaliștii nu au toate răspunsurile la ghicitorile universului, cum nu au nici oamenii de știință, nici filozofii, nici spiritualiștii.

Universul este un fenomen complex, unde veți găsi o mare diversitate de idei în aproape fiecare aspect, inclusiv modul în care lucrurile funcționează sau ființele se comportă. Putem găsi modele și formațiuni, dar chiar și ele nu pot apărea întotdeauna cu aceeași acuratețe sau previzibilitate.

Ființele umane reprezintă o complexitate și mai mare. Nu puteți să le clasificați cu ușurință în categorii fixe, deoarece acestea au un amestec de calități pe care le pot folosi sau nu, ca parte a adaptării și supraviețuirii lor. Prin urmare, nu vă lăsați derutați atunci când întâlniți un raționalist și să credeți orbește în ceea ce spun ei.

Supune-l la același test de rațiune și concluzionează din observație și analiză. Adevărul nu poate fi cunoscut cu ușurință urmând o singură cale, filozofie, metodă sau instrument într-un univers complex. Avem nevoie de o varietate de instrumente și de o abordare integrată.

De asemenea, avem nevoie de o minte deschisă și de umilința de a nu crede că avem toate informațiile și că este posibil să nu avem întotdeauna dreptate.

În ciuda tuturor precauțiilor, este posibil să greșim în continuare pentru că mintea este supusă numeroaselor distorsiuni cognitive și erori logice datorate filtrelor și comenzilor rapide folosite de minte pentru a procesa cantități mari de informații.

Rationaliștii sunt oameni și au aceleași imperfecțiuni construite în sine ca oricare altul. Ei pot folosi rațiunea, dar sunt încă vulnerabili la dorințe, atașamente, părtinire, emoții negative, probleme comportamentale, distorsiuni cognitive, erori perceptuale și judecăți rapide. Ei nu se pot baza întotdeauna pe rațiune atunci când trebuie să se ocupe de ambiguitate, complexitate, diversitate și dovezi sau informații insuficiente.

La fel ca și ceilalți, trebuie să se lupte cu aceeași problemă pentru a-și face simțită prezența. Prin urmare, apreciați serviciul lor pentru lume, dacă simțiți așa, dar păstrați mereu ochii deschiși, la fel și mintea.

Autor Jayaram V

 

shanti spirit simbol 2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here