Semnificația numerelor în cultura chineză

0

În tradiția chineză, anumite cifre sunt considerate de unii ca fiind de bun augur sau inutile. Numerele 6, 8 și 9 sunt, în general, considerate a fi benefice, în timp ce 4 și 7 sunt considerate inutile.

Numărul 0 (零) este începutul tuturor lucrurilor și este în general considerat un număr bun.

Numărul 1 (一) nu este nici bun, nici inutil. Este un număr dat câștigătorilor pentru a indica primul loc. Dar poate simboliza singurătatea. De exemplu: 11 noiembrie este Ziua Unicului în China, data fiind de patru ori “1” care reprezintă singurul.

Numărul 2  (二) este cel mai adesea considerat un număr bun în cultura chineză. Există o zicală chineză: “lucrurile bune vin în pereche”. Este comună repetarea caracterelor din numele mărcilor de produse.

Numărul 3 (三) sună ca “a trăi” sau “viață”. Este semnificativ, deoarece este una dintre cele trei etape importante ale vieții unei persoane (naștere, căsătorie și moarte).

Numărul 4 (四) este considerat un număr nenorocit în limba chineză, deoarece este aproape omofon la cuvântul “moarte”. Astfel, unele clădiri din Asia de Est omit etajele și numerele de camere care conțin 4, similar cu practica occidentală a unor clădiri care nu au un etaj 13, deoarece 13 sunt considerat nefericit. În cazul în care se amestecă culturile est-asiatice și occidentale, cum ar fi în Hong Kong, este posibil ca în unele clădiri să fie omise cel de-al treisprezecelea etaj împreună cu toate etajele conținând 4. Astfel, o clădire al cărei ultimul etaj este numerotat 100 ar avea în fapt doar șaptezeci și nouă de etaje.

Numărul 5 (五) sună ca “nu”. 53 sună ca “fără viață”, iar  58 sună ca “fără prosperitate”.

Cinci este, de asemenea, asociat cu cele cinci elemente (Apă, Foc, Pământ, Lemn și Metal) în filosofia chineză care, a fost asociat istoric cu Împăratul Chinei. De exemplu, poarta Tiananmen, principala arteră spre Orașul Interzis, are cinci arcade.

Numărul 6 (六)- sună ca “să curgă” în Mandarină, deci șase este considerat un număr bun pentru afaceri. Dar în Cantoneză, 6 sună ca “să coboare” sau “declin”.

Numărul 7 (七) în Mandarină sună ca “tocmai”, deci este un număr bun pentru relații. De asemenea, sună ca “să apară”  și “esența vieții”. Șapte pot fi considerat, de asemenea, un număr nefericit, deoarece luna a 7-a este o “lună fantomă”. De asemenea, sună ca “să înșele”  în Mandarină. În Cantoneză, 7 sună ca un cuvânt vulgar.

Numărul 8 (八) – sună ca “prosper”. Există, de asemenea, o asemănare vizuală între 88 “dublă bucurie” în Cantoneză cu un desen popular decorativ compus din două personaje stilizate.

Numărul 8 este văzut ca un astfel de număr de bun augur, care, chiar dacă i se atribuie un număr cu mai mulți de 8, este considerat foarte norocos. De exemplu:

  • Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Vară 2008 din Beijing a început pe 8/8/08 la 8 minute și 8 secunde după ora locală (UTC + 08).
  • în 2003, numărul de telefon “+86 28 8888 8888” a fost vândut către Sichuan Airlines pentru aproximativ 280 000 USD.
  • Turnurile Twin Petronas din Malaezia au fiecare câte 88 etaje.
  • Linia Air Canada de la Shanghai la Toronto este Flight AC88.
  • Linia KLM din Hong Kong către Amsterdam este Flight KL888.
  • Linia Etihad Airways de la Abu Dhabi la Beijing, apoi spre Nagoya, este Flight EY888.
  • Linia United Airlines de la Beijing la San Francisco este Flight UA888.
  • Linia Air Astana de la Beijing la Almaty este Flight KC888.
  • Linia British Airways de la Chengdu la Londra este Flight BA88.
  • În cadrul promoțiilor de deschidere, o filială a Băncii Comerciale din Chinatown din New York a preluat caseta de siguranță nr. 888.

Numărul 9 (九) – a fost asociat din punct de vedere istoric cu împăratul Chinei, iar numărul a fost frecvent utilizat în chestiuni legate de împărat. Înainte de înființarea oficiilor de examene imperiale au fost organizat într-un sistem de nouă grade, cele nouă premii au fost recompense pe care împăratul le-a dat pentru funcționari de o capacitate extraordinară și loialitate, în timp ce cele nouă exterminări familiale erau una dintre cele mai dure pedepse cu care împăratul a condamnat. Hainele împăratului avea adesea nouă dragoni, iar mitologia chineză a afirmat că balaurul are nouă copii. De asemenea, numărul 9 sună ca “lungă durată”, deci este adesea folosit în nunți.

Sursa: Wikipedia

Cartea potrivită subiectului acestui articol, este Mitologia chineză de Octavian Simu. Ne vom ridica de la nivelul superstiției, la cel al divinitătilor importante, definitorii pentru linia generala a mitologiei chineze.

shanti spirit simbol 2

2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here