Crăciun, Crăciuneasa și fetele ei

Când s-a început lumea, oamenii lucrau la lună noaptea, cum ar lucra ziua la lumina soarelui, că erau mai credincioși, nu era legile împărțite.

Maica Domnului s-a simțit grea de Ovidenie. Pe atunci era unul Crăciun. Acela pornise 12 cară cu povoară la moară. El era așa de rău, că nu lăsa pe nimene să doarmă noaptea; pe fete, pe femeie le bătea, că toate erau betege și stâlcite. Când a pornit el de acasă, măsa le-a zis la fete: „De-amu culcați-vă câte oleacă pe rând, păn’ ce el va veni, și apoi voi dormi eu”. Când venea el trăsnind, huind – mă rog, 12 cară cu povară – toate trebuia să fie cu furcile-n mână.

Vine Maica Domnului în ziua de Ajun la femeia lui Crăciun: „Mă rog, lasă-mă să fac la dumneata!” „Bucuroasă te-aș lasa, dară am bărbat tare rău. Uite-te fetele mele: una-i șchioapă, alta-i oarbă, a treia-i oloagă. Da eu uite-te ce am pe trup și pe mâni!” Era toată ucisă. Maica Domnului știa. „Lasă-mă, te rog, macar în ocol să mă duc”. Ea a lăsat-o.

Atunci încă nu erau stelele pe cer, numai luna îmbla și oamenii la lună lucra. Cum l-a născut pe Domnul Hristos, boii l-au aburit și femeia lui Crăciun i-a ajutat – atunci s-a arătat și luceafărul de sară pe casa lor și apoi stelele.

Crăciun vede de departe și zice: „Oare ce au făcut nebunele cele de mi-au aprins casa?” Trimite Crăciuneasa pe fata cea ciuntă cu rodini la Maica Domnului. Maica Domnului i-a pus mânile de aur la loc. Trimite pe cea șchioapă, i-a pus piciorul. Trimite pe cea oarbă, i-a pus ochii. Vine Crăciun spre casă și se miară: vede stelele pe cer, luceafărul de miezul nopții, luceafărul de dimineață, apoi zorile de ziuă, ziua și pe urmă soarele răsărind.

Crăciun, când a văzut aceste toate, auzând și cine se află la dânsul, a cunoscut puterea lui Dumnezeu. A mers de a adus-o pe Maica Domnului în casă și a cinstit-o – căci, mă rog, a văzut că-i sfântă, fără păcat.

Poveste culeasă de Elena Niculiță-Voronca

shanti spirit simbol 2 Dacă dorești să primești toate articolele și traducerile noastre, direct în inbox-ul tău, fără să te mai străduiești să le cauți… te invităm să te ABONEZI la noutăți.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here