Datini și credințe românești

1

Crăciun, Crăciuneasa și fetele ei

Când s-a început lumea, oamenii lucrau la lună noaptea, cum ar lucra ziua la lumina soarelui, că erau mai credincioși, nu era legile împărțite.

Maica Domnului s-a simțit grea de Ovidenie. Pe atunci era unul Crăciun. Acela pornise 12 cară cu povoară la moară. El era așa de rău, că nu lăsa pe nimene să doarmă noaptea; pe fete, pe femeie le bătea, că toate erau betege și stâlcite. Când a pornit el de acasă, măsa le-a zis la fete: „De-amu culcați-vă câte oleacă pe rând, păn’ ce el va veni, și apoi voi dormi eu”. Când venea el trăsnind, huind – mă rog, 12 cară cu povară – toate trebuia să fie cu furcile-n mână.

Vine Maica Domnului în ziua de Ajun la femeia lui Crăciun: „Mă rog, lasă-mă să fac la dumneata!” „Bucuroasă te-aș lasa, dară am bărbat tare rău. Uite-te fetele mele: una-i șchioapă, alta-i oarbă, a treia-i oloagă. Da eu uite-te ce am pe trup și pe mâni!” Era toată ucisă. Maica Domnului știa. „Lasă-mă, te rog, macar în ocol să mă duc”. Ea a lăsat-o.

Atunci încă nu erau stelele pe cer, numai luna îmbla și oamenii la lună lucra. Cum l-a născut pe Domnul Hristos, boii l-au aburit și femeia lui Crăciun i-a ajutat – atunci s-a arătat și luceafărul de sară pe casa lor și apoi stelele.

Crăciun vede de departe și zice: „Oare ce au făcut nebunele cele de mi-au aprins casa?” Trimite Crăciuneasa pe fata cea ciuntă cu rodini la Maica Domnului. Maica Domnului i-a pus mânile de aur la loc. Trimite pe cea șchioapă, i-a pus piciorul. Trimite pe cea oarbă, i-a pus ochii. Vine Crăciun spre casă și se miară: vede stelele pe cer, luceafărul de miezul nopții, luceafărul de dimineață, apoi zorile de ziuă, ziua și pe urmă soarele răsărind.

Crăciun, când a văzut aceste toate, auzând și cine se află la dânsul, a cunoscut puterea lui Dumnezeu. A mers de a adus-o pe Maica Domnului în casă și a cinstit-o – căci, mă rog, a văzut că-i sfântă, fără păcat.

Poveste culeasă de Elena Niculiță-Voronca

shanti spirit simbol 2 Dacă dorești să primești toate articolele și traducerile noastre, direct în inbox-ul tău, fără să te mai străduiești să le cauți… te invităm să te ABONEZI la noutăți.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.