Zeul Bucătăriei

0

În tradiția chineză, Zeul Bucătăriei, numit Zao Jun, Zao Shen sau Zhang Lang, este cel mai important dintr-o mulțime de zei domestici, fiind cel care protejează vatra și familia. Zeul Bucătăriei este sărbătorit și în cultura vietnameză și coreeană. Rolul său este acela de a se asigura că toți cei din familie sunt hrăniți în mod corespunzător.

Se crede că în cea de-a douăzecișitreia zi a celei de-a douăsprezecea lună a anului, chiar înainte de Anul Nou Chinezesc, el se întoarce la Cer pentru a raporta Împăratului de Jad (Yu Huang) activitățile fiecărei gospodării din ultimul an. Împăratul de Jad, împăratul cerurilor, recompensează sau pedepsește o familie pe baza raportului anual al lui Zao Jun.

Deși există multe povești despre cum a devenit Zao Jun Zeul Bucătăriei, cea mai populară datează din jurul secolului al II-lea î.Hr. Iat-o:

Zao Jun a fost inițial un muritor care trăia pe pământ, al cărui nume era Zhang Lang. El s-a căsătorit cu o femeie virtuoasă, dar după un timp s-a îndrăgostit de o femeie mai tânără. El și-a părăsit soția ca să fie cu această femeie mai tânără și, ca pedeapsă pentru adulter, cerurile l-au lovit rău. El a devenit orb, iar iubita cea tânără l-a abandonat, lăsându-l să recurgă la cerșetorie pentru a se întreține.

Odată, în timp ce cerșea, s-a întâmplat să intre în casa fostei sale soții. Fiind orb, nu a recunoscut-o. Ea a pregătit o masă bogată iar el a fost foarte mulțumit; mai zăbovind după masă, a început să-și povestească  viața petrecută cu ea. Când și-a împărtășit povestea, Zhang Lang a devenit copleșit de durerea erorii sale și a început să plângă. Când i-a văzut remușcarea, fosta soție a lui Zhang i-a spus să-și deschidă ochii, iar vederea i-a revenit. Recunoscându-și soția pe care o abandonase, Zhang simțindu-se rușinat, se aruncă în vatra bucătăriei, fără să-și dea seama că focul era aprins. Fosta soție a încercat să-l salveze, dar tot ce a reușit să salveze a fost unul din picioarele lui.

Femeia devotată a făcut apoi un altar pentru fostul ei soț deasupra sobei, așa începând asocierea lui Zao Jun cu soba din casele chinezești. Până în prezent, un vătrai este numit “Piciorul lui Zhang Lang”.

Alternativ, există o altă poveste în care Zao Jun era un bărbat atât de sărac încât a fost obligat să-și vândă soția. Câțiva ani mai târziu, el a devenit fără voie servitor în casa noului ei soț. Fiindu-i milă de el, ea i-a făcut niște prăjituri în care ascunsese bani, dar el nu a observat acest lucru și a vândut prăjiturile pe mai nimic. Când și-a dat seama ce făcuse, a intrat în disperare. În ambele povești, Împăratul de Jad este impresionat de povestea tragică a lui Zhang Lang. În loc să devină un cadavru de vampir care se ascunde, soarta obișnuită a sinucigașilor, el a devenit zeul bucătăriei, împăcat cu soția sa.

În mod tradițional, fiecare gospodărie chineză are o efigie de hârtie cu Zao Jun deasupra sobei din bucătărie, care memorează tot ceea ce se spune în gospodărie pe parcursul anului pentru a raporta Împăratului de Jad, în a douăzecișitreia zi a lunii a douăsprezecea, zi care marchează întoarcerea în Cer cu raportul său de Anul Nou.

În această zi, buzele efigiei de hârtie a lui Zao Jun sunt adesea unse cu miere pentru a-și îndulci cuvintele către Yu Huang (Împăratul de Jad) sau pentru a-și ține buzele lipite una de alta. După aceea, efigia va fi arsă și înlocuită cu una nouă în ziua de Anul Nou.

Foaia este adesea aprinsă pentru a accelera calea spre cer. În cazul în care gospodăria are o statuie sau o plăcuță a lui Zao Jun, acesta va fi scoasă și curățată în această zi pentru noul an.

Familiile chineze sunt clasificate în funcție de soba pe care o dețin. De aceea toate bunurile unei gospodării sunt împărțite, dar niciodată soba. În caz de moarte a tatălui, fiii își împart bunurile din gospodăria părinților. Cel mai mare fiu moștenește soba, iar frații mai mici transferă cărbunii din vechea sobă în propriile lor sobe. Acest proces se numește “pun chu” sau împărțirea sobei. Aceasta indică “sufletul” familiei și înseamnă soarta ei.

Fiecare familie speră același lucru de la Zeul Bucătăriei – mâncare abundentă, recolte bune și sănătate bună. În cer sunt raportate faptele bune, care, la rândul lor, asigură siguranță, hrană abundentă și sănătate bună pe pământ.
shanti spirit simbol 2 Dacă dorești să primești toate articolele și traducerile noastre, direct în inbox-ul tău, fără să te mai străduiești să le cauți… te invităm să te ABONEZI la noutăți.

 

2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here