Sufletul celor prăpădiți

» Dacă mergi prin pădure și calci pe locul unde s-a împușcat cineva sau unde a fost omorât cineva, duhul cel necurat ce a făcut șotia acolo îți ia mințile și rătăcești, ca să te bage în v’o baltă, ca să fii al lui. Ziua mare, pe drum bun poate să ți se pară cine știe ce prăpastie or să-ți pară că vii acasă și cine știe pe unde te bagi. Atunci să-ți aduci aminte în ce zi au fost Crăciunul și Boboteaza.

» O moașă mergea noaptea și un om i-a ieșit înainte să o cheme la femeia lui și s-au tot dus. Ei i se părea că merge prin Cernăuți, când se trezește, era în pădure; de spaimă, s-a îmbolnăvit și a murit. Pe acolo, era îngropat un om ce s-a fost tăiat.

» Prin pădure de mergi noaptea, te rătăcește sufletul celor morți în pădure; dacă calci pe locul acela unde a murit cineva împușcat sau spânzurat.

» Năluceala n-o face necuratul, ci sufletul acelor spânzurați or împușcați, cari singuri s-au prăpădit. Acela se preface în orșice și tăhuiește pe om, că nu știe pe unde merge. Atunci să-ți aduci aminte că și acela-i din oameni și îndată te trezești.

» Sufletul acelora e una cu necuratul, căci se cheamă că s-a dat după legea lui, dacă l-a ascultat, și dimpreună cu dânsul îmblă și el după oameni să-i facă ca pe dânșii, să-i prăpădească. Pentru sufletul acestora, e bine când urzești pânza, să torni apă pe urzitoare, dar așa, ca să se ude toate razele; cu cât mai multe raze se stropesc, mai multe suflete curățești. Cu aceasta se cheamă că le mai dai la lege.

» Noaptea, de multe ori, pe om îl strigă și sufletul celor ce au murit negrijiți, poate fără preot, fără lumânare; atunci el cere să-i dai; dacă ai ști anume cine-i, i-ai da lumânare sau ceva de pomană – dar unde se poate ști. Acele suflete nu-și mai află hodină, îmblă prin lume rătăcind.

Pentru cei ce au murit fără lumânare, cum te scoli în ziua de Ovidenie dimineața, să arunci un vreasc în cuptor, fără să-l aprinzi și aceea e lumânarea lor.

Culese de Elena Niculiță-Voronca

shanti spirit simbol 2 Dacă dorești să primești toate articolele și traducerile noastre, direct în inbox-ul tău, fără să te mai străduiești să le cauți… te invităm să te ABONEZI la noutăți.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here